Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Mersin'de, örtü altında erkenci olarak yetiştirilen üzümde hasat sevinci yaşanıyor. İlkbahar aylarında yaşanan olumsuz hava koşulları ve zirai don, örtü altı üretimde yaklaşık yüzde 20 oranında verim kaybına yol açsa da, sezonun ilk üzümleri Erdemli ilçesi Kocahasanlı bölgesinde toplanmaya başlandı.

Sezonun ilk hasadı yapılan beyaz üzüm çeşidi "Yalova İncisi", üreticinin yüzünü güldürdü. Kaliteli ilk ürünler, kilogramı 250 TL gibi yüksek bir fiyattan alıcı buldu. Üreticiler, zorlu geçen bir sürecin ardından hasada başlamanın mutluluğunu yaşarken, yaşanan doğal afetlerin etkisini de dile getirdiler.

Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, örtü altında yapılan üzüm üretimi hakkında bilgi verirken, "2025 yılı tarımsal üretimde doğal afet yılı oldu. Zirai don yaşadık. Hem açık sahamız etkilendi hem de örtü altındaki üretim etkilendi. Örtü altında ise ısıtma yaptık, yine de verim kaybı oldu" dedi.

Turfanda üzüm üreticisi İbrahim Köse ise yaklaşık 12 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, "Bu sene olumsuz hava şartlarından dolayı biraz sıkıntılar yaşadık. Soğuklarda sobalar yaktık, ısıtmaya çalışarak erken hasat etmeyi başardık" şeklinde konuştu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren seralarda hummalı bir çalışma yürüten işçiler, özenle topladıkları üzümleri paketleyerek Türkiye'nin dört bir yanındaki tüketicilere ulaştırmak için hazırlıklara başladı. Mersin'in turfanda üzümündeki bu ilk hasat, ilerleyen günlerde açık alanda yapılacak üretimle birlikte rekoltenin artması bekleniyor

Muhabir: Sonses .tv