DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde tutmaya devam ediyor. Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimde yaşadığı zorlukları gündeme getirerek Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e çeşitli sorular yöneltti. Ekmen, genelge kapsamında bakanlığın hangi çalışmalar yürüttüğünü ve bu süreçte karşılaşılan sorunları sordu.

Ayrıldığı nişanlısını öldüren astsubay intihar etti Ayrıldığı nişanlısını öldüren astsubay intihar etti

Ekmen, 2010 yılında çıkartılan Başbakanlık Genelgesi’nin Cumhurbaşkanlığı sisteminde yenilenmemesi üzerine bu konuyu TBMM, medya ve yürütme nezdinde sıkça gündeme getirdi. Sonuç olarak, 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Nisan ayında yayınlandı. Ancak, ilgili bakanlıkların harekete geçmediğini ifade eden Ekmen, genelgenin uygulanmasındaki sorunları tespit etmek amacıyla 11 bakanlığa ayrı ayrı soru önergesi verdi.

Genelge, mevsimlik tarım işçilerinin seyahat, eğitim, sağlık ve yaşam şartları gibi konularını kapsayan geniş kapsamlı düzenlemeler içeriyor. Ancak, uygulamadaki eksiklikler ve mevsimlik işçilerin bu haklardan yeterince yararlanıp yararlanmadığı konusunda kamuoyunda endişeler bulunuyor.

Ekmen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu 7 soruyu yöneltti:

  1. Genelgenin 3. Maddesi gereğince, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için Bakanlığınızca hangi adımlar atılmıştır? Bu konuda karşılaşılan zorluklar nelerdir?
  2. Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik eğitim ve sosyal faaliyet merkezlerinin kurulması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Bu merkezlerin kurulması planlanan iller ve mevcut durum nedir?
  3. Geçici yerleşim alanlarında eğitim hizmetlerinin sağlanabilmesi için Bakanlığınızın diğer bakanlıklarla (örneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) kurduğu iş birliği mekanizmaları nelerdir?
  4. Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için taşınabilir sınıf, gezici öğretmen gibi çözümler sunulmuş mudur? Bu çözümlerin etkinliği konusunda Bakanlığınızca yapılan değerlendirmeler nelerdir?
  5. Genelgenin 13. Maddesi ile oluşturulan Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısına kurumunuzu temsilen katılacak Bakan Yardımcısı belirlenmiş midir? Kurul ilk toplantısını yapmış mıdır? Yapmış ise alınan izleme ve değerlendirme kararlarından Bakanlığınızı ilgilendiren kararlar nelerdir?
  6. Genelgenin 12. Maddesi ile oluşturulması gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına Bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir? Üye verilen kurulların çalışmaları nelerdir?
  7. Genelge bakanlık yetkililerinizce incelenip, genelgeye göre bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştır?

Ekmen, genelgenin sahada uygulanma düzeyini sorgularken, bu düzenlemelerin mevsimlik tarım işçilerinin yaşam standartlarını nasıl iyileştirdiğini ve uygulamadaki aksaklıkları gündeme taşımayı sürdürüyor.

Editör: Ahmet Biracı