Mersin Büyükşehir Belediyesi Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi, kompost teknolojisiyle mama üretimine başladı. Bakımevi’ne kurulan mama üretim ünitesi sayesinde, farklı kurum ve kuruluşlardan gelen fazla yemekler mamaya dönüştürülüyor. Günlük olarak yaklaşık 2 ton yemek toplanarak 600 kilogram mama üretimi yapılabiliyor ve köpeklerin tamamına 2 gün yetecek kadar mama üretiliyor.

Büyükşehi̇r’den Yi̇ne Bi̇r İlk Pati̇li̇ Dostlara Mama Üreti̇m Üni̇tesi̇ (4)

Tarımsal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde, yemek hizmeti veren kurum ve kuruluşlardan toplanan fazla yemekler israf olmadan mamaya dönüştürülüyor. Üretilen mamalar, patili dostlar tarafından afiyetle yeniyor ve dışarıdan alınan mama maliyetleri en aza indiriliyor.

Büyükşehi̇r’den Yi̇ne Bi̇r İlk Pati̇li̇ Dostlara Mama Üreti̇m Üni̇tesi̇ (2)

12-18 Saat Aralığında 600 kg Mama Üretimi

Mama üretim ünitesi, 1 adet kırıcı makine, 2 adet 500’er litrelik kompost makinesi, 1 adet pelet makinesi ve 1 adet fırından oluşuyor. Gün içinde toplanan yemekler, kırıcı makinede hayvanların tüketemeyeceği büyük ekmek parçaları ve kemiklerden arındırıldıktan sonra kompost makinesine aktarılıyor. Ardından, pelet makinesinde şekil verilip fırında kurutularak mamaya dönüştürülüyor. Üretilen mamalar, bir hafta süreyle bozulmadan muhafaza edilebiliyor.

Büyükşehi̇r’den Yi̇ne Bi̇r İlk Pati̇li̇ Dostlara Mama Üreti̇m Üni̇tesi̇ (3)

Mersin’de Silahlı Saldırı: Sürücü Öldü, Kardeşi Ağır Yaralandı Mersin’de Silahlı Saldırı: Sürücü Öldü, Kardeşi Ağır Yaralandı

Şahutoğlu: "Günlük 2 Tona Yakın Yemek Topluyoruz"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, kamu kurumları, üniversiteler, adliye, oteller ve restoranlardan günlük olarak 1,5-2 ton yemek toplandığını belirtti. Şahutoğlu, "Özellikle yaz aylarında topladığımız yemekleri aynı gün yediriyoruz. İkinci güne kalması ve dostlarımızla paylaşmamız mümkün değil," dedi.

Büyükşehi̇r’den Yi̇ne Bi̇r İlk Pati̇li̇ Dostlara Mama Üreti̇m Üni̇tesi̇ (5)

"Canlarımızın Bunu Çok Severek Yediğini Fark Ettik"

Mama üretim ünitesinin aşamalarından bahseden Şahutoğlu, "Yemekleri kırıcıdan geçirip kompost haline getiriyoruz, ardından pelet makinesi ve fırınla kurutarak bir hafta yenilebilecek hale getiriyoruz. Denemelerimiz sonucunda canlarımızın bunu çok severek yediğini fark ettik," diye konuştu.

"Mama İhtiyacını Düşürüp, Tasarruf Sağlıyoruz"

Bu uygulamanın bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatıldığını belirten Şahutoğlu, "Bakımevimizde yaşayan canlarımızın daha çeşitli yemek yemelerini sağlıyoruz. Restoranlarda, otellerde ve kamu kurumlarının yemekhane bölümlerinde boşa gidecek yemeklerin değerlendirilmesini sağlıyoruz. Bu sayede Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mama ihtiyacını ve harcamalarını azaltıp, tasarruf sağlıyoruz," ifadelerini kullandı.

Editör: Ahmet Biracı