MERSİN

Talat Dinçer: Kemer Sıkmaya Saray'dan Başlanmalı

Abone Ol

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, evinde tenceresini kaynatamayan annenin, işyerinde siftah yapmadan kapatan esnafın, okulunda aç kalan öğrencinin, meydanlara çıkan emeklinin, işçinin, memurun, yani ekonominin altında ezilen, enkaz altında kalan, yaşamlarını sürdürebilmek için bağıran vatandaşın seslerini duyan var mı diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soru önergesi sundu.

Kemer Sıkmaya Saray’dan Başlanması Daha Doğru Olmaz mı?

Önergede Dinçer, toplumun büyük bir kısmının açlık sınırının altında yaşadığını belirterek, sarayın 67 saniyede harcadığı paranın bir emekli ve asgari ücretlinin 1 ayda harcadığı paraya eşit olduğunu vurguladı. Bu durumun ekonomik eşitsizliğin ve israfın en çarpıcı örneği olduğunu belirten Dinçer, kemer sıkmaya Saray’dan başlanması gerektiğini ifade etti.

Sesimizi Duyan Var mı?

Soru önergesinde Dinçer, “Sesimizi duyan var mı? Evinde tenceresini kaynatamayan annenin, işyerinde siftah yapmadan kapatan esnafın, okulunda aç kalan öğrencinin, meydanlara çıkan emeklinin, işçinin, memurun yani ekonominin altında ezilen, enkaz altında kalan, yaşamlarını sürdürebilmek için bağıran vatandaşın seslerini duyan var mı?" diye sordu.

Toplumun büyük bir kısmı açlık sınırının altında yaşarken, Saray’ın 1 günlük maliyeti 33.6 milyon TL, 1 saatlik harcaması 1.4 milyon TL, 1 dakikalık harcaması 23 bin TL. Bugün asgari ücret 17 bin 2 TL. Saray, bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyor. Yapılan zamlarla 12 bin 500 TL olan emekli maaşını 27 saniyede tüketiyor. Vatandaş %38 zam yapılan elektriği kullanamazken, kullansa da faturasını ödeyemezken, 1300 odalı Saray 24 saat ışıklarını söndürmüyor.

Kemer Sıkmaya Saray'dan Başlanmalı

"Asgari ücretlinin işverene maliyeti 23 bin 502 TL, işveren bunun altında ezilirken, Sarayda ortalama 2 bin 500 çalışan mevcut. Geçen yıl Nisan ayında 198 milyon 560 bin TL harcayan Saray, harcamalarını 8 kat artırarak 2024 yılında 1 milyar 603 milyon 986 bin TL'ye yükseltti. Saray, her fırsatta vatandaştan sabır isteyip, tasarrufu dile getirmektedir. Memurun lojmanından, işçinin servisinden kesinti yapmak yerine kemer sıkmaya Saray’dan başlanması daha doğru olmaz mı?" dedi.

Vatandaşın Sesi Duyuluyor mu?

Dinçer, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. 5 kişilik 12.500 TL maaş alan emekli aile, 1 çay 15 TL ve 1 simit 10 TL çay ve simitle karnını doyurmak istese toplamda bir öğünde 125 TL karnını doyurmaya çalışıyor. 3 öğünde günlük maliyeti 375 TL’dir. Aylık 11 bin 250 TL ödemek zorunda. Kalan parası bin 250 TL. Bu aile bir ay süresinde nasıl geçimini sağlayacaktır?
  2. 17 bin 2 TL maaş alan asgari ücretli iki kişilik bir aile 15 bin TL kira ödüyor. Kalan 2 bin TL ile bir ay geçimini nasıl sağlayacaktır?
  3. Demokrasi ve eşitlikten bahsedilen ülkemizde, bir tarafta saray ve giderleri, diğer tarafta açlık sınırının altında yaşamaya çalışan vatandaş, sizce biz demokratik ve eşitlik anlayışı içinde yaşayan bir ülke miyiz?
  4. Yukarıda ifade edilen sizlere bağıran, sesini duyurmaya çalışan vatandaşın sesini duyuyor musunuz? Yoksa halen sabır mı diyorsunuz?

Dinçer, toplumun büyük bir kısmının açlık sınırının altında yaşadığını belirterek, sarayın harcamalarını eleştirerek, bu durumu değiştirmek için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.