Bir Zamanlar Mersin’de “Voleybol Turnuvaları” Vardı.

Mersin Uluslararası Voleybol Turnuvası fikri nasıl doğdu.

Abone Ol

Kendisi gibi Ağabeyi, büyük oğlu ile yeğeni Devlet ve Kültür (E) Bakanı Fikri Sağlar Galatasaray Lisesinden mezun olmuşlardı. Ailece Galatasaray Lisesi mezunu olan Mersin Belediye Başkanı Kaya Mutlu Galatasaray Camiası ile ilişkilerini her zaman sıcak tutmuştu.  Uzun yıllar Başkanlığını yaptığı Mersin İdman Yurdu Futbol Kulübüne Galatasaray’dan futbolcu transferlerinde Galatasaray Camiası ile olan iyi ilişkileri hep önemli rol oynamış, bu konuda Galatasaray Kulübünden büyük destekler görmüştü.  İstanbul’da bulunduğu zamanlarda programının uygunluğuna göre Leventteki Galatasaraylılar Derneğini ve Beyoğlu Hasnun Galip Sokaktaki Galatasaray Kulübünü ziyaret eder, Galatasaraylı dostlarıyla bir araya gelirdi.  Bir İstanbul seyahatinde Galatasaray Voleybol Takımı Antrenörleri ve Voleybol Şubesi Yöneticilerinin de bulunduğu bir ortamda Mersin Belediyesinin de katkılarıyla “Uluslararası Mersin Voleybol Turnuvası” düzenlenmesi fikri Başkana önerilmiş, Başkanda öneriyi yapan kişilerle iletişime geçmem için Şahsımı görevlendirmişti.  

VOLEYBOL ANRENÖRLERİ DERNEĞİ İLE GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR.

O yıllarda Galatasaray Erkek Voleybol Takımının Antrenörü, aynı zamanda İstanbul Voleybol Antrenörleri Derneğinin de Kurucu Başkanı olan, yakın zamanda aramızdan ayrılan Enver Göçener’di (1943-2024)  Enver Göçener 1979-1992 yılları arasında 13 yıl Galatasaray Voleybol Takımının antrenörlüğünü yapmış,  A, Ümit ve Genç Milli takımlarını çalıştırmış, Kıbrıs Voleybol Milli Takımı’nın da kurucusu olmuştu. Antrenörlüğü ve bilgisiyle birçok antrenöre ilham kaynağı olmuş ve “Hocaların Hocası” unvanını kazanmış, Yurt dışında açılan kurslara da katılarak uluslararası voleybol antrenörü olmaya hak kazanmıştı. İstanbul Voleybol Antrenörleri Derneğinde 3 dönem Başkanlık görevini yürüten Enver Göçener’e Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da “Dünya Sporuna Hizmet Madalyası” da verilmişti. Enver Göçener, Türk voleyboluna çok önemli katkılarda bulunmuş  değerli bir spor adamıydı.                                                                                                                      Bir İstanbul seyahatimde Dernek Başkanı Enver Göçener Hoca ile birlikte Galatasaray’ın Yardımcı Antrenörü ve Derneğin Başkan Yardımcısı Adnan Kıstak, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Epirden, Jeyan Erben, Nejat Sancak ile Dernek Yöneticiliğinin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesinde Voleybol konularında spor yazarlığı da yapan Alev Anakök ile bir araya gelerek, nasıl bir turnuva düzenleyebileceğimiz konusunu görüştük.                                                                                                                 Dernek Yöneticileri, Mersin Belediyesi ile işbirliği yaparak, Uluslararası düzeyde bir voleybol turnuvasını Mersin’de düzenleyebileceklerini ifade ettiler. Turnuvalar için Türkiye Voleybol Federasyonundan (TVF) olumlu görüş alınmış, gerekli destek de sağlanmıştı. Dönemin TVF Başkanları Teoman Yazgan(1988-1991) ve Naci Bayamlıoğlu(1991-1992) turnuvaya olumlu yaklaşmış, Federasyon Başkanı Hüsnü Can(1992-1993) ise turnuva maçlarını Mersin’de izlemişti.

Uluslararası Voleybol Turnuvası Edip Buran Kapalı Spor Salonunda Başlıyor.

Turnuvanın 1990 Yılı Eylül ayında Mersin Festivali kapsamında düzenlenmesi, turnuvaya 3’ü erkek, 3’ü de kadın olmak üzere 6 Türk, 6 yabancı takımın katılması uygun bulunmuş, bu görüş doğrultusunda da katılacak takımlarla ilgili görüşmelere başlanmıştı. Bu toplantılarda voleybolun yanı sıra basketbol ve hentbol maçlarının da oynanabileceği özel tabanlı açık hava sahasının yapılması fikri Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından Mersin Belediyesine önerilmişti. Ancak, 1990 Yılında düzenlenecek ilk turnuvanın Edip Buran Kapalı Spor Salonunda yapılması, turnuvaya olan ilgiye göre de açık hava sahasının yapımını düşünebileceğimizi ifade etmiştim. Turnuvaya katılacak Türk ve Yabancı takımların Antrenör ve sporcuları, Yöneticileri, Voleybol Antrenörleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ile Basın Mensuplarından oluşan 220 kişilik kafile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Dairesinden alınan sporcu kafilesi tarifesiyle ve Türk Hava Yollarının özel uçuşuyla Adana Havaalanına gelmişlerdi.                                                                                                           Turnuvaya katılan tüm takım kafilelerinin aynı uçakla Turnuvaya gelmesini Milliyet Gazetesinin Voleybol Yazarı Tankut Antikacıoğlu (1939-2016) köşe yazısında şu başlıkla yorumlamıştı. “İlk defa tüm takımlar aynı uçakla deplasmana gidiyorlar.”  1990 Yılında Edip Buran Kapalı Spor Salonunda 5 gün süreyle gerçekleştirilen ve her gün 3 kadın, 3 erkek takımının puanlama sistemiyle karşılaştığı turnuva büyük ilgi görmüştü. Özellikle de tribün Show için Galatasaray ve Fenerbahçe Voleybol Takımlarının da turnuvaya katılımları sağlanmış, bu takımların gerek kendi aralarında gerekse de diğer takımlarla 5 gün boyunca oynadıkları maçlar tribünlerde renkli görüntülere sahne olmuştu.      

1991 Yılındaki Turnuva için özel tabanlı sahanın yapımı gerçekleştirildi.                                  

1990 Yılındaki turnuvanın yoğun ilgi görmesinden sonra 1991 Yılındaki turnuvanın Hilton Otelinin batı tarafına, Menderes Bulvarındaki Kültür Park içerisinde özel tabanlı Açık Hava Voleybol Sahasının yapılması uygun görülmüş ve sahayı yapabilecek firmalar araştırılmaya başlanmıştı. Yapılan araştırmalar sonucunda Antalya’da bir firma sporcu sağlığına da uygun bu sahanın yapımını gerçekleştirebileceğini belirtmişti.  Kırmızı renkli özel zemine haiz 1.000 M2’lik bir alan asfalt serer gibi uygulamayla yapılarak, maçların oynanmasına hazır hale getirildi. Sahanın etrafı gece maçları için ışıklandırıldı, etrafına Mersin Belediyesi Makine İkmal Atölyelerinde imal edilen tribünler yerleştirildi. Saha, tam ortasına gerilen şeffaf bir ağ ile ikiye ayrıldı ve hem kadın,  hem de erkek takımlarının aynı anda maçlarını oynayabilmesine olanak sağlandı. Bu sayede seyirciler de her 2 maçı aynı anda izleyebilme şansına sahip oldular.                                                                                                           1991, 1992 ve 1993 Yıllarında Mersin Uluslararası Voleybol Turnuvası Festival Programı kapsamından bağımsız olarak,  festival bittikten sonra düzenlendi ve maçlar bu özel tabanlı sahada oynandı. Türkiye’de voleybol sporuna büyük katkıları olan, Mersin Uluslararası Voleybol Turnuvalarının düzenlenmesinde de büyük emeği geçen Enver Göçener’in ve turnuvada başarılı maçlar çıkaran 1972 Mersin doğumlu Emlakbank’ın genç voleybolcusu Gökhan Öner’in isimleri sahanın 2 giriş kapısına verildi.                                                                                            .

Kültür Parkta Voleybol Şölenleri Başlıyor.

Tankut Antikacığlu’nun köşe yazısında ifade ettiği gibi, Turnuvalara katılan tüm takım kafileleri her yıl olduğu gibi THY ‘nın özel uçuşuyla Mersin deplasmanına geldiler.                                                                                Turnuvalara Yurt içinden Galatasaray ve Fenerbahçe’nin yanı sıra Halkbank, kızı Arzu Göllü’nün de oyuncusu olduğu Cengiz Göllü’nün (1938-2014)  Antrenörlüğünü yaptığı Eczacıbaşı, Güneş Sigorta, Emlakbank ve Yeşilyurt Takımları katılmıştı. Galatasaray Takımında Milli takımında kaptanı olan ve 1996-2000 yılları arasında Voleybol Federasyonu Başkanlığı da yapan Ahmet Gülüm, Galatasaray’ın Voleybol efsanesi Ayhan Demir’in 2006 yılında elim bir trafik kazasında yitirdiğimiz oğlu Paidar Demir de(1960-2006) voleybolcu olarak yer alıyordu.  Paidar Demir Galatasaray’da kaptanlık ve daha sonraki yıllarda Milli Takımda menajerlik yapmıştı.                                                                                                Yurt dışından ise Çin’den Kadın ve Erkek Ordu Milli Takımları, Ukrayna’dan Dinamo Kiev, Azerbaycan’dan Baku, dağılmadan önceki Yugoslavya’nın son Ulusal Milli Takımı, dönüşümlü olarak da Yunanistan’dan Panathinaikos ve Olimpiakos Takımları turnuvaya katılmışlardı.                                                                                                    1991-1992 ve 1993’ün Eylül ayında Menderes Bulvarındaki Kültür Parkta düzenlenen Mersin Uluslararası Voleybol Turnuvaları her gün Saat 17.00 de kadın ve erkek takımlarının maçlarının aynı anda oynanmasıyla başlıyor ve maçlar 5 gün boyunca gecenin ilerleyen saatlerine kadar büyük bir coşkuyla izleniyordu. Mersinliler 5 gün boyunca 3 kadın, 3 de erkek takımları olmak üzere günde 6 voleybol maçını aynı anda izleme olanağını buluyorlardı. Bu belki de Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen açık havada oynanan bir voleybol şöleniydi. Turnuvalar boyunca tüm maçlarda Mersin Bölgesi hakemleri görev almışlardı.                                                                                                             Voleybol Turnuvalarının düzenlenmesi ve gerçekleşme sürecindeki çalışmalara Mesai Arkadaşlarım Adnan Özdemir ile birlikte Betül Demir, Halit Sümen ve Fahri Tokay yardımcı olmuşlardı. Açık Hava Spor Sahasının gerek projelendirme ve gerekse de yapım sürecinde ise Yaşar Togay büyük uğraş vermiş, katkı sağlamıştı. Adnan Özdemir Turnuvalar sürecinde Voleybol Antrenörleri Deneğiyle olan koordinasyonda da görev almıştı.

1994 YEREL SEÇİMLERİNDEN SONRA NE TURNUVA KALDI NE DE SAHA

27 Mart 1994 de yapılan Yerel Seçimleri SHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kaya Mutlu kaybetmiş, Belediye Başkanlığını ANAP Adayı Okan Merzeci kazanmıştı. Merhum Okan Merzeci’nin Başkanlığı döneminde Ülkemizin  özel zemine sahip örnek açık hava spor sahalarından biri olan Menderes Bulvarı Kültür Parktaki bu alan seçimlerden bir süre sonra iş makinalarıyla dümdüz edildi ve Mersin Uluslararası Voleybol Turnuvası da Mersin Büyükşehir Belediyesince böylece sonlandırılmış oldu.  Mersinliler,  her yıl eylül ayında 5 gün boyunca büyük coşku ile izledikleri voleybol şöleninden belki bir kapris uğruna belki de bir hiç uğruna anlam veremediğim bir biçimde mahrum edilmiş oldular. Basketbol, voleybol ve hentbol gibi salon sporları karşılaşmalarının açık havada oynanabileceği nizami ölçülerdeki bu saha yok edilmeseydi de gençler bu sahada keşke spor yapabilselerdi.              Mersin’den nice filenin sultanları, nice filenin efeleri yetişebilseydi.”                                                             

SON SÖZ: Yapmak çok zor ve emek sarf ederek olmuştu ama hem sahayı yıkıp, yok etmek,  hem de Kente heyecan veren, coşku katan voleybol turnuvasından Mersinlileri mahrum etmek, daha da önemlisi gençlerin bu sahadan yararlanmasına engel olmak çok üzücü ve gerçekten çok ağır olmuştu.

Münif APARI