ÇOCUK EDEBİYATI ÜZERİNE

Abone Ol

Hayalleri, öyküleri, anıları, oyunları, bakışları, duruşları, tepkileri, doğallıkları ve SEVGİLERİYLE bana esin kaynağı olan, yaşamım boyu SEVGİ-SAYGI-SABIR gösterdiğim tüm çocuklara teşekkür ederim.

        Hayaller, gerçek dünyadan bilgi ve deneyimle beslendikleri oranda hayata geçmesi ve fark yaratması mümkün tasarımlara dönüşür.

        Çocukların hayallerinin ziyadesiyle uçuk olmasının ardında da benzer bir gerekçe yatar. Dünya hakkında bilgi ve deneyimleri henüz çok azdır ve bazı şeylerin mümkün olmadığını bilemezler.

      Metehan, 4 yaşında bir çocukken çılgın bir proje ile çıkageliyor. “O kadar keskin bir gözlük yapacağım ki dünyadaki en yüksek tepeye çıkıp ileri doğru baktığımda, dünya yuvarlak olduğu için, kendi popomu görebileceğim.”

       Daha sonra uydudan her yer görülebildi.

      Uçuk hayaller kuran çocukların birçoğu maalesef sonradan mümkün olan birçok şeyi de “imkânsız” olarak öğrenecek. Ezberi başarı olarak gören bir eğitim sisteminde ve maalesef cenderelerden geçerek sıkıcı ve standart yetişkinlere dönüşmektedir.

   “Mükemmelin iyiyi öldürmesine izin verme.”

    Çocuk edebiyatı; konuları, karakterleri ve kullanılan dil özelleştirilerek hazırlanan edebi eserlerdir.

      Anton Çehov gibi edebiyat dünyasının önemli bazı isimleri bu kavramın bir edebiyat türü olarak ele alınamayacağını, doz olarak hafifletilmesi gerektiğini söylemiştir.

      Türk edebiyatında da Ömer Seyfettin, Kemalettin Tuğcu eserleri ya da Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Muzaffer İzgü gibi yazarların çocuk öyküleri görünmektedir.

   Akademik olarak kesin çizgilerle bir tanımı olmasa da çocuklara yönelik edebi ürünler bir sektör yaratmıştır. Dünya çapında Çocuk Edebiyatı alanında ünlü İngiliz Enid Blyton birçok eser vermiştir ve eserleri başka dillere çevrilmiştir.  Sihirli Uzaklar Ağacı en çok satan kitaplarındandır. Yaşamının çoğunu kırsal kesimde doğayla iç içe geçirmiştir. 700’e yakın öykü yazmıştır. Londra’da 10 yılda 5 milyon kitabı satılmıştır.

      Bazı edebiyatçılara göre masallar çocuk edebiyatı içinde yer almasa da masal ve fabl olarak yazılmış çocuk kitapları da önemli yer tutmaktadır.

       Bir ülkenin eğitim sistemi ve çocukların yetiştirilmesi üzerine stratejilerinde küçük yaşta okuma alışkanlığı kazandırmanın önemi çok büyüktür. Peki bunun kazanımları nelerdir?

     Dil gelişimini destekler.

     Hayal gücünü geliştirir.

    Streslerini azaltır.

    Konsantrasyonlarını ve odak sürelerini geliştirir.

    Akademik başarıyı arttırır.

    Empati ve duygusal zekayı geliştirir.

    Merak duyguları ve öğrenme motivasyonları artar.

   Uzun süreli iyi bir alışkanlık kazanırlar

     Erken yaşta okuma alışkanlığı çocukların hem kişisel gelişimine hem de gelecek başarıları için kritik bir öneme sahiptir.

     Türk Edebiyatından bazı çocuk kitaplar örnekleri:

      Küçük Kara Balık (Samed Behrengi)

      Yeşil Kiraz (Gülten Dayıoğlu)

      Ekmek Arası (Aytül Akal)

      Barış Çağrısı (Muzaffer İzgü)

     Yurdumuz Alanya (Yalvaç Ural)

    Bir Küçük Osmancık Vardı (Hasan Nail Canat)

    Sihirli Lamba (Gülten Dayıoğlu)

   Gizli Bahçe (Ayşe Kulin)

   Kırmızı Kedi ile Konuşan Bebek (Sevim Ak)

   Toprağın Çocukları (Fakir Baykurt)

    Doğada, teknolojide ve bunlara bağlı olarak insan yaşamındaki hızlı değişimler çocukların ilgi, algı ve alışkanlıklarını da sürekli değiştirmektedir. Çocuk edebiyatı da sürekli değişim içindedir ve olmalıdır.

Kemal KIRMIZI

Eğitimci- Yazar