MERSİN

Ekmen: “Cezalar Etkin Uygulanmadıkça Katiller Aramızda Dolaşır”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Türkiye’de artan şiddet olayları ve suçların ceza ve infaz sistemindeki eksiklikler nedeniyle caydırıcı olmadığını belirterek, “Her gün af çıkarmayı bırakıp etkili bir ceza ve infaz sistemi sağlamadıkça suç makineleri aramızda dolaşmaya devam eder” dedi.

Abone Ol

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, son dönemde Türkiye genelinde artan şiddet olayları ve cinayetlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İstanbul’da polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesini hatırlatan Ekmen, ceza ve infaz sistemindeki aksaklıkların suçluların ellerini kollarını sallayarak dolaşmasına neden olduğunu söyledi. Ekmen, bu durumun önüne geçilmesi için etkili bir ceza ve infaz sistemi kurulması gerektiğini vurguladı.

İstanbul’da görevi başında şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın ailesine başsağlığı dileyen Ekmen, “Birçok suçtan dosyası bulunan bir katilin bu kadar kolay aramızda gezebilmesinin nedeni, son on yılda yapılan infaz yasası değişiklikleridir. Olayın meydana geliş şekli de mesleki ihmal ve zafiyetleri gözler önüne seriyor. Polis eğitim sisteminden kaynaklanan eksiklikleri de değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ekmen, infaz yasasının mevcut haliyle birçok suçluyu cezaevine bile girmeden serbest bıraktığını belirterek, “Hırsızlık, tehdit, yağma, yaralama, ölümlü kaza, uyuşturucu kullanma gibi suçlardan onlarcasını işleyen suçlular, cezaevine girmeden hayatlarına devam edebiliyor. Bu durum Türk Ceza Kanunu ve infaz yasasına uygun olabilir, ancak caydırıcılığı yok. Örtülü veya açık aflar çıkartmayı bırakıp, etkin bir ceza ve infaz sistemi oluşturmadıkça suç makineleri aramızda dolaşmaya devam eder” dedi.

Yunus Emre Geçti’nin Uyuşturucu Kullanmak, Kasten Yaralama, Cinsel Taciz, Yağma, Çocuğa Cinsel İstismar gibi 27 ayrı suça rağmen cezaevine girmemesinin ceza ve infaz yasalarının caydırıcı olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Ekmen, Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenlemelerin caydırıcılık açısından yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Ekmen, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması, tecil (erteleme), iyi hal indirimi gibi düzenlemeler ile koşullu salıverme ve denetimli serbestlik uygulamalarının da gözden geçirilmesini istedi