Yenişehir ilçesine bağlı Değirmençay Mahallesi’nde kurulmak istenen taş ocağını protesto eden çevreciler ve mahalle sakinleri Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Yenişehir ilçesine bağlı Değirmençay Mahallesi’nde kurulmak istenen taş ocağını istemeyen mahalle sakinleri, ÇED onayının verilmemesi için mücadele ediyor. ‘Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz’ diyerek bölgede bilgilendirme toplantıları yapan çevreciler ve mahalleliler Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanarak karara karşı protesto düzenledi.
“Proje yasalara aykırıdır”
Mahallelilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen eyleme Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mersin Çevre Platformu, Mersin Ziraat Odası ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri destek verdi. Yanlarında getirdikleri pankartın müdürlük önüne asılmasına izin verilmemesi üzerine pankartın üzerinde eylem yapan mahalle sakinleri; ‘Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz’, ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’, ‘Tarıma destek ver’ sloganları attı. Mersin Çevre Platformu adına itirazları dile getiren Sabahat Aslan, projenin kanuna aykırı şekilde koruma alanını hedef aldığını savunarak, “Değirmençay’da planlanan taş ocağı ve kırma tesisi projesi doğal karakteri korunacak alan ilkelerine aykırıdır. Çünkü proje Mersin 1/100.000 ölçekli planında proje alanının orman alanı, doğal karakteri korunacak alan işaretlediği tespit edilmiştir. Doğal karakteri korunacak niteliğe sahip alanda taşocağı kırma ve eleme tesisi kesinlikle kurulamaz. Yasalara aykırıdır. Proje ÇED alanında olan bal ormanlarına zarar verecektir” dedi.
Yıldız: “Yaşamımıza engel oluyorlar”
Mahalle sakinlerinden Ahmet Ata, çiftçilerin tarımsal üretiminin zarar gördüğünün altını çizerek, gençlerin köylerden ayrıldığını, üreticilerin üretim yapamayarak tüketim ürünlerini şehirden karşıladığını vurguladı. Bu projenin doğaya ve insan sağlığına zarar vereceğini hatırlatan Ata, doğal alanların tahrip edildiğini belirtti. Eyleme destek veren Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise, bu projelerin yaşamı tehdit ettiğini söyleyerek, “Her geçen gün biraz daha tasfiye olan üretim aslında bizim yaşamımızı tasfiye ediyor. Biz biliyoruz ki evimizde kullandığımız bazı malzemeler olmasa hayatımızı devam ettirebiliriz. Masamız, bilgisayarımız, buzdolabımız olmasa yaşarız. Bundan 50 yıl önce hayatlarımızda bunlar yoktu zaten. Ama evimizde zeytinimiz, peynirimiz, buğdayımız, bulgurumuz yoksa yaşayamayız. Dolayısıyla bu taş ocakları üretimin önünden engel olmaktan çıkıp bizim yaşamımıza engel olmaya başladı. Bize gelip hamaset yapanlar köylülük ve yörüklük üzerinden siyaset yapanlar, bunun üzerinden bizden oy alanlar şimdi bizim yanımızda yok. Onlar taş ocaklarının yanındalar, onlar binlerce dönüm araziyi Ankara’dan taş ocaklarına parsel parsel tahsis ediyorlar” sözlerini kaydetti.