Türkiye'nin arıcılık sektöründe ilk sıralarda yer alan Mersin, baharın müjdesiyle birlikte altın sarısı polen hasadına ev sahipliği yapıyor. Sert geçen kış ve ardından yaşanan zirai donun etkilerini atlatan arılar, sıfır rakımdan başlayarak milyonlarcası gram gram topladığı değerli polenleri üreticisine sunuyor. Bu doğal protein kaynağının kilogram fiyatı ise yaklaşık bin 300 TL olarak belirlendi.

Mersin'de yaklaşık 4 bin arıcının faaliyet gösterdiği ve sezonda toplamda 200 ton civarında polen hasadı beklendiği belirtiliyor. Sıfır rakımda başlayan polen toplama süreci, Toroslar ve Eğriçayır yaylalarında yaz boyunca devam edecek. Arıcılar, bu yılki baharın gecikmeli gelmesine rağmen, havaların ısınmasıyla çiçeklerin açması ve arıların yoğun çalışması sayesinde bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

Polen hasadına eşiyle birlikte katılan arıcı Celal Çay, kış mevsiminin ardından gelen güzel baharın arılara bol miktarda polen sağladığını ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Çay ayrıca, son yıllarda özellikle çocuklu aileler, sporcular ve sağlıklı yaşamayı tercih edenlerin polene olan talebinin arttığına dikkat çekti. Arılarını baharın peşinden farklı rakımlara taşıyacaklarını belirten Çay, en son Haziran ayında Eğriçayır Yaylası'nda sezonu tamamlayacaklarını söyledi.

İki çocuk annesi arıcı Gökçe Çay ise elde ettikleri verimden memnun olduğunu dile getirerek, her gün bir kaşık polen tüketerek doğal protein ihtiyacının karşılanabileceğini ve kendisinin de çocuklarına polen verdiğini aktardı.

Arıcılık yaparak geçimini sağlayan Hayrettin Gürbüz de polenin arı ürünleri arasında önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurgulayarak, arıların bahara verdiği olumlu tepkinin kendilerini umutlandırdığını belirtti.

Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan ise polenin özellikle protein ve amino asitler açısından çok zengin bir içeriğe sahip olduğunu vurguladı. B vitaminleri açısından da zengin olan polenin, bilimsel olarak kanıtlanmış ve kanıtlanmamış birçok faydası bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Turhan, polenin sağlıklı bir gıda olduğunu ve yüzyıllardır bilinen faydalarıyla arıcılığın önemli bir ürünü haline geldiğini ifade etti. Tüketicilere günde bir tatlı kaşığı polen tüketmelerini öneren Turhan, polenin sade olarak veya yoğurt, bal gibi farklı gıdalarla karıştırılarak da tüketilebileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi