Anamur'da üç bölge kesin Korunacak Hassas Alan ilan edildi. Anamur'un makus talihini değiştirecek bu konu, Mersin Valiliği Resmi Twitter Hesabından , "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Tensipleriyle, Anamur İlçemiz ’de Bulunan Mamure Kalesi, Dragon Çayı ve Pullu Ormanı Kesin Korunacak Hassas Alan İlan Edildi," açıklamasıyla duyuruldu. http://mersin.gov.tr/cumhurbaskanimiz-sn-recep-tayyip-erdoganin-tensipleriyle-mamure-kalesi-dragon-cayi-ve-pullu-ormani-kesin-korunacak-hassas-alan-ilan-edildi
Karar resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğü girdi.
ANAMUR MAMURE KALESİ
Mersin-Antalya karayolunun yanında deniz kıyısında yer alan kale, 3. veya 4. yüzyılda Akdeniz ve Kilikya ticaret yollarını gözetlemek için Romalılar tarafından inşa edildi. Kale, savunma açısından son derece önemli bir konuma sahip olması dolayısıyla Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı. Birçok kez saldırıya uğrayan kale, 12. yüzyılda Kilikya Ermeni Krallığı döneminde onarıldı.
Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında fethedilen kale, Selçukluların zayıflaması sonrası bölgedeki Hristiyan birlikler tarafından kontrol altına alındı.
Bölgeyi Türklerin hakimiyetine almak isteyen Karamanoğlu Mahmut Bey ile ordusu tarafından kuşatılan ve 14. yüzyılda yeniden kazanılan kale, onarıldıktan sonra "Mamure" adını aldı. Mahmut Bey, kalenin içerisine yüzyıllardır ibadete açık olan, tek minareli camiyi inşa ettirdi.
Bugüne kadar korunan en büyük Orta Çağ kalelerinden biri olan Mamure, masmavi deniz manzarası, 39 kulesi, kaleyi bütünüyle dolaşan burçları, zamana direnen dendanları (kalelerde askerlerin sığınıp ok attıkları yer), sarnıçları ve hamam kalıntılarıyla görenleri cezbediyor.
DRAGON ÇAYI
Toroslarda doğmasından sonra yaklaşık 35 kilometre mesafe alarak Akdeniz’e dökülen Anamur Çayı aynı zamanda Dragon Çayı olarak bilinmektedir. Uzunluğu ile sıralamada önemli bir yer edinen tatlı su yerli ve yabancı turistlere aktivite imkanı sağlar.
Anamur Çayı’nda Neler Yapılır?
Aradıklarınız
Anamur Çayı aynı zamanda dragon çayı olarak ta bölgede bilinmektedir. Toros dağlarından yeryüzüne çıkan su yaklaşık 35 km mesafe alır. Yerli yabancı herkesin dinlence ve sportif balıkçılık yapmak için tercih etti çay aynı zamanda piknik ve mesire alanı olarak ta kullanılmaktadır. Anamur daha çok yerli turistlerin ziyaret ettiği bölgelerdendir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında burası geniş alanları ile akşamları en popüler yerlerdendir.
Günübirlik Gezi İmkanı
Balık tutarak piknik yapmak için birebir günübirlik geziler yapma imkanı sunar. Kültürel açıdan belki sizi memnun etmeyebilir ancak Anamur Gezilecek Yerler açısından önemli bir yerdir. Yeraltı nehri olarak yeryüzüne çıkan su Çatalyatak, Yellice ve Kızcağız tepelerinde gün yüzüne çıkmaktadır. Suyun debisi ilkbahar ile en yüksek seviyesine ulaşır. Bu dönemde burayı görmek en iyi zamanıdır. Anamur Gezilecek Yerler Listesine bakmanızı öneriyorum.
Kaş, Masat ve Gökçe Dereleri İle Birleşiyor
Suyun yeryüzüne çıkışında fışkırmasıyla çıkardığı ses ve uğultu ilginç görüntüler verir. Daha sonra Kaş, Masat ile Gökçe dereleri ile birleşen Anamur Çayı Akdenize dökülmeden önce uzun bir süre kızılçamlara, karaçamlara, sedir, ardıç ve meşe ağaçlarına yataklık yapar. Bölgede bulunan yabani hayvanlar ile doğal ortamda görebileceğiniz bir çok hayvanı burada görme imkanınız olabilir.
Anamur Çayı Parkuru
Spor ve suyla ilgili yapılacak aktiviteler için Anamur çayı önemli bir adrestir. Kano ile rafting açısından önemli bir yerdir. Burada Kılıçderesi ile Anamur çayının birleştiği noktadan başlayan bir parkurdan bahsetmek mümkündür. Yaklaşık 10 km mesafedeki parkur Alaköprü’de ile son bulur. Parkurun başlangıcı da Çaltıbükü köyü yol ayrımından sonra yaklaşık 15 km mesafe ile başlar. Kano ve raftingi sporu yapılırken ağaçların kökleri ve taşlara dikkat edilmesi gerekir. Burada zorluk derecesi 1-2 olarak gösterilse de bazı bölümlerinde 3 zorluk derecesine ulaşılır.
Özellikle bölge halkının sık sık ziyarette bulunduğu Anamur Çayı bazı kaynaklarda Dragon çayı olarak geçmektedir. Bu çerçevede Anamur’da Gezilecek Yerler açısından listenize eklemeniz önemli bir husus.
Pullu Tabiat Parkı
Mersin-Antalya D-400 kara yolu üzerinde, Anamur ilçesine 8 km uzaklıkta olup yaklaşık 10,3 hektarlık bir alana sahiptir. Çadır, karavan ve günübirlik hizmetler verilmesi ve çevrenin tüm olumsuz etkilerinden uzak olması sebebiyle yoğun ilgi gören ender tabiat parklarımızdan biridir.