Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kadın girişimciliğini teşvik eden yenilikçi bir projeyi hayata geçirdi. “İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç” projesi kapsamında başlatılan Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi ve Lepistes Balığı Yetiştiriciliği Pilot Çalışması, hem çevreye duyarlı haşere mücadelesini hem de kadın girişimciler için yeni bir gelir kaynağını hedefliyor.

Thumbnail 20 Kadin Gi̇ri̇şi̇mci̇ Haşere Mücadelesi̇ İçi̇n Lepi̇stes Baliği Yeti̇şti̇recek (6)

Proje kapsamında, tarım ve hayvancılıkla uğraşan ailelerin bahçelerinde bulunan sulama havuzlarında kimyasal ilaçlar yerine sivrisinek larvalarını doğal yollarla yok eden Lepistes balıkları kullanılacak. Böylece, Mersin’in sıcak ve nemli ikliminde hızla çoğalan sivrisineklerin üremesi engellenirken, kadın girişimciler de balık yetiştirerek ekonomik kazanç elde edecek.

Tarsus'ta Nusret Mayın Gemisi Yenileniyor Tarsus'ta Nusret Mayın Gemisi Yenileniyor

Kadın Girişimciler İçin Hem Eğitim Hem Gelir

Projeye dahil edilen 20 kadın girişimciye, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Öğretmen tarafından hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verildi. Eğitimlerde, Lepistes balıklarının yetiştirilme süreçleri, bakımı ve haşere mücadelesindeki rolü detaylı şekilde anlatıldı. Eğitimin ardından, Mezitli ilçesinde belirlenen sulama havuzlarına ilk Lepistes balıkları bırakıldı.

Mersinden Kadın Kooperatifi de projeye dahil olarak, kadın girişimcilerin ürettiği Lepistes balıklarını satın alacak. Böylece kadınlar hem doğal haşere mücadelesine katkı sağlayacak hem de ürettikleri balıkları satarak ek gelir elde edecek.

Ekolojik Denge ve Sürdürülebilir Tarıma Katkı

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, iklim değişikliğiyle mücadelede doğa dostu çözümler geliştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:“Mersin, sıcak ve nemli yapısıyla sivrisineklerin hızla üreyebildiği bir bölge. Kent genelinde 50 binden fazla havuz tespit ettik. Buralarda milyarlarca sivrisinek üreyebilir. Kimyasal ilaçların kullanımını azaltmak ve ekolojik dengeyi korumak amacıyla Lepistes balıklarıyla doğal bir çözüm geliştirdik. Ayrıca kadın girişimcileri destekleyerek yerel ekonomiye katkı sağlıyoruz.”

Thumbnail 20 Kadin Gi̇ri̇şi̇mci̇ Haşere Mücadelesi̇ İçi̇n Lepi̇stes Baliği Yeti̇şti̇recek (9)

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ise projenin önemine vurgu yaparak,“Kadınların küresel iklim kriziyle mücadelesi büyük önem taşıyor. Bu proje ile hem çevreye katkı sağlayacak hem de ekonomik kazanç elde edecekler. Kadın eliyle yürütülen projeler çok daha etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

Kadın Girişimciler Projeden Memnun

Projeye katılan girişimcilerden biri olan Filiz Güzel, “Balık yetiştiriciliği hakkında hiçbir bilgim yoktu ama eğitimden sonra kendime güvenim geldi. Hem çevremize hem de aile bütçemize katkı sağlayacak olmaktan mutluyum” dedi.

Tarsus’tan katılan Şakire Eren ise, “Sivrisinekleri doğal yollarla azaltmak fikri çok mantıklı. Hem ekolojik denge korunuyor hem de kadınlar için kazanç kapısı açılıyor” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu proje ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmayı, sürdürülebilir tarımı desteklemeyi ve kadın girişimciliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Önümüzdeki dönemde, projenin daha fazla ilçeye yayılması planlanıyor

Editör: Ahmet Biracı