Bir Zamanlar Mersin’de Festivaller Vardı (2)

Abone Ol

*Önceki yazımda yer veremediğim bazı konulara değinmek istiyorum.

21 Kasım 2024 tarihli bir önceki yazımda 1975 Yılında ilki düzenlenen Mersin Akdeniz Tekstil ve Moda Festivalinin 1981 Yılına kadar olan gelişim sürecini, bu süreçte Festivallerde gerçekleşen etkinlikleri anlatmaya çalışmıştım. Bu yazıma bir önceki yazımda yer veremediğim bazı konulara değinerek, başlamak istiyorum.                                                              Gerek 1973-1977 ve gerekse de 1977-1980 Yılları arasında görev yapan Mersin Belediyesi Meclis Üyeleri ile 1977-80 Yılları arasında İçel(Mersin)Milletvekili olan Merhum Oral Mavioğlu’nun Mersin Festivallerine olan katkılarını hatırlatarak, Onların emeklerinin de yadsınmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum.                         Ayrıca, 1960’lı yıllarda ünü Türkiye sınırlarını da aşan bir Mersin efsanesi White Horse (Beyaz at) Gece Kulübünü, 1970’li yıllarda da Mersin Lagos Tesislerini işleten Merhum Hasan Kutar’ın (Kel Hasan)1975-1981 Yılları arasındaki Mersin Festivallerine hiç bir bedel talep etmeden sağladığı sanatçı desteği ile festivale gelen sanatçıları Lagos Tesislerinde ağırlanmasında verdiği katkıları da unutmamamız gerektiğini belirtmek istiyorum.  Hasan Ağabey yalnız Mersin’in değil, Ülkemizin eğlence sektörünün de unutulmayan bir efsanesiydi.                                                                                                                  1980 öncesi festivallerle ilgili geçen yazımda değinemediğim bir konuya da bu yazımda yer vermek istiyorum. O dönemde Festival Gazinosuna gelen assolistlerin aynı İstanbul’daki Çakıl, Gar ve Vatan Caddesi Luna Park ile İzmir Fuarındaki Ekici-Över ve Göl Gazinolarındaki program akışlarında olduğu gibi alt kadroları da vardı. İstanbul, Ankara ve İzmir gazinolarındaki program akışlarının birebir aynısı Mersin’in Festival Gazinosunda da uygulanıyordu. Önceki yazımda Sanat Güneşimiz Zeki Müren ile Gazinonun diğer assolistlerinin bilgilerini Sizlerle paylaşmış, alt kadroları ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermemiştim.                                                                                                               Ayrıca bir önceki yazımda yine yer veremediğim bir etkinliğe bu yazımda değinmek istiyorum. 1979 Yılında Atatürk Parkındaki Festival Alanına kurulan Dünyaca ünlü Medrano Sirki ile İtalyan Luna Parkı Festivale renk, heyecan ve coşku katmış, Festival alanına gelen Mersinlilere ve özellikle de çocuklar kadar büyüklere de keyifli anlar yaşatmıştı.

1982 VE 1983 YILLARI: FESTİVALİN FETRET DÖNEMİ

Asıl konumuza dönecek olursak, Mersin Festivalinin 1982 ve sonrasındaki ilerleyişi bir hayli sıkıntılı olmuştu. Vali ve Belediye Başkanı Fahri Öztürk’ün Devlet Konseyi tarafından Anayasa yapmak üzere Danışma Meclisi Üyesi seçilmesi sonrasında 1981 Yılının sonlarına doğru göreve gelen Vali ve Belediye Başkanları ile 1983 Yılında Mersin Belediye Başkanı olarak atanan emekli albayın görev yaptıkları süreç askeri vesayet altında geçen bir dönemdi ve bu yıllar Mersin Festivalinin fetret dönemi olarak belleklerdeki yerini almıştı. Zira bu dönemlerdeki festivallerle ilgili maalesef herhangi bir bilgi edinemedim. Hatta 1982 ve 1983 Yıllarında festivallerin düzenlenip/düzenlenmediği, düzenlendi ise ne gibi etkinliklerin gerçekleştiğine dair bir iz, bir bilgi de bulamadım. 1982 Yılının Şubat ayı başlarında zorunlu olarak Mersin Belediyesindeki görevimden ayrılmıştım. Mersin Belediyesinde 1989 Yılı Ağustos ayı başında tekrar çalışmaya başladım. Belediyede görev yapmadığım 7,5 Yıllık süreçte Mersin Belediyesi çalışmalarına doğal olarak uzak kaldım ve bu nedenle de Belediye etkinliklerini yakından izleme fırsatı bulamadım.  O yıllarda Belediyede görev yapan Yönetici arkadaşlarımdan da bu konuda somut bir bilgi edinemedim. Bu nedenle de bu döneme ilişkin bir paylaşımda bulunamıyorum.

