Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Adnan Gündoğdu, kamu harcamalarının etkin bir şekilde yönetilmesi ve tasarrufun daha fazla artırılması konusunda yenilikçi tedbirlerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Gündoğdu, “Açıklanan tasarruf tedbirlerini desteklemekle beraber, kapsamın daha fazla genişlemesini bekliyoruz” dedi.
Gündoğdu, yaptığı açıklamada, kamu harcamalarının gözden geçirilerek israfın önlenmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, tasarrufun sadece harcamaların kısılmasıyla değil, aynı zamanda gelirlerin artırılması ve kaynakların daha etkin kullanılmasıyla da sağlanabileceğine dikkat çekti. Bu bağlamda, kamu kurumlarının işleyişinde verimliliği artıracak adımların atılması gerektiğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı tasarruf tedbirlerini olumlu karşılıyoruz. Araç, bina kiralama, toplantı, yurtdışı programları ve kırtasiye giderlerinin azaltılmasını gerekliydi ancak devletimiz daha fazla kalemde tasarrufa giderek harcama giderlerini en aza indirmelidir. Zorlu süreci atlatana kadar şişmiş giderler kısılmalı, daha fazla bütçe oluşturulmalıdır. Açıklanan paketle sınırlı kalınmamasını ve ilerleyen günlerde yeni paketlerin açıklanmasını arzu ediyoruz” dedi.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM SAĞLANMALIDIR
MESİAD Başkanı, kamu ihalelerinde daha şeffaf ve rekabetçi bir ortamın oluşturulması, gereksiz harcamaların önlenmesi, kamu kaynaklarının doğru projelere yönlendirilmesi ve verimlilik artışının sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dijitalleşme ve teknoloji kullanımının kamu hizmetlerinde daha yaygın bir şekilde benimsenmesinin de tasarruf potansiyelini artırabileceğine işaret etti. Gündoğdu, “Geleneksel işleyiş biçiminden vazgeçilerek, teknolojiye dayalı dijital sisteme geçmeliyiz. Böylelikle hem doğamızı korumuş oluruz hem de tasarruf sağlamış oluruz. Bu dönüşüm aynı zamanda işlem sürelerini de kısaltacaktır” şeklinde konuştu.
Gündoğdu, kamu yönetiminde reformların hızlandırılması ve daha etkin bir şekilde uygulanmasıyla birlikte, kamu tasarrufu ve ekonomik istikrarın güçlendirilebileceğine inandığını belirtti. Bu çerçevede, ilgili tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesinin önemine değindi ve gelecek nesillere daha sağlam bir ekonomik temel bırakmak için kararlılıkla çalışılması gerektiğini vurguladı.
BELEDİYELER DE TASARRUFA GİTMELİDİR
Belediyelerin de tasarruf tedbirlerine dahil olması önerisinde bulunan MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, “Belediyeler vatandaşlara hizmet veren önemli kurumlardır. Ancak ülkemizin bu dar zamanında belediyeler de merkezi bütçeye destek vermelidir. Özellikle elzem hizmetlerin dışında kalan lükse yakın ve vatandaşın refah seviyesini yükseltmeyecek giderler kısılmalıdır. Standart belediyecilik hizmetlerinde aksama yaşatmayacak şekilde belediyeler giderlerini gözden gerçirmelidir. Boşa harcanan her kuruş ülkemizin sermayesinden gitmektedir” ifadelerini kullandı.
Gündoğdu, son olarak, kamu tasarrufu ve etkin kaynak kullanımının sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda toplumsal refahın artırılması ve sürdürülebilir bir geleceğin inşası açısından da büyük önem taşıdığını belirterek, bu konuda kararlılıkla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.