Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde lider şehirlerinden Mersin'de, 'sarı altın' olarak nitelendirilen Malta eriği (yenidünya) hasadı başladı. Özellikle Tarsus ve Erdemli ilçelerinde yoğunlaşan üretimde, bu yıl yaşanan zirai donun etkisiyle verimde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Buna rağmen, çiftçiler umutla hasada başladı.

İşçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren bahçelere girerek olgunlaşan yenidünyaları özenle topluyor ve kalitelerine göre ayırıyor. Toplanan meyveler, yurt içi ve yurt dışındaki alıcılara ulaştırılmak üzere hallere gönderiliyor. Ancak bu yıl, zirai donun yol açtığı yüzde 50'nin üzerindeki verim kaybı, fiyatları önemli ölçüde artırmış durumda. Birinci kalite yenidünyanın kilogramı 90 TL'ye kadar alıcı bulurken, ikinci kalite ise 50 ile 60 TL arasında satılıyor.

Mersin, Türkiye Yenidünya Üretiminin Lokomotifi

Türkiye genelinde yaklaşık 7 bin dekar alanda yapılan yenidünya üretiminin yıllık 15 bin tonu aştığı belirtiliyor. Bu üretimin yüzde 72'si ise Mersin'de, özellikle Tarsus ve Erdemli'deki 4 bin 800 dekarlık alanda gerçekleştiriliyor. Malta eriği, bölge çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Hasatta çalışan işçilerden Miktat Demirşen, "Sabah erkenden mesaiye başlıyoruz ve ürünleri büyük bir titizlikle toplayıp paketlemeye gönderiyoruz" dedi. Paketleme işini yapan Zehra Demirşen ise, meyveleri kalitesine göre ayırarak satışa hazır hale getirdiklerini ifade etti.

Üretici Fiyatlardan Umutlu Ancak Rekolte Düşük

Üretici Hüseyin Çiftçi, günlük ortalama 2 ton civarında yenidünya topladığını belirterek, ürünlerini başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yurt içine ve Dubai ile Irak gibi ülkelere ihraç ettiğini söyledi. Açıkta hasat ettikleri ürünlerin kalitesine göre 60 ile 90 TL arasında alıcı bulduğunu aktaran Çiftçi, bu yıl zirai don nedeniyle rekoltenin düşük olmasından dolayı endişeli.

Ürünün yoğun olarak yetiştirildiği Tabiye Mahallesi Muhtarı Doğan Çiftçioğlu da, "Bu sene açıkta yetiştirilen yenidünyalarımız soğuktan ciddi zarar gördü. Bahçelerde en az yüzde 50 hasar var. Ancak örtü altındaki ürünlerimiz iyi durumda. Dışarıda hasat edilen ürünlerimiz 50 ile 90 TL arasında değişirken, örtü altındaki son ürünler 100 ile 150 TL arasında alıcı buluyor" şeklinde konuştu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Mersinli üreticiler kaliteli ürünleriyle hem iç pazarda hem de ihracatta söz sahibi olmayı hedefliyor.

Editör: Haber Merkezi