1984 YEREL SEÇİMLERİ; OKAN MERZECİ’nin 1.BAŞKANLIK DÖNEMİ                               

3 Kasım 1983 Tarihinde yapılan Genel seçimlerde Turgut Özal’ın Genel Başkanı olduğu ANAP tek başına iktidar olmuştu. Genel Seçimlerden yaklaşık 5 ay sonra 25 Mart 1984 tarihinde yapılan Yerel Seçimleri Ülkemizin büyük bir bölümünde ANAP’lı Belediye Başkan adayları kazanmışlardı. Bu belediyelerin biri de Mersin Belediyesiydi. ANAP’ın Başkan Adayı Okan Merzeci seçimleri % 38 oyla kazanarak Mersin Belediye Başkanı seçilmişti. Merhum Başkan Okan Merzeci’nin 1984-89 yılları arasında görev yaptığı dönem de Mersin Tekstil ve Moda Festivali defileler ve konser ağırlıklı etkinliklerle başlıyor, Mersin’de festival hareketliliği tekrar yaşatılmaya çalışılıyordu.                                                                                                        Merhum Okan Merzeci döneminde gerçekleştirilen festival etkinlikleri için o dönemlerde Belediyede Yönetici olarak görev yapan eski çalışma arkadaşlarımdan bilgi istedim. Amacım, yanlış ve yanıltıcı bilgilere yazımın içeriğinde yer vermemekti. Bu konuda destek istediğim dönemin Mersin Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Mezitli Belediyesi eski Başkanı Neşet Tarhan ile Gazeteci Ağabeyimiz, sevgili dostum Özer Işık yardımcı oldular ve hatırlayabildikleri bazı bilgileri Benimle paylaştılar. Konser vermek için gelen sanatçı isimlerini ve tiyatro topluluklarını Onların verdikleri bilgilerden derledim. Kendilerine verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.                             

BAŞKAN OKAN MERZECİ DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞEN BAZI ETKİNLİKLER

Başkan Merzeci döneminde yapılan en önemli etkinliklerden biri şüphesiz şimdi yerinde Millet Bahçesi olan Tevfik Sırrı Gür Stadyumunda gerçekleştirilen Zülfü Livaneli, Mikis Theodorakis ve Maria Farantouri’nin birlikte sahne aldığı konserdi. Bu konserle Halklar arasındaki dostluk ve kardeşlik esintileri Mersin Festivalinde de sahnelenmişti. Theodorakis daha sonra Kominist Partiden Milletvekili seçilerek, Yunanistan Parlamentosuna girmiş, Zülfü Livaneli’de CHP Milletvekili seçilerek, TBMM Üyeliği yapmıştı.                                                                                      Merzeci döneminin Festival etkinlikleri kapsamında yer alan Aziz Nesin’in imza günü de büyük ilgi görmüştü. Atatürk Parkı içerisindeki Gazeteciler Cemiyetinde kitaplarını imzalayan Aziz Nesin için Atatürk Parkında uzun kuyruklar oluşmuştu.                                                                                    1984-88 Yıllarında gerçekleştirilen festivallerde birçok ünlü sanatçı da sahne alarak, Mersinlilere konser vermişlerdi. O dönemde Mersin festivalinde konser veren bazı sanatçılar/yorumcular ile tiyatro topluluklarının isimleri ise şöyleydi..                                                                               

Arif Sağ, Belkıs Akkale, Emrah, Erol Evgin, Güngör Bayrak, İbrahim Tatlıses, Muazzez Abacı, Müslüm Gürses, Sezen Aksu, Ümit Besen ve Zerrin Özer

Tiyatro toplulukları ise;                                                                                                    Ferhan Şensoy ile Nejat Uygur Tiyatrosu                                                                                                         

Bu tiyatro toplulukları ile sanatçı isimlerinde bazı eksiklikler olabilecektir. Mersin Festivallerinin tarihine not düşmesi açısından tarafıma iletilen bu bilgileri paylaşmak istedim. 1982-89 Yılları arasında Mersin Belediyesinde görev yapmadığım için bu dönemi yazmamak yerine, o dönemi yazmamın daha doğru olacağını düşündüm ve edinebildiğim bilgileri Sizlere aktarabilmeyi uygun buldum.  Sonuçta önemli olan 1984 Yılından itibaren Mersin Akdeniz Tekstil ve Moda Festivalinin tekrar başlatılması ve Mersinlilerin Festival heyecanını bu tarihten itibaren tekrar yaşamasıydı.                                                                                                                  

MERSİN KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİNE DOĞRU

Bir sonraki yazımın konusu 1989-1994 Yılları arasındaki dönemde gerçekleştirilen görkemli festivaller olacak. Mersin Akdeniz Tekstil ve Moda festivali, 1989 Yılından itibaren “Mersin Kültür ve Sanat Festivali” adıyla düzenlenmeye başladı. Tekstil ve Moda Festivali neden Kültür ve Sanat Festivaline dönüştü. Tekstil ve Moda Festivali düşüncesinden neden vaz geçildi. Bu soruların yanıtlarını bir sonraki yazımda vermeye çalışacağım. Geleneksel Mersin Festivalinin “15. Mersin Kültür ve Sanat Festivali” adıyla 1 Eylül 1989 tarihinde gerçekleştirilen açılışını ve açılış sonrasında uygulanan Festival programlarının Mersinlilerle buluşma sürecini anlatmaya çalışacağım.

Devam edecek

Münif APARI