CHP’NİN İKİNCİ YÜZYIL DEĞİŞİM VE TÜZÜK KURULTAYININ ARDINDAN

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisinin 6-8 Eylül tarihlerinde düzenlediği İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı sona erdi. Kurultay, yapılacak tüzük değişiklikleri açısından büyük önem taşıyordu. Kurultayda tüzük değişikliklerinin yanı sıra Partinin Halkçılık Programı ilkeleri de Genel Sekreter Selin Sayek Böke tarafından açıklandı.

İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayında yapılan tüzük değişiklikleri Partilileri tatmin etti mi, beklentileri karşıladı mı.  Yoksa “Dağ Fare mi doğurdu”. Konuya bu bağlamda bakmakta yarar var.

Kurultayda dikkat çeken önemli değişiklikler ise şöyle;

* Milletvekilliği  adaylığının saptanması ile ilgili  yöntemler ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olarak belirlendi. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisi karar verecek.

* Ön seçimde adaylar yargı gözetim ve denetiminde sandık konularak üye kütüğünde kayıtlı üyelerce seçilecek. Aday yoklamasında ise adaylar yargı gözetim ve denetiminde yine  sandık konularak partide belirli görevlere seçilmiş üyelerin(örneğin il-ilçe ve kurultay delegelerinin ya da ön seçim delegeleri gibi) oylarıyla belirlenecek.

* Örgüt denetiminde yapılacak ön seçimde ise adaylar örgüt gözetim ve denetiminde sandık konularak üye kütüğünde kayıtlı üyelerin seçimiyle belirlenecek.

Ön Seçimler yargı denetimde ve örgüt denetiminde olmak üzere 2 başlıkta değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra Partide belli görevlere seçilmiş üyelerin diğer bir ifadeyle delegelerin oy kullanacağı bir yöntemin de tercih edilebileceği yapılan değişiklikte yer almıştır. Ancak Milletvekili Adaylarının belirlenmesinde tek yöntemin yargı denetiminde ÖN SEÇİM olacağı hususu net olarak tüzük değişikliğinde belirtilmemiştir.

Tüzük değişikliğinde yapılan en önemli değişiklik ise; Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması uygulanan seçim çevrelerinde Parti Meclisi, TBMM üye tamsayısının yüzde on beşi (%15) kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilecektir. Bu kontenjan her bir seçim çevresinde toplam milletvekili sayısının yüzde on beşi (%15) kadar olacaktır. Bu orana göre 13 Milletvekili çıkaran Mersin’de Genel Merkez 2 kontenjan adayı belirleyecektir.  Değişen tüzüğe göre  Genel Merkezin % 5 olan kontenjan hakkı % 15’e çıkarılmış olup, bu durumda TBMM üye tam sayısının % 15’i olan 90 Milletvekili Adayı Genel Başkanın önerisiyle Parti Meclisince belirlenecektir. Daha önce % 5 olan kontenjan adayı için Genel Merkez 30 Milletvekili Adayı belirliyordu. Yapılan tüzük değişikliğiyle bu oran 3 kat arttırılmış oluyor.  Gerçekleşen tüzük değişikliğinde Ön Seçim beklentilerinin yüksek olduğu bir süreçte Genel Merkezin kontenjan adayı belirleme yetkisini 3 kat artırması, beklentilerin boşa çıkmasına neden olabilecek gibi görünüyor.

Kabul edilen tüzük değişikliğinde en önemli hususlardan biri ise seçilmiş  Milletvekili, Belediye Başkanı, Belediye Meclis ve İl Genel Meclisi Üyesi olanlara getirilen 3 dönem kuralı. Ancak, ön seçim yönetimiyle aday olanlara 3 dönem kuralı uygulanmayacak.  Bu demokratik bir uygulama. Yapılan bir diğer önemli değişikliğe göre de örgüt ya da yargı denetiminde gerçekleştirilecek ön seçimle belirlenecek Milletvekili, Belediye ve İl Genel Meclis Üyeliği Adaylıklarında Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu, İl ve İlçe Yönetimleri ile İl Kongre ve Kurultay Delegeleri seçimlerinde % 50 cinsiyet ve % 30 Gençlik kotası uygulanacak.  Cinsiyet ve Gençlik kotaları kurultaylarda kademeli olarak artırılacak.

Tüzükte yapılan diğer değişiklikler ise şöyle gerçekleşti.                                                                                                                                                                                                                                              

*İl ve İlçe Kongreleri ile buna bağlı olarak kurultaylar 3 yılda bir yapılabilecek.

*Parti üyelerinin seçme seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak. Parti üyeleri, “dijital demokratik katılım” yoluyla, parti kararlarının belirlenmesinde rol oynayacak.

*Genel başkanın belirlediği, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter, Parti Meclisinden güvenoyu alarak göreve başlayacak. TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri de MYK üyesi sayılacak.

*Büyükşehir sınırları içinde kalan ve nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.

CHP’nin CUMHURBAŞKANI ADAYI HANGİ YÖNTEMLE BELİRLENECEK

Partinin Cumhurbaşkanı adayının hangi yöntemle belirleneceği ile ilgili net bir açıklama Basına yansımadı. Gerek 2028 Yılında  zamanında, gerekse de olası bir erken seçimde CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Partiye kayıtlı tüm üyelerin katılımıyla yapılacak  EĞİLİM YOKLAMASI ile mi,  MYK’nın önerisiyle Parti Meclisi Kararıyla mı  ya da başka bir yöntemle mi belirleneceği tüzük değişikliğiyle ilgili açıklamalarda  yer almadı.  Zira Genel Başkan Özgür Özel’in “Ben Cumhurbaşkanı Adayı değilim” söyleminden sonra CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayının büyük olasılıkla Ekrem İmamoğlu olacağı, İmamoğlu’nun yanı sıra Mansur Yavaş’ın da bu yarışta yer alabileceği kulislerde konuşuluyor, köşe yazılarında dile getiriliyor. Bu yarışın Cumhurbaşkanı Adayının belirleneceği sürece kadar devam edeceği konuşuluyor.

