Toros Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’, ‘Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasının Korunması’ temasıyla büyük ilgi gördü. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde düzenlenen sempozyumun ilk günü, geleneksel gıdalarla ilgili dolu dolu panel ve söyleşilerle sona erdi. Etkinlikte, kooperatiflerin geleneksel gıda üretiminde sürdürülebilirliği sağlamadaki rolü tartışıldı.

Silifke’de orman suçlarına karşı önleme araması yapıldı Silifke’de orman suçlarına karşı önleme araması yapıldı

Thumbnail ‘Gelenekten Geleceğe Gida Mi̇rasinin Korunmasi’ Sempozyumu Dolu Dolu Geçi̇yor (5)

Panelde, özellikle Türkiye’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılıkla ilgili kooperatiflerin işlevi üzerinde duruldu. Üretimin sürdürülebilir olması, ürünlerin değerlenmesi, kayıpların önlenmesi ve ekonomik kazanca dönüşmesi gibi kritik konularda kooperatiflerin katkısı vurgulandı. Panel, soru-cevap bölümüyle son buldu.

Thumbnail ‘Gelenekten Geleceğe Gida Mi̇rasinin Korunmasi’ Sempozyumu Dolu Dolu Geçi̇yor (4)

Sempozyumun kapanış konuşmalarında, kooperatiflerin geleneksel gıdaların korunmasındaki önemine değinildi. Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, kooperatifleşmenin geleneksel gıda üretimini daha geniş kitlelere ulaştırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Seçer, doğal afetler ve iklim değişikliği gibi faktörlerle artan geleneksel gıda talebine dikkat çekerek, kooperatiflerin üreticilerin ürünlerini markalaştırarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirebileceğini vurguladı.

Bereketli Eller Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Sarı, kooperatiflerin Türkiye’nin kalkınmasında büyük rol oynadığını ve kooperatiflere katılımın sürdürülebilirliği sağladığını söyledi. Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Deli, kooperatiflerin üreticilere sağladığı eğitimlerin önemine değindi.

Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci ise, kooperatiflerin üreticilere sağladığı teknik destekle geleneksel gıda üretiminde kimyasal tehlikelerin önlenmesine yardımcı olabileceğini belirtti.

TARGET Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ak, Türkiye’de kooperatifleşmenin daha fazla yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekerek, kooperatiflerin toplumsal kalkınmadaki önemine vurgu yaptı.

Sempozyumun ilk günü, kooperatiflerin tarım sektöründeki ekonomik kalkınma üzerindeki etkisini tartışan derinlemesine söyleşilerle tamamlandı.

Editör: Ahmet Biracı