DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin adalet sistemindeki sorunlara ve vatandaşların adalete olan inancının azalmasına dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi’nin verileri üzerinden konuşan Ekmen, mahkemenin incelemeye değer bulduğu dosyaların %98.2’sinde hak ihlali tespit ettiğini belirtti.
Ekmen, Türkiye’nin uluslararası adalet endeksinde 139 ülke arasında 117’nci sırada yer aldığına işaret ederek, adalet güven endekslerinde yaşanan gerilemeyi eleştirdi. “Vatandaşların %98’i avukatların giremediği, hâkim ve savcıların ayrı kapılardan giriş yaptığı, akla ziyan güvenlik önlemlerinin uygulandığı büyük adalet saraylarında haklarını bulduğuna inanmıyor” ifadelerini kullandı.
Hukuk Eğitimindeki Sorunlar ve Mezunların Durumu
Ekmen, hukuk fakültelerinin plansız şekilde açıldığını ve hukuk mezunlarının büyük bir kısmının mesleklerini icra edemediğini söyledi. Bu yıl ilk kez yapılan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarı oranının %42 olduğunu belirten Ekmen, birçok hukuk mezununun infaz koruma memurluğu sınavına girdiğine dikkat çekti. “Bu çocuklar dört duvar arasında yıllık yüzbinlerce lira harcayıp mezun oluyor ama mesleki anlamda yeterli donanıma sahip değiller” dedi.
Adalet Bakanı’na Eleştiri
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un uluslararası adalet endekslerine yönelik eleştirilerini hatırlatan Ekmen, “Ekonomi Bakanı, uluslararası kuruluşların raporlarına dayanarak başarıyı övünçle anlatıyor. Peki, neden adaletle ilgili raporları kabul etmiyoruz? Türkiye’nin yerli ve milli verileri dahi adalete olan güvenin %30’lara, hatta bazı araştırmalarda %1.4’e düştüğünü gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Ekmen, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru sayısında şampiyon olduğunu ve hak ihlali kararlarında ilk sıralarda yer aldığını da hatırlatarak, adalet sistemindeki sorunların çözümü için kapsamlı bir reform çağrısında bulundu.