POLİTİKA

CHP'li Dinçer: Vergide ne denge kaldı, ne de adalet

"Eğer hazineye bir kaynak arıyorsanız bunun adresi 5’li çeteler, kaçakçılar, kara para aklayıcılardır."

Abone Ol

Maliyenin topladığı vergilerin yüzde 90’ının siftah etmeden dükkan kapatan esnaftan, çiftçiden, işçi, memur ve emekliden kesilen dolaylı vergilerden elde edildiğini vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, kalan yüzde 10’luk vergi diliