Dayanıklı yapı stoku bulunmayan Mersin kent merkezinde bulunan eski binaların dönüştürülmesi, depreme dayanıklı hale getirilmesi için atılacak adımları destekliyoruz. Deprem felaketi sonrasında hasar alan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 13 daire başkanlığının hizmet verdiği Kırmızı Lacivert İş Merkezinin boşaltılması ve Zafer Çarşısı’nın yıkılma kararının verilmesi yerinde olmuştur.” dedi
“KENT MEYDANI OLMASI NÜFUSU SÜREKLİ ARTAN MERSİN’E NEFES ALDIRACAKTIR”
“Zafer Çarşısında faaliyet gösteren esnafların geçim endişelerini anlıyoruz” diyen Engin, kent merkezini güzelleştirecek, modern hale getirecek ve depreme dayanıklı yapacak bu dönüşüm kararına çarşı çıkmak yerine esnafa yeni ekmek kapıları oluşturulmasını istemenin daha akılcı olacağını kaydetti. Engin şu ifadeleri kullandı: “Belirtilen alanın kent meydanı olması nüfusu sürekli artan Mersin’e nefes aldıracaktır. Bu nedenle dönüşüme karşı çıkmak yerine söz konusu esnaf için el birliği çalışma yapmanın daha uygun olacaktır. Çarşıda faaliyet gösteren esnaf ve vatandaşlarımızın can güvenliği birinci öncelik olmalı ve bu konu siyaset üstü tutulmalıdır. Esnaf orada ekmeğini kazanıyor olabilir ama deprem yönetmeliğine uygun değilse; kimsenin hayatı riske atılmadan ve esnaf mağdur edilmeden çözülebilir.”
“KASAPLAR ÇARŞISI, YOĞURT PAZARI VE BALIKÇILAR ÇARŞISI DA DÖNÜŞÜME DAHİL EDİLMELİ”
Balıkçı barınağının rıhtımlarının genişletilmesi ve güzelleştirilmesi, metruk binaların yıkılması, tarihi binaların restore edilmesi gibi kent estetiği için önemli konularda adım atılması gerektiğini aktaran Engin, “Kasaplar Çarşısı, Yoğurt Pazarı ve Balıkçılar Çarşısı’nın da dönüşüme dahil edilmesi gerekiyor. Işıl ışıl yanan ışıkları, geniş cadde ve bulvarları ile geceleri de hareketli, sosyal yaşamın devam ettiği bir çarşı inşa edilmelidir. Hava karardığı zaman hayalet kente dönen merkezdeki caddelerin canlandırılması, akşam saatlerinde kent merkezinde biten hayatın canlı tutulması için cadde ve bulvarlarla ilgili çalışmaların yapılmasını doğru buluyoruz” ifadelerini kullandı.
“YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLATILMALI”
Mersin’de bulunan yapı stoklarının gözden geçirilmesinin deprem öncesi hazırlık için önemli olduğunu aktaran Engin, kent genelinde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirterek, “Uzun yıllardır yerinde kentsel dönüşüm çağrıları yapıyoruz. Ancak 6 Şubat depremlerinden sonra bu durumu konuşmak yerine aksiyon almamız gerekiyor. Merkez mahallelerden başlayarak eski yapılara sahip mahalleler başta olmak üzere Mersin’in genelinde yerinde kentsel dönüşümle hem çürük yapılar yenilenmeli, hem de mahallelerin kültürel yapısı korunmalıdır. Mersin jeolojik yapısı nedeniyle sürekli sel riski altındadır. Daha önceki çağrılarımızda da belirttiğimiz gibi; coğrafyalarımızın atardamarı doğal aktarma kanalları konumundaki dereler ve tüm akarsu yataklarımız, felaketlere karşı uygun hale getirilmelidir. Dere yataklarına inşa edilen binalar için zemin etütleri tekrar yapılmalıdır. Sel ve deprem hazırlığı açısından önem teşkil eden her türlü çalışma yapılmalı, insan hayatını riske atan her türlü husus giderilmelidir” ifadelerini kullandı.