Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren teknoloji ve bilim atölyeleri, “Dijital Köy Buluşmaları” projesi ile kırsal mahallelere taşınıyor. Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyesi’nde yapılan robotik kodlama, STEM, girişimcilik ve üç boyutlu tasarım gibi konular, kırsaldaki çocukların ayağına kadar götürülüyor. Proje kapsamında çocuklar robot kullanmayı, 3D tasarım ve oyun geliştirmeyi öğrenirken, VR gözlüklerle farklı dünyalarda eğlenceli vakit geçiriyor.

Thumbnail Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (1)

Projenin amacı, merkeze uzak çocuklara teknolojik ve bilimsel yenilikleri tanıtmak ve hayal dünyalarını genişletmektir. Bilim atölyeleri, oyunlar ve robotlarla çocuklara teknolojinin eğlenceli yönleri aktarılıyor. Bu kapsamda çocuklar, anahtarlık ve yel değirmeni gibi sanatsal ürünler yapmayı da öğreniyorlar. Ayrıca, verilen kağıtlara projeyle ilgili duygu ve düşüncelerini yazarak ifade edebiliyorlar.

Thumbnail Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (3)

Teknoloji ve Bilim Atölyeleri öğretmenlerinden oluşan 4 kişilik saha ekibi, Bilim Otobüsü ile kırsal mahallelere giderek çocuklarla ve kadınlarla buluşuyor. Erdemli Tömük Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyesi’nde başlayan “Dijital Köy Buluşmaları” projesi, Çamlıyayla ilçesi ile devam etti. Mut, Anamur ve Aydıncık’a da giderek dijitali köylere taşıyan ekip, sadece çocuklara değil, kadınlara da teknoloji kullanımı ve girişimcilik konularında eğitimler veriyor.

Thumbnail Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (5)

Feray Şahin Annesi Aysel: Adaleti 7 yıl önce toprağ gömdük Feray Şahin Annesi Aysel: Adaleti 7 yıl önce toprağ gömdük

Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyeleri Sorumlusu Emre Aşkın, proje ile ilgili olarak, “Dijital Köy Buluşmaları Projesi ile atölyelerimizdeki bütün imkanları tüm ilçelerimize mobil olarak taşımayı hedefledik. Amacımız köylerimizi daha aktif ve üretken kılmak,” dedi. Ayrıca, projede kadınların da dahil edilmesinin önemine değinen Aşkın, kadınların teknoloji ile üretim yaparak pazarlama konusunda da eğitimler alacağını belirtti.

Bilim Atölyesi öğretmenlerinden Gülcan Ilıksoy, “Çocukların bilimi deneyimleyerek eğlenceli vakit geçirdiklerini görmek bizi çok mutlu etti,” dedi. Etkinliğe katılan veliler ve çocuklar da projeden çok memnun kaldıklarını ifade ettiler. Çocuklar, robotlarla oynayarak, 3D yazıcılarla ürünler tasarlayarak ve VR gözlüklerle farklı deneyimler yaşayarak unutulmaz anlar yaşadılar.

“Dijital Köy Buluşmaları” projesi, Mersin’in kırsal mahallelerindeki çocukların ve kadınların teknoloji ve bilimle buluşmasını sağlayarak, onların gelecekte daha donanımlı bireyler olmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje, köylerde yaşayan herkesin bilim ve teknoloji ile tanışmasına ve bu alanlarda bilgi sahibi olmasına olanak tanıyor.

Editör: Ahmet Biracı