SONUÇ OLARAK; CHP Tüzük Kurultayı sona erdi ermesine de , tüzükte yapılan bu değişiklikler beklentileri karşıladı mı ? Yoksa  “ Dağ fare mi doğurdu”  Görünen o ki yapılan tüzük değişikliğinin kazananı Merkez yoklaması kotasını 3 kat artırarak % 15’e çıkaran Genel Merkez oldu. Özgür Özel, CHP Genel Başkanı seçildiği 5 Kasım 2023 tarihli kurultayda önseçim sözü vermişti. “Hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü. Bundan sonra karar, güç ve yetki örgütündür. Önseçimin teminatı bir genel başkan olacağım” demişti. Bu söz tutuldu mu, Yapılacak ilk Genel Seçimde adaylar belirlenirken bunu hep birlikte yaşayıp, göreceğiz.

EFSANE BAŞKAN KAYA MUTLU KABRİ BAŞINDA ANILDI.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Efsane Başkanı Merhum Kaya Mutlu vefatının 8. Yıldönümü olan 10 Eylül Salı günü Akbelen Mezarlığındaki kabri başında Ailesi, yakınları, döneminin çalışma arkadaşları  ve dostları tarafından anıldı. Kaya Mutlu 1973 Yılında % 52, 1977 Yılında % 67 ve 1989 Yılında da yine % 52 oyla 3 dönem Mersin Belediye Başkanı seçildi. Seçildiği 3. Döneminde 1989-1994 yılları arasında Mersin’in Büyükşehir Belediyesi olmasından dolayı görev süresini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tamamladı.   Kaya Mutlu,  seçildiği her seçimi % 50’nin üzerinde oyla kazandığını belirterek, bunun önemini her konuşmasında vurgulamıştı. Mersin Büyükşehir Belediyesinin eski Başkanı Merhum Kaya Mutlu  bağımsız adaylık konusunda da “Arkamda Parti bayrağı olmadan konuşmam” diyerek, bağımsız adaylığı hiçbir zaman benimsemediğini belirtmişti..

TOROSLAR MAHALLESİNE KAYA MUTLU ADININ VERİLMESİ

Kaya Mutlu’nun 3. ve son Başkanlık döneminde daha önceki dönemlerde Mersin Belediye Başkanlığı yapmış, o dönemde hayatta olmayan Başkanların adları yeni ihdas edilen mahallelere verilmişti. Mithat Toroğlu, Fuat Morel, Zeki Ayan, Yusuf Kılınç, Turgut Türkalp ve Şevket Sümer gibi Başkanlara Mersin Belediye Meclisi ahde vefa örneği gösterilmişti. Daha sonraki dönemlerde de görevdeyken vefat eden H.Okan Merzeci’nin adı da Toroslar İlçesinde bir mahalleye verilmişti. Bugün hayatta olmayan, adları mahallelerde yaşatılan Başkanlar örneğinden yola çıkarak, Toroslar İlçesiyle aynı adı taşıyan Toroslar isimli mahallenin bağlı olduğu İlçe ile aynı adı taşıması bazı karışıklıklara da yol açabileceği gerçeğinden hareketle, Toroslar Mahallesinin adı KAYA MUTLU MAHALLESİ olarak değiştirilebilir, Mersin Büyükşehir  Belediye Meclisi de Kaya Mutlu’ya  ahde vefada bulunmuş olur. Takdir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ve Değerli Meclis Üyelerinde.  

ALİ KAYA MUTLU CADDESİNİN BULVAR OLARAK ADLANDIRILMASI

10 Eylül 2016 tarihinde vefat eden Mersin Büyükşehir Belediyesinin eski Başkanı Merhum Kaya Mutlu’nun adı dönemin Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince 3. Çevre Yoluna verilmişti. Ancak 1.Çevre Yolu Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, 2. Çevre Yolu H.Okan Merzeci Bulvarı olarak tanımlanırken, 3. Çevre Yoluna Ali Kaya Mutlu Caddesi adı verilmesi Bulvar/Cadde tanımlamasına tezat teşkil etmişti. Ali Kaya Mutlu Caddesinin de “ALİ KAYA MUTLU BULVARI” olarak isimlendirilmesi ve bu bulvarı kullananların rahatça görebileceği boyutlarda bulvarın girişlerine ve diğer ana  caddelerle kesişme noktalarına tabelalarının konulmasının uygun olacağı düşüncesindeyim. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin bu sorunu en kısa zamanda çözeceğini umuyorum.

YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAYA MUTLU PARKININ TABELALARI YOK.

Yenişehir Belediye binasının güneyindeki parka dönemin Yenişehir Belediyesince “KAYA MUTLU PARKI” adı verilmişti. Ancak bu parkın Kaya Mutlu Parkı olduğuna dair gerek İsmet İnönü Bulvarı, gerekse de 36. Cadde cephelerinde görülebilir boyutlarda bir tabela bulunmuyor. Yenişehir Belediyesinin duyarlı Başkanı Sn. Abdullah Özyiğit bu küçük sorunu umarım en kısa zamanda çözecektir.