MERSİN

UGC’den MEİGDER’e ziyaret: Yerel basın kenetleniyor

Abone Ol

Ziyarette kent basının güçlenebilmesi için mesleki standartlar ve etik kurallarla hareket edilmesi gerektiğine ve bunun içinde gazetecilik örgütlerinin güç birliği yapmasının önemine dikkat çekildi. 

Bugüne kadar çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile belediye başkanlarını ağırlayan MEİGDER’i bu kez meslektaşları ziyaret etti. 15’i yurt dışında olmak üzere 30’un üzerinde şube ve temsilcilikleri bulunan UGC’nin Mersin Şube Yönetimi, Gültekin Hakan Koçman başkanlığında MEİGDER yönetimiyle buluşarak mesleki sorunların çözümü için hayata geçirmeyi planladıkları çalışmaları paylaştı. Ziyarette konuşan UGC Mersin Şube Başkanı Koçman, gazetecilerin güçlü olabilmesi için cemiyetlerinin güçlü olması ve gazetecileri koruyabilecek, hak savunuculuğu yapabilecek derneklerinin olması gerektiğine inandıklarını söyledi. 
KOÇMAN: “İYİ VE KÖTÜNÜN NET OLARAK AYRILMASI GEREKİYOR”
UGC Mersin Şube Başkanı Koçman, konuşmasının devamında gazetecilik mesleğinin mevkiisinden yararlanmaya çalışanların sahayı çok bulandırdığını, iyi ve kötü gazetecilerin artık ayrılması gerektiğini bunun anlaşılması içinde bazı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Gazetelerin ve gazetecilerin artık kamudan ve yerel yönetimlerden beslenmeyi bırakıp özgür ve bağımsız olabilmeleri için özel sektörden kaynak aktarımının daha önemli olduğunu söyleyen Başkan Koçman, “UGC olarak bu konuda yapmayı planladığımız bir takım çalışmalar var. Öncelikle yüksek istişare kurulu oluşturarak mesleki ve etik standartları yerine getiren gazete ve gazetecilerin açık bir şekilde etiketlenerek veya sertifikalandırılarak ya da bir ödül programına tabi tutularak ayırt edilmesi gerekiyor ve böylece iyi ve kötünün ayırt edilmesi yoluyla da özel sektörün desteğinin bu gazete ve gazetecilere aktarılması gerekiyor. Mesleki ve etik standartları yerine getirip iyiyi ve kötüyü ayırt etmek için mevcut olan kaynakları gerçekten bu işi layığıyla yapan insanlara aktarmak gerekir” dedi. 
“MESLEKİ ÖRGÜTLER ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ” 
Gazetecilerin problemlerini uzun vadede çözebilmeleri için daha da güçlenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Koçman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan dolayı biz Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Mersin Şubesi olarak şu anda yerele çok odaklanmış durumdayız ve gazetecilik sorunlarının çözülmesinin ardından kentteki pek çok sorunun da çözüleceğine inanıyoruz. Kentimiz maalesef paranın, mevkinin konuşulduğu ama objektif ve doğru bir değerlendirmenin yapılamadığı bir şehir. Basının düzeltilmesiyle biz bunun da düzeleceğine inanıyoruz. Bu yüzden bizlere büyük görev düşüyor ve bu görevin de layığıyla yerine getirilmesi için aynı şekilde düşünen gazeteci örgütlerinin de bir araya gelerek bu sesi yükseltmesi ve güçlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan Mersin İnternet Gazetecileri Derneği de iş birliği açısında bizim için çok önemli bir mesleki örgüt. Kuracağımız yüksek istişare kuruluyla Mersin'deki basına yön verecek adımlar atabiliriz.”
ŞEHİTOĞLU: “81 İL VE 23 İLÇEDE ÖRGÜTLÜYÜZ”

MEİGDER Yönetim Kurulu Başkanı A. Vahap Şehitoğlu da, “Sizleri cemiyetimizde ağırlamak bizi mutlu etti. Hepiniz benim de çok sevdiğim, yakından tanıdığım insanlarsınız. Bu kente güzel dokunuşlar yapan insanlarsınız, gazetecilersiniz ve örgütlenmeniz Mersin adına sevindirici” diyerek ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirdi. MEİGDER’i yaklaşık 4 yıl önce kurduklarını anlatan Şehitoğlu, kısa bugün 50 üyesiyle kentte güçlü bir mesleki örgüt haline geldiklerini aktardı. MEİGDER’in Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) üyesi olup Türkiye’nin en büyük gazetecilik çatı örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na (TGK) bağlandığı bilgisini veren Şehitoğlu, kendisinin da aynı zamanda AGF Genel Başkan Yardımcılığına getirildiğini söyledi. Şehitoğlu, “Şu an 81 ilde ve 23 ilçede konfederasyona bağlı dernek ve cemiyetlerimiz var. Konfederasyonumuzun geçmişte verdiği mücadeleler sonucu elde ettiğimiz internet gazetecileri olarak bir sürü kazanımlarımız oldu” dedi. 

“KÖTÜ GİDİŞATA DUR DEMEK LAZIM” 

Gazetecilik mesleğinin geçmişe göre çok kan ve itibar kaybettiğini ifade eden Başkan Şehitoğlu, bunun da öncelikli sebebinin iktidarların basını parçala-böl-yönet politikasından kaynaklandığını savundu. Bunun dışında gazeteci olmayan, gazetecilik etik kurallarını bilmeyen, gazetecilikten anlamayan ve hatta haber yazmasını bile bilmeyen insanların bugün gazeteci olarak karşılarına çıktığını hatta basın kartı aldığını aktaran Başkan Şehitoğlu, “Mesleğimiz adına bu kötü gidişata dur denilmesi lazım” diyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Gazetecilik adına atılacak her türlü güzel çalışmaya destek olmaya hazırız. Çünkü nihayetinde hepimiz bu mesleğin mutfağından gelen insanlarız. Duyduğumuz tatsız şeyler bizi de üzmekte, bunların giderilmesi için bir güç birliğinin olması şart. Şimdi bazıları diyorlar ki ‘biz büyük cemiyetiz, biz küçük cemiyetiz, sen orta cemiyetsin’ gibi bir ayrım varmış. Derneğimizdeki herkes gazeteci, bizler kentin gündemini tutan gazetecileriz. Kenti yöneten vali, belediye başkanı, emniyet müdürü, jandarma komutanının kentte kimlerin düzgün gazetecilik yaptığını bakmaları lazım. Hiçbir zaman gazeteci kuruluşları arasında ayırım yapmamaları lazım. Bu da Mersin basınının düzelmesinden geçiyor. Bizlerin aynı çatı altında olması diye bir kural yok. İstişare kurulu kurulur, yanlış yapan gazeteciler olursa, gazeteler olursa, ona göre bir tavır alınır. Bunun için kenti yöneten insanların da çok duyarlı olması lazım, dikkat etmesi lazım. İktidarın bir an önce çıkartacağı Basın Meslek Yasası, bugüne kadar yaşanan tüm olumsuzluklara ve sorunlara son verecektir.”