Antalya

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemaseverleri selamlamaya hazırlanıyor

5-12 EKİM TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEK ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ, SİNEMASEVERLERİ MUTLU EDECEK DOPDOLU BİR PROGRAMLA MERHABA DEMEYE HAZIRLANIYOR.

Abone Ol

Bu yıl 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemaseverleri mutlu edecek dopdolu bir programla merhaba demeye hazırlanıyor. Coşkulu bir heyecana sahne olacak festival, sinemanın tüm renklerini kuşatan bir programla sinemaseverleri selamlıyor.

Yönetmen Jannis Alexander Kiefer’in anlamlı ve etkili bir görsel dil kullanarak zenginleştirdiği, küçük bir topluluğun hikayesi üzerinden Almanya tarihine trajikomik bir bakış sunduğu “Another German Tank Story / Başka Bir Alman Tankı Hikayesi”, İngiliz yönetmen Mike Leigh’in Oscar adayı Marianne Jean-Baptiste (Secrets & Lies) ile yeniden bir araya gelerek modern aile yaşamına dair cesur ve derinlemesine bir bakış sunduğu ve dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan “Hard Truths / Acı Gerçekler”, Paolo Sorrentino’nun özgürlüğe, Napoli’ye ve aşkın tüm yüzlerine, tarifsiz bir tutkuyla dolu bir kadının destanını anlattığı ve dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan “Parthenope / Parthenope”, Vahid Vakilifar’ın bir zamanlar tiyatroda kısa süreli bir başarı elde etmiş, ancak o parlak günleri geride kalmış bir oyuncu olan Elias üzerinden toplum ve modernite ilişkisini sorgulayan “Rhinoceros Conquered The Middle East / Gergedanlar Orta Doğu’yu Fethetti”, Koen Mortier’in Geert Taghon’un romanından uyarladığı ve şiddetin hakim olduğu ailesinin evinden alınan Liam’ın travmatik hikayesi anlatan “Skunk / Porsuk”, Coralie Fargeat’ın Hollywood yıldızı ikonunu tersyüz eden ve dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali’nde yaparak “En İyi Senaryo Ödülü” alan “The Substance / Cevher” ve Greg Kwedar’in Toronto Film Festivali’nde görücüye çıkan ve sanatın gücünü beklenmedik bir açıdan, estetik ve gerçekçi bir dille anlattığı “Sing Sing” filmleri festivalin yarışma dışı seçkisinde yer alacaklar.

Özel gösterimiyle seyirciyi selamlayacak olan filmler arasında ise bu yıl; Francis Ford Coppola’nın; Yeni Roma şehrinin yeniden inşası için çalışan, yetenekli mimar ile onun fikirlerine karşı çıkan belediye başkanının çatışmasını hikâye eden ve dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yapan “Megalopolis / Megalopolis”, Ayşe Polat’ın karmaşık bir komplo, paranoya ve kuşaklar arası travma ağını odağına aldığı ve dünya prömiyerini Berlinale’nin Panaroma bölümünde yaptığı son filmi “Im Toten Winkel / Kör Noktada” bulunuyor.

Kısa Metraj özel gösterimlerinde ise bu yıl; Özgür Seyben’in “Tribeca” için ürettiği provokatif kısa filmi “Alien / Öteki”, Derya Durmaz’ın feminist mücadelenin ne yazık ki ve kesinlikle geçmişin meseleleri olmadığını, çok güncel ve yakıcı meseleler olduğunu ve sadece kadınların değil herkesin dayanışma içinde olması gerektiğini hatırlamaya çağırdığı filmi "Will You Come With Me?” ve Selin Öksüzoğlu’nun Berlin Film Festivali’nde gösterilen kısa filmi “Görüşürüz Kaplumbağa” yer alıyor.

Sınırlardan Sınırsızlığa: Ufkun Ötesinde (Beyond the Horizon)

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu bölüm ile sinemanın gücünü ve toplumsal meselelere ışık tutma kapasitesini bir kez daha ortaya koyuyor. Farklı coğrafyalardan gelen yapımlar ile ortak sorunlara tarafsız bir bakış açısıyla yaklaşarak, izleyicilere evrensel bir insanlık deneyimi sunmayı hedefleyen festival, insanın sınırlarla çevrili, sınırların ötesine geçme çabasını anlattığı filmlerle sinefellere “Sinemanın sınırları nerede sona erer?” cevabını arayacak.

Abbas Amini’nin dünya prömiyerini IFFR’da yapan ve sınır kavramını kültürel, toplumsal ve bireysel açıdan tartıştığı “Endless Borders / Sonsuz Sınırlar”, Dmytro Moiseiev’in senaryosunu Andrey Kurkov’un romanından uyarladığı, Rusya ve Ukrayna arasındaki kalıcı “gri bölge”yi konu edinen “Grey Bees / Boz Arılar”, Giovanni C. Lorusso’nun 2020 Beyrut liman patlaması sonrasında bir ailenin en küçük kızlarının hayatını kaybetmesinin yasını konu edinen filmi “Song of All Ends / Tüm Sonların Şarkısı”, Ali Kerem Gülermen’in göç kavramının insani boyutunu öne çıkaran filmi “Yakamoz / Yakamoz”, Omar Elemawi’nin Filistin’de bir baba ve kızın enkaz altındaki zorlu dakikalarını anlatan ve savaşın masumların hayatlarını nasıl altüst ettiğini gözler önüne seren kısa metrajı “Is Anyone Alive? / Sesimi Duyan Var Mı?” Agnieszka Holland’ın Polonya-Belarus sınırında yaşananlara odaklandığı “Green Border / Yeşil Hudut”, Hany Abu-Assad’ın Oscar adayı olan bol ödüllü filmi “Omar / Omar” filmleri sinemaseverleri festivalin her bir karesinde başka bir insanın gözünden dünyayı görmeye davet ediyor.

Tüm gelişmeler ile festivale dair güncel haberlere www.antalyaff.com ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.