Bir Zamanlar Mersin’de Festivaller Vardı (4)

Abone Ol

Daha önceki yazılarımda 1975 Yılından itibaren “Mersin Akdeniz Tekstil ve Moda Festivali” olarak düzenlenen Festivalin 1989 Yılından itibaren “Mersin Kültür ve Sanat Festivali” adını alarak, yoluna devam ettiğini, Festivalin isim değişikliğine neden gidildiğini, Festivalin düzenlendiği yıllarda da hangi etkinliklerin gerçekleştirildiğini yazmıştım.

YENİ TÜRKÜ AÇIK HAVA KONSERİYLE FESTİVALDE SAHNE ALIYOR.

Ülkemizde belki de ilk kez bir meydanda Halk Konseri düzenlenmesine Festival Komitesince karar verilmiş ve bu konser için Derya Köroğlu’nun Yeni Türkü Grubuyla iletişime geçilmişti. 1977 Yılında Dönemin CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in Genel Seçimler öncesi 120.Bin kişi topladığı Cumhuriyet Meydanında Yeni Türkü Konseri düzenlenecekti. Mersin Belediyesi’nin Makine İkmal Atölyelerinde kendi eleman ve temin ettiği malzemelerle imal ettiği sahne olarak kullanılacak podyum ile yine kendi üretimi olan tribünler konser için Cumhuriyet Meydanına yerleştirildi. Festivalin kapanış günleri yaklaşırken Derya Köroğlu’nun Yeni Türkü Grubu konserine Murathan Mungan’ın FIRTINA şarkısıyla başlayarak, Cumhuriyet Meydanını dolduran on binlerce coşkulu Mersinliye unutulmayacak bir konser vermişti. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Halk Konseri beklentilerin de ötesinde rağbet görmüş, beğeni kazanmıştı. Bunun üzerine Belediye Başkanı Kaya Mutlu Festival sona ermeden Mersinlilerin Cumhuriyet Meydanında açık hava konseri coşkusunu bir kez daha yaşamaları için Mazhar Fuat Özkan(MFÖ) konserinin düzenlenmesini gerçekleştirmişti.  Mersinliler aynı ilgiyi MFÖ Grubuna da göstererek, Kültür ve Sanat Festivali coşkusunu Cumhuriyet Meydanında doya doya yaşamışlardı.    

15. MERSİN KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ SONA ERİYOR.

1 Eylülde başlayan 15. Mersin Kültür ve Sanat Festivalinin kapanış programı, her Festivalde olduğu gibi Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğunun doyumsuz gösterisiyle Festival Gazinosunda gerçekleştiriliyordu. Mersinliler, Balesiyle, operetleriyle, yabancı ekiplerin dans gösterileriyle, Yeni Türkü ve Mazhar Fuat Özkan’ın açık hava konserleriyle, karma resim sergileriyle, ünü Dünyaya yayılmış Devlet Halk Danslarının Topluluğunun eşsiz gösterileriyle 10 gün boyunca festival coşkusunu doya doya yaşamışlardı.

1990’dan 1992’ye MERSİN KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALLERİ

VAN GOGH VE PAUL HUF “GÖZ GÖZE” SERGİLERİ

Hollandalı ünlü ard izlenimci resim sanatçısı Vincent Van Gogh’un (1853-1890)​​ 100.Ölüm yıl dönümü olan 1990 Yılı Van Gogh Yılı olarak ilan edilmişti. İstanbul Mersin Liseliler Derneğinin girişimiyle Hollanda Büyükelçiliği nezdinde Mersin Belediyesince yapılan görüşmeler sonucunda Hollanda Kraliyet Müzesindeki Van Gogh eserlerinin 1. Reprodüksiyonlarının Mersin’de sergilenmesi uygun görülmüş ve sergi Mersin Kültür ve Sanat Festivali programına alınmıştı. Sergide Van Gogh’un tablolarında yer alan doğa ve mekanları Van Gogh’la Göz Göze gelerek fotoğraflayan Hollandalı Fotoğraf Sanatçısı Paul HUF, “Göz Göze” (eye to eye) adını verdiği fotoğraf sergisi ile birlikte Mersin’e gelerek, Festivalinin konuğu olmuştu.

Sergi Ticaret ve Sanayi Odası Sergi Salonunda Halit Kıvanç’ın sunumuyla Belediye Başkanı Kaya Mutlu, Hollanda Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Sonya Kuipp, Mersin Liseliler Derneği Başkanı Gazanfer Uğural, Fotoğraf Sanatçısı Paul HUF ve sanatseverlerin katılımıyla, açılmıştı. Bu sergi, Türkiye’de ilk kez Mersin’de açılan bir resim ve fotoğraf sergiydi. Sergi daha sonra İstanbul, Ankara ve Adana’da açıldı ve yoğun ilgi gördü. Festivalde ayrıca geleneksel hale gelen İstanbul Mersin Liseliler Derneğinin himayesinde Mersinli Sanatçılar Karma Resim Sergisi de açıldı.

 

1990-1992 YILLARI FESTİVALE GELEN TİYATRO TOPLULUKLARI

1990 Yılında Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu Atatürk Parkı içerisindeki Açık Hava Tiyatrosunda “Merhaba” , 1992 Yılında Dormen Tiyatrosu Kültür Merkezinde  “Şahane Züğürtler” oyunlarını sahnelediler.   1992 Yılının ses getiren müzikallerinden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçılarının rol aldığı Eva Peron’un yaşam öyküsünün konu edildiği “EVİTA MÜZİKALİ” Mersin Kültür Merkezinde sahnelendi ve yoğun ilgi gördü.        

                                                                                                                   

1990-1992 YILLARI ARASINDA DÜZENLENEN AÇIK HAVA KONSERLERİ                                     

Bu yıllarda Cumhuriyet Alanında gerçekleştirilen Açık Hava Konserlerinde birçok ünlü sanatçı Festivale katılarak, Mersinlilere konser verdi. Edip AKBAYRAM,   Cem KARACA-Moğollar, Timur SELÇUK - Nükhet DURU, Bulutsuzluk Özlemi,    

Seyyal TANER ve Yonca EVCİMİK sahne aldı.                                                                

Festival Gazinosunda ise Belkıs AKKALE, Kamil SÖNMEZ ve Süreyya DAVULCUOĞLU ile Ahmet ÖZHAN Konserleri gerçekleştirildi.                                                    

Türk Sanat Müziği sanatçısı Samime SANAY ise Kültür Merkezinde konser verdi.                                                                                                                                   

FESTİVAL ONUR ÖDÜLLERİ

Festival kapsamında Türk Tiyatrosunun ve Türk Müziğinin duayen sanatçılarına Onur Ödülleri verildi.1989-1992 Yılları arasındaki Mersin Kültür ve Sanat Festivallerinde onur ödülü alan sanatçılar ise;  Prof.Dr.Cüneyt Gökçer(1920-2009)Devlet Sanatçısı, Devlet Tiyatrosu ve Opera Genel Müdürü, Tiyatro Yönetmeni, Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Ayten Gökçer (1940-2024)Devlet Sanatçısı. Devlet Tiyatroları ve Sinema Sanatçısı Bedia Muvahhit (1897-1994) Devlet Sanatçısı. Sinema ve Tiyatro oyunculuğu yapan ilk kadın sanatçılardan. İlk filmi Halide Edip Adıvar’ın eseri Ateşten Gömlek        Zehra Bilir (1913-2007) Türkü Ana olarak anıldı.  Profesyonel olarak sahneye çıkan ilk Halk Müziği Sanatçısı, Türk Halk Müziği bestecisi Necdet Mahfi Ayral (1908-2004) Tiyatro ve sinema Oyuncusu, Tiyatro Yönetmeni, seslendirme sanatçısı.

PANELLER-PANELİSTLER

İnsan Hakları ve Demokrasi, Edebiyat, Kültür ve Sanat ile Kentleşme konularında paneller düzenlendi. Panellere, panellerin konusuna göre Reha İSVAN, Jülide GÜLİZAR, Oktay EKİNCİ, Akın BİRDAL, Yazgülü ALDOĞAN, Erbil TUŞALP, Nevzat HELVACI, Alpaslan IŞIKLI ve Oktay EKİNCİ katıldı. Paneller Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.                                        Türk futbolu ilgili görüş ve önerilerin konuşulduğu, kolaylaştırıcılığını Adnan Özdemir’in yaptığı panele ise Atilla Gökçe, Mustafa Denizli, Hıncal Uluç ve Kadri Aytaç katıldı. Ünlü sunucu Halit Kıvanç’ta paneli Mersinlilerle birlikte izledi.  Festivale konuk olan Müjdat Gezen’de İhracatçılar Birliği Konferans Salonunda soru-cevaplı söyleşi gerçekleştirdi.

MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ (HALKEVİ BİNASI)AÇILIYOR

1980’li yılların 2.Yarısında bir grup Mersinli iş adamının kurduğu dernekle Halkevi Binasının restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. SHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’ın 1991 Yılında Kültür Bakanı olmasıyla restorasyon çalışmaları hız kazandı ve kısa bir sürede tamamlandı.   Halkevi Binası “Mersin Kültür Merkezi “ adını alarak, 46 yıl önce olduğu gibi 1992 Yılında da Madam Butterfly Operasının sahnelenmesiyle açıldı.  Kültür Merkezinin hizmete girmesiyle dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından Ülkemizin 4. Opera ve Bale Müdürlüğü de Mersin’de kuruldu.  Mersin Festivalleri ile ilgili yazı dizimin bundan sonraki 5.ve son bölümünde Dünyaca ünlü İspanyol tenor Jose Carreras'in Ülkemizdeki ilk konserini 1992 Yılında Mersin Kültür ve Sanat Festivalinin kapanışında verdiğini,  bunun yanı sıra Mersin Kültür ve Sanat Vakfının (MEKSAV) Fikri Sağlar Başkanlığında kurulduğunu yazacağım.  

 Devam Edecek.

Münif APARI