Tarsus Belediyesi’nden Büyük Hamle Tarsus Belediyesi’nden Büyük Hamle

Mersin Büyükşehir Belediyesi, çevreye duyarlı yaklaşımıyla kentin atıklarını enerjiye dönüştürme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Silifke'de Göksu, Tarsus'ta Gürlü ve Akdeniz'de Sarıibrahimli'de bulunan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri'nde elektrik üretimi yapan Büyükşehir Belediyesi, tesislerin kapasitelerini artırarak daha fazla enerji elde etmeyi hedefliyor.

Thumbnail Büyükşehi̇r Çöpten Enerji̇ Üretme Kapasi̇tesi̇ni̇ Artirdi (1)

Sarıibrahimli Mahallesi'ndeki tesiste bulunan elektrik enerjisi üretim alanına yeni gaz motorları eklenerek tesisin kurulu gücü yüzde 22 oranında artırıldı. Bu sayede tüm tesislerin toplam kurulu gücü saatte 20,2 megawata ulaştı. Mersin Büyükşehir Belediyesi şu anda saatte ortalama 15 megawatt elektrik üretebiliyor ve tesislerini geliştirerek bu rakamı daha da yukarıya taşımayı planlıyor.

Thumbnail Büyükşehi̇r Çöpten Enerji̇ Üretme Kapasi̇tesi̇ni̇ Artirdi (3)

Atıklardan Elde Edilen Enerjiyle Hem Ekonomi Kazanıyor Hem İklim Korunuyor

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, katı atıkların yeniden değerlendirilmesi ve bertarafı süreçlerini yöneterek çevre kirliliğinin önüne geçiyor. Atıklardan açığa çıkan zararlı metan gazını elektrik üretiminde kullanarak sera gazı etkisini azaltan Büyükşehir, bu sayede iklim kriziyle mücadeleye de önemli bir katkı sağlıyor. Üretilen elektrik enerjisi ise hem belediye ekonomisine katkı sunuyor hem de kentin enerji ihtiyacının karşılanmasına destek oluyor.

Büyükşehir 2024'te 115 Bin Hanenin Elektriğini Üretti

2024 yılında Mersin genelindeki tesislerde toplam 719 bin 209 ton evsel nitelikli katı atık bertaraf edilirken, kurulan 9 aktarma istasyonu ile 609 bin 310 ton atığın düzenli depolama tesislerine taşınması sağlandı. Merkez, Silifke ve Tarsus'taki biyogaz elektrik üretim tesislerinde ise saatte ortalama 11 megawatt elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilerek, yıl boyunca 115 bin hanenin aydınlatma enerjisine denk gelen 94 bin 334 megawatt elektrik üretildi.

Mühendis Kula: "Üretim Kapasitemizi Artırmaya Devam Edeceğiz"

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Elektrik Elektronik Mühendisi Aslıhan Kula, çöplerin elektrik üretim sürecini anlatarak, "Merkez sahamızdaki elektrik üretim tesisimize 2 ünite daha ekleyerek, tüm tesis olarak kurulu gücümüzün elektrik üretim kapasitesini 20,2 megawata çıkardık. 2024 yılında 94 bin megawatt elektrik üretimi gerçekleştirdik ve 115 bin hanenin aydınlatma enerjisine denk gelen elektrik üretimi yaptık. Artan kapasitemizle birlikte, bu üretimin üzerine koyarak üretim yapmaya devam edeceğiz. Çöp bizim için sorun değil, üretim olarak şehrimize dönüş sağlayacak," dedi.

Büyükşehir'in yenilenebilir enerji yatırımlarının süreceğini belirten Kula, metan gazını elektrik üretiminde kullanarak çevreye olan zararlı etkileri en aza indirdiklerini ve bu sayede hem ülke hem de belediye ekonomisine katkı sağladıklarını vurguladı.

Editör: Ahmet Biracı