Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ‘Mersin Yerel Yönetimler Çalıştayı’da yerel yönetimler, kentin sorunları, halkçı/sosyalist belediyecilik üzerine konuşuldu.
Çalıştaya, Akademisyenler, mühendisler, dernek temsilcilerini, eğitimciler, sendika temsilciler, sanatçılar ve sporcular .
İl Başkanı Avukat Ahmet Paket, yaptığı açılış konuşmasında; “Kentine, yaşamlarına, tarihsel belleğine, doğasına, haklarına sahip çıkan yurttaşlar olarak kamucu, halkçı sosyalist yerel yönetimlerin ortaya çıkması ve aynı zamanda parti olarak yerel siyasetimize yön vermemiz için beraberiz. Çalıştayımız için çok emek harcadık. Hepiniz titizlikle ve fazlasıyla çalıştınız. Sizlere teşekkür ediyorum. Hepinizin emeğine sağlık” dedi.
Çalıştayda yerel siyaset ve yönetimler açısından üzerinde durulan şu komisyonlar oluşturuldu:
Kentsel Gelişim Komisyonu, Ekonomik Gelişim Komisyonu, Kültür Sanat Ve Spor Komisyonu, Afet Yönetimi Komisyonu, Kent Ekolojisi Ve Tarım Komisyonu, Halk Sağlığı Komisyonu, Kadın Komisyonu, LGBTİ+ Komisyonu, Öğrenci Komisyonu, Emek Komisyonu, Eğitim Komisyonu, Eşit Yurttaşlık Ve İnsan Hakları Komisyonu, Çocuk Ve Çocuk Hakları Komisyonu, Hayvan Hakları Komisyonu.
Kent ekolojisi ve tarım komisyonunda, özellikle akkuyu nükleer santral İnşaatı, doğa tahribatları, Mersin’in ekosisteminin sermayenin eline bırakılmaması ve Mersin’deki tarım sektörünün içinde bulunduğu durum ile bunları sosyalist bakış açısıyla nasıl değerlendirmesi konuları üzerinde konuşuldu.
Emek komisyonunda; ülke değerlendirmesi ile birlikte aynı zamanda kent içindeki işçi ve emekçilerin insanca yaşam koşullarının hangi standartlarda olması gerektiği, emek sömürüsünün yerel siyaset ve yönetimlerde nasıl ele alınması gerektiğinin, işçi sağlığı ve güvenliğinin esaslarına dikkat çekildi.
Hayvan hakları komisyonunda; özellikle son günlerde sokak hayvanları konusundaki yürütülen kötü politikaların, zarar verici ve itlafçı anlayışın nasıl sona ereceği, yerel yönetimlerin hayvan hakları konusunda nasıl politikayı yürütmesi gerektiği konuşuldu.
Ekonomik gelişim komisyonunda; tüm sektörler bazında detaylı bir sunum ile kentin kalkınması ve bu kalkınmada halkçı ve sosyalist bakış açısının yerel yönetimlere nasıl sirayet etmesi gerektiği, ekonomik gelişim konusunda patronların ve sermayenin değil yurttaşların refahını düşünülmesi ve bu politik hedeflerle hangi taleplerle ilerlenebileceği değerlendirildi.
Kadın Komisyonu’nda, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet eşitliği birimleri, yok sayılan kadın emeğinin görünür kılınması, hayat alanları işgal edilen kadınların özgürlük mücadelesi ve kadınların istihdam alanlarının genişletilmesi yerel politikalar kapsamında düşünceler masaya yatırıldı.
LGBTI+ komisyonunda; düşmanca politikaların ve nefretin yükseldiği, erkek devlet şiddetinin yerel yönetimlere de siyasetlere de sirayet ettiği koşullarda yaşamsal tüm gereklerin ve hakların eşit yurttaşlık ilkesi temelinde, cinsel yönelim ayrımı gözetmeksizin nasıl sağlanacağı tartışıldı. Aynı zamanda özellikle sağlık barınma emek özgürlük eşitlik konularında LGBTI+ların dezavantajlı bir konumda değil insan hakları temelinde eşitliği baz alması gerektiği konuşuldu.
Kentsel gelişim komisyonunda; özellikle kentleşme anlamında imar ve yapı faaliyetlerinin, kent genelinde yapılaşma hallerinin sermaye odaklı ilerleyişinin sosyalist politikalarla nasıl önüne geçileceği gibi konular ele alındı.
Eğitim komisyonunda ve halk sağlığı komisyonunda, özellikle halkçı kamucu belediyecilik konusunda ücretsiz hizmetlerin, halkın refahını nasıl sağlanacağının, eğitim ve sağlık politikalarının sermaye odaklı ve özelleştirmeye dayalı koşullarının nasıl sona ereceği tartışıldı.
İl Başkanı Avukat Ahmet Paket, çalıştay sonucunda ,”Tüm komisyonlarda gereken tartışmalar yapıldı. Kent genelindeki SORUNLAR ve eksikler tespit edildi. Bunlara çözüm yollarının arandığı çalıştayda her komisyonun belirlediği ilkeler raporlaştırılacak. İlerleyen günlerde bu raporumuzu kamuoyuna deklare edecek sonuç bildirgesi hazırlayacağız” dedi.