Belediye başkanlığı gibi işlerde başarılı olmak ve doğru işler yapmak için insanları sevmek gerektiğine vurgu yapan Başkan Seçer, kendisinin de bu anlayışta olduğunu ve yerel seçimlerde aldığı oy oranının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Seçer, “İnsanları çok sevdiğimizden dolayı yüzde 60 oy oranı ile 2. kez Mersin gibi bir sosyolojide tekrar belediye başkanı seçildim” dedi.
Seçer, Mersin ve Türkiye’nin Litvanya ile ticari ve kültürel anlamda ilişkilerinin geliştirilmesini arzu ettiklerini söyleyerek, Mersin’in özellikle Avrupa kentleriyle ilişkilerde oldukça avantaj sağlayan bir kent olduğuna dikkat çekti.
Mersin’in sosyal ve kültürel hayatını daha da zenginleştirmek ve Mersin’in tanıtımına katkı sunmak için kardeş şehir ilişkilerini çok önemsediğinin altını çizen Seçer, “Yoğun festivaller yapıyoruz. Yaptığımız organizasyonlarda Litvanya’yı da davet ediyoruz, oradan topluluklar geliyor ve buradaki festivallere renk katıyorlar” dedi.
Büyükelçi Degutis da Seçer’i de 31 Mart Yerel Seçimlerindeki başarısından dolayı tebrik ederek, yeni döneminde de Litvanya-Mersin arasındaki işbirliklerinin devam etmesi temennisinde bulundu. Mersin’in kardeş şehirlerden Litvanya’nın Klaipeda kenti ile Mersin arasında devam eden Avrupa Birliği Projesi’nden de söz eden Büyükelçi Degutis, “Bu irtibatlar daha derin ilişkilerin kurulmasına vesile olacaktır” dedi.
Litvanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Ziyarette; Mersin ve Türkiye’nin Litvanya ile ilişkilerinin geliştirilmesi ve var olan işbirliklerinin de devam etmesi noktasında konuşuldu.
Başkan Seçer: “Mersin Avrupa kentleriyle ilişkilerde oldukça avantaj sağlayan bir kent”
Ziyarete; Litvanya Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Armağan Öner ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İbrahim Evrim de eşlik etti. Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Mersin ve Türkiye’nin Litvanya ile ticari ve kültürel anlamda ilişkilerinin geliştirilmesini arzu ettiklerini söyledi.
Mersin’in özellikle Avrupa kentleriyle ilişkilerde oldukça avantaj sağlayan bir kent olduğuna dikkat çeken Seçer, “Mersin’in hem lokasyonu hem sektörel özellikleri hem de şehrin kültürel yapısı buna çok uygun. Limanımız bizim işimizi kolaylaştırıyor. Burada üretilip ihraç kalemi olarak dünyanın birçok ülkesine ticari amaçla sevk edilecek ürünlerin Doğu Akdeniz’e açılan kapı olan limandan sevk edilmesi kentimizin ticari hacmini de yükseltiyor. Sadece bölgemizde üretilen ürünler değil, bölgeye yakın coğrafyada üretilen ürünler de bu liman üzerinden ihraç ediliyor. Bu da Mersin’e ayrı bir değer katıyor” dedi.
Mersin’i diğer bölgelerden farklı kılan en önemli özelliklerinin başında da bütün sektörlerin Mersin’de var olmasının öneminden söz eden Seçer, “Mersin’de her sektörü bulmanız mümkün. Sanayi ürünlerini de tarım ürünlerini de yeni yeni gelişen teknolojik ürün üretimini de Mersin’de bulabiliyorsunuz” diye konuştu.
“Mersin’in ülkelerin şehirleriyle kardeş şehir ilişkileri var”
Mersin’in sadece ticari değil; kültürel ve sosyal faaliyetler açısından da önemli birikime sahip olduğunu belirten Seçer, Mersin’in ülkelerin şehirleriyle de kardeş şehir ilişkileri olduğunu hatırlattı. Mersin’in sosyal ve kültürel hayatını daha da zenginleştirmek ve Mersin’in tanıtımına katkı sunmak için bu ilişkileri çok önemsediğinin altını çizen Seçer, “Yoğun festivaller yapıyoruz. Yaptığımız organizasyonlarda Litvanya’yı da davet ediyoruz, oradan topluluklar geliyor ve buradaki festivallere renk katıyorlar” dedi.
Sadece kültürel faaliyetlerde değil, bilimsel çalışmalarda Litvanya ile ilişki içerisinde olduklarından söz eden Seçer, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa Birliği arasındaki ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesinin faaliyetlerinden biri olan ‘Yeşil Büyüme ve Mavi Ekonomi Çalıştayı’nın da bu tür çalışmaların bir örneği olduğunu belirtti. Seçer, “Açılış toplantısında ben de yer aldım. Gerçekten gördüğüm tablo karşısında son derece mutlu oldum. Çok ilgi vardı. Çok kalabalık ve gerçekten zengin bir topluluktu. İşin erbabı ve otoritesi olan insanlar vardı. Bu ve bunun gibi ilişkilerimizin devam edeceğini umut ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Belediye başkanlığı gibi işlerde başarılı olmak ve doğru işler yapmak için insanları sevmek gerektiğine vurgu yapan Seçer, kendisinin de bu anlayışta olduğunu ve yerel seçimlerde aldığı oy oranının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Seçer, “Seçim sonuçlarından dolayı beni kutladınız, çok teşekkür ediyorum. İnsanları çok sevdiğimizden dolayı yüzde 60 oy oranı ile 2. kez Mersin gibi bir sosyolojide tekrar belediye başkanı seçildim” dedi.
Büyükelçi Degutis, Seçer’in yeni döneminde de işbirliklerinin devam etmesi temennisinde bulundu
Büyükelçi Degutis, Mersin’in çok güzel bir kent olduğundan söz ederek, Ekim ayında gerçekleşen Büyükelçiler programında da Seçer ile bir araya geldiklerini hatırlattı. Büyükelçi Degutis, kente 3. gelişi olduğundan söz ederek, Seçer’i de 31 Mart Yerel Seçimlerindeki başarısından dolayı tebrik etti. Büyükelçi Degutis, yeni dönemde de işbirliklerinin devam etmesi temennisinde bulunarak, “Şu an Mersin ile Klaipeda arasında bir Avrupa Birliği Projesi devam ettiğinden dolayı, bundan duyduğum memnuniyetimi belirtmek istiyorum. İklim değişikliği ile mücadele, Yeşil Büyüme ve Mavi Ekonomi Projesi gibi projeler aslında bizlere iyi irtibat noktaları kurma şansını da tanıyor. Klaipeda ve Mersin deniz ticareti noktasında ülkelerinin dünyaya açılan kapıları konumundalar. Belki bu irtibatlar daha derin ilişkilerin kurulmasına vesile olacaktır” dedi.
Mersin’e olan ziyaretlerinde ticari bir misyon için de bulunduklarından söz eden Büyükelçi Degutis, Klaipeda’dan 10 iş insanı ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) yüz yüze toplantılar yapmak üzere geldiklerinden söz etti. Bu iş insanlarının çoğunun da kadınlardan oluştuğunu sözlerine ekleyen Büyükelçi Degutis, “Ben bile bugün yeni şeyler öğrendim. Belirli sektörlerin bir araya gelmesi tecrübe paylaşımı noktasında da önem arz ediyor. Tabi bunun yanı sıra hizmet sektörü ile ilgili de görüşmelerimiz gerçekleşti. Litvanya aracılığıyla Avrupa Birliği pazarına girmek de mümkün” diye belirtti.
Büyükelçi Degutis ayrıca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Uluslararası Çocuk Festivali’ne de Litvanya’dan çocuklardan oluşan bir halk dansları topluluğunun da geldiğini kaydetti.
Ziyaret, karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi.