BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONGRE MERKEZİNE NEDEN BİR İSİM VERİL(E)MEDİ.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan zamanında Atatürk Parkının liman tarafında yapımına 2005 Yılında başlanan ve 2008 Yılında inşaatı tamamlanan Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayına gerek CHP’li Macit Özcan, gerek MHP’li Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve gerekse de 2019 Yılından bu yana Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP’li Vahap Seçer dönemlerinde her ne hikmetse bir isim bulunup, verilemedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer döneminde bu merkezdeki bir salonun düzenlenip, Belediye Meclis Toplantıları için faaliyete geçirilmesi bir eksikliğin giderilmesi adına olumlu bir adım olmuştur. Büyükşehir Belediye Meclis Toplantılarının da bu yapı içerisinde yapılması bu merkeze ayrı bir önemde kazandırmıştır. Atatürk Parkı içerisindeki bu yapıya “ATATÜRK” veya “GAZİ MUSTAFA KEMAL” ya da “İSMET İNÖNÜ” isimlerinden birinin verilmesi uygun ve anlamlı olabilecektir. Takdir Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinindir.
SPOR KOMPLEKSİNE NEDEN BAŞKAN MACİT ÖZCAN’IN ADI VERİLDİ.
Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayına bir isim veremeyen Macit Özcan Döneminin Belediye Yönetimi, kendi dönemlerinde yapılan ve 21 Temmuz 2006 Tarihinde hizmete giren Spor Kompleksine üstelik Başkan Macit Özcan görevdeyken “Macit Özcan Spor Kompleksi” adını verebilmiştir. Bir Başkanın kendine ait olmayan bir arsaya, Belediye olanaklarıyla bir tesis yapması ve görevi başındayken de bu tesise kendi adını vermesi Mersinliler arasında pek kabul görmemiştir. Tesise Macit Özcan’ın isminin zorunlu olarak verildiği gibi bir takım protokollerden söz edilse de Başkanın kendi isminin bu tesise verilmesini kabul etmesi de pek anlamlı bulunmamıştır. Bu hususun da Büyükşehir Belediye Yönetimince tetkik edilerek, Mersinlileri tatmin edici bir açıklama yapılması uygun olacaktır.
YENİ KENT MEYDANI: ZAFER ÇARŞISI
Kırmızı Lacivert İşhanı ve Özel İdare İşhanları ile Halk arasında Bit Pazarı olarak bilinen Zafer Çarşısının yıkım işlemlerinin tamamlanması sonrasında çıkacak alanın “KENT MEYDANI” olarak düzenleneceği Başkan Vahap Seçer tarafından Meclis Toplantısında açıklanmıştı. Mersin’de Cumhuriyet Meydanı olmasına rağmen “ATATÜRK” adı verilen bir meydan maalesef bulunmamaktadır. Kentin Merkezinde yeni oluşacak bu meydana Büyükşehir Belediyesince “ATATÜRK” ya da ” İNÖNÜ” isimlerinden birinin verilmesi anlamlı olacaktır.
İSTEMİHAN TALAY BULVARI VARKEN, FİKRİ SAĞLAR ADI CADDEDEN SİLİNDİ. Yenişehir Belediyesinden başlayan ve Üniversite Caddesine kadar devam eden 10 Km. civarında uzunluğa sahip Bulvara Belediye Başkanı Macit Özcan döneminde İstemihan Talay Bulvarı adı verilmişti. 6 Dönem Mersin Milletvekilliği, 5 yıl da Devlet ve Kültür Bakanlığı yapan Fikri Sağlar’ın adı Kuyuluk’un Belediye tüzel kişiliği olduğu yıllarda dönemin Kuyuluk Belediye Başkanı Yakup Şık tarafından bir caddeye verilmişti. 2009 Yılında Kuyuluk belediye statüsünün kaybedip, Mezitli Belediyesine bağlandıktan sonra Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım döneminde Fikri Sağlar’ın adı verildiği caddeden kaldırıldı. Bir tarafta İstemihan Talay Bulvarı Kentin en güzide semlerinden geçen bir bulvara veriliyor, diğer taraftan Kuyuluk’taki mütevazı bir caddeye verilen Fikri Sağlar ismi çok görülerek, siliniyor. Bu çifte standardı maalesef anlamış değilim. Fikri Sağlar bu Kente İstemihan Talay’dan daha az mı hizmet vermiş, ya da İstemihan Talay Mersin’e Fikri Sağlar’dan daha çok mu hizmetler kazandırmıştır. İstemihan Talay’ın adını 2,5 çevre yolu olarak bilinen bu bulvara verenler bunun gerekçesini Mersinlilere açıklarlarsa, nedenini de hep birlikte öğrenmiş oluruz.
MİLLETVEKİLİ DANIŞMANLARI VE SEKRETERYALARI İLE BELEDİYELERİN BASIN BÜROLARI NE İŞ YAPARLAR.
7 Kasım 2024 Tarihli köşe yazımda Milletvekili Danışmanları ve sekreterleri ile Belediyelerin Basın Bürolarının Mersin Yerel Basınını izleyip, bağlı oldukları Milletvekillerine ve Belediye Başkanlarına bilgi aktarıp/aktarmadıklarını sormuştum. Milletvekillerinin Danışmanları ve sekreterleri Yerel Basında Mersin ve Milletvekilleri ile ilgili yer alan haber ya da köşe yazılarını herhangi bir bilgilendirme yöntemiyle bağlı oldukları Milletvekillerine; Belediye Basın Büroları da Belediyelerle ilgili haberleri/köşe yazılarını Belediye Başkanlarına iletiyorlar mı? Belediyelerimizin Basın Büroları Belediye Başkanlarına bilgilendirme amaçlı sunum yapıyorlar mı? Başkanları görsel olarak bilgilendiriyorlar mı? Başkanlar Belediye ile ilgili haber ve konulardan bilgi sahibi oluyorlar mı? Sayın Milletvekillerine danışmanları ve sekretaryaları, Sayın Belediye Başkanlarına ise Basın Büroları yerel basında kendileri ile ilgili yer alan konuları iletilmiyorlarsa, kendilerini bilgilendirmiyorlarsa, bu konularda söylenecek pek söz yok demektir, bu durumu sorgulamak Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarına düşecektir. Eğer kendilerini ilgilendiren konular bu birimlerce iletiliyor ve Milletvekillerimiz ile Belediye Başkanlarımız iletilen bu konuları göz ardı ederek, dikkate almıyorlarsa bu durum çok vahimdir ve gerçekten yapacak hiçbir şey kalmamış, umutlar tükenmiş demektir. Ben umutlarımı yitirmemeye ve canlı tutmaya çalışıyorum diyerek, bu konuyu noktalamıştım. Ancak, aradan geçen 2 aylık süreçte çok iyimser olduğumu anladım ve maalesef umutlarımı yitirmeye başladım. Neden umutlarımı yitirmeye başladığımı yazının devamında açıklamaya çalışacağım. Kararı ve takdiri Sizlere bırakıyorum.
BUNLARI YAPMAK ÇOK MU ZORDU?
· Mersin Stadyumuna ATATÜRK adının verilmesi için hiçbir girişimde bulunulmadı.
Daha önceki yazılarımda 12 İldeki stadyumlardan silinen “ATATÜRK” adının Mersin Stadyumuna verilmesi için Mersin Milletvekillerine, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarına, Siyasi Partilerin İl ve İlçe Yönetimlerine, Sivil Toplum Kuruluşlarına Esnaf ve Meslek Odalarına, maçlarını Mersin Stadyumunda oynayan Süper Lig temsilcisi Hatayspor ile 2. Ligde mücadele eden Yeni Mersin İdman Yurdu Futbol Takımlarının Yönetim Kurullarına Türkiye Futbol Federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmaları için çağrıda bulunmuş, Atatürkçülüğün sözde değil, özde olması gerektiğine vurgun yapmıştım. Stadyuma Atatürk adının verilmesi konusunda herhangi bir gelişme oldu mu? Tabi ki hayır.Sonuçta, Atatürkçülük maalesef özde değil, sözde kaldı.
· Toroslar Mahallesine Kaya Mutlu adının verilmesi teklif dahi edilmedi.
Kendi Belediye Başkanlığı döneminde yeni ihdas edilen mahallelere hayatta olmayan Mersin Belediye Başkanlarının isimlerinin verilmesi için bu konuda çalışmalar yapan komisyona öneride bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kaya Mutlu’nun adı maalesef bir mahallede yaşatılamıyor. Mersin’in Toroslar İlçesiyle aynı adı taşıyan Toroslar Mahallesine olası bir karışıklığı da önlemek amacıyla “Kaya Mutlu Mahallesi” adının verilebileceğini önermiş, konuyla ilgili teklifin Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi için de Başkan Vahap Seçer ve Meclis Üyelerinden adım atmalarını beklediğimi ifade etmiştim. 1997 Yılında vefat eden Okan Merzeci’nin adının çok olumlu ve doğru bir kararla bir mahallede yaşatılıyor olması gerçeğinden hareketle; bugün hayatta olmayan, Mersin’e 12 yıl hizmet vererek, sayısız eserler kazandıran, efsane Başkan olarak anılan Kaya Mutlu’nun isminin bir mahalleye verilemiyor, adının bir mahallede yaşatılamıyor olmasını tamamen siyasi hırs ve geçmişin izlerini silme gibi bir bakış açısı ve rövanşist bir yaklaşım olarak görmeye başladım. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri tarafından yanıltılmak istiyorum ama yanılacağımı da hiç sanmıyorum.
· Ali Kaya Mutlu Caddesi Ali Kaya Mutlu Bulvarı olamadı.
10 Eylül 2016 tarihinde vefat eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya Mutlu’nun adı MHP’li Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde Halk arasında 3. Çevre Yolu olarak bilinen 13. Caddeye verilmişti. Bulvar özelliği taşıyan bu ana artere Büyükşehir Belediye Meclisince Kaya Mutlu Bulvarı adının verilerek, yanlışlığın düzeltilmesini, resmi kayıtlardaki 13. Caddenin de Kaya Mutlu Bulvarı olarak tescil edilmesini, gerekli noktalara da yön levhalarının dikilmesini önceki yazılarımda gündeme getirmiştim. Herhangi bir gelişme oldu mu? Tabi ki hayır.
· Yenişehir Belediyesi Belediye Binalarının önündeki Kaya Mutlu Parkına 2 tabelayı dikemedi.
Yenişehir Belediye Binasının hemen güneyinde İsmet İnönü Bulvarı ve 36. Caddeye cephesi olan Parka dönemin Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç tarafından “Kaya Mutlu Parkı” adı verilmişti. Parkın her 2 caddeye bakan cephelerine Kaya Mutlu Parkı tabelalarının dikilmesi talebimi yine bundan önceki yazılarımda örnek resimle gündeme getirmiştim. Bu istek, görsellerle birlikte Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e de iletilmişti. Tabelalar dikildi mi? Tabi ki hayır. Şaşırdım mı? Tabi ki hayır,
SON SÖZ: Sayın Milletvekillerine, Sayın Belediye Başkanlarına, konuyla ilgili her kişiye, kuruma ve kuruluşa sormak istiyorum.
YUKARIDA YAZDIKLARIMI YAPMAK ÇOK MU ZORDU?
Münif APARI