Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, Karkın Yaylası’nda ilk kez nesli tehdit altında olan sarı benekli semender görüldü. Öğretmen Soner Sağlayan, yayla evinin önündeki yolda karşılaştığı semenderi fark etti ve hemen harekete geçti. Semenderin susadığını gören Sağlayan, önce ona su verdi, ardından hayvanı korumak amacıyla bir kutuya aldı ve insanlara göstermek için bir süre sakladı.

Sarı benekli semender, Türkiye’ye özgü endemik bir tür olup, genellikle yağmur sonrası ortaya çıkar ve "yağmur yağdıran böcü" olarak da bilinir. Sağlayan, semenderi tekrar doğal yaşam alanına bırakmadan önce, bu türü hayatında ilk kez gördüğünü ve bu deneyimin kendisi için çok değerli olduğunu ifade etti.

Soner Sağlayan, "Bugün akşam üzeri Düziçi Karkın Yaylası’nda evimin önünde nesli tükenmekte olan bir semender ile karşılaştım. Biraz susadığını gördüm ve önce ona su verdim. Daha sonra, insanlara gösterebilmek için bir kutuya koydum. Bu hayvan dünyada nesli tükenmekte olan semender kertenkelelerden biri. Şimdi tekrar doğaya salacağım" dedi.

Osmaniye’de ilk kez 3D yazıcı tekniğiyle kafatası ameliyatı Osmaniye’de ilk kez 3D yazıcı tekniğiyle kafatası ameliyatı

Sarı benekli semenderin, doğal yaşam ortamında korunması gereken bir tür olduğu ve bilinçli bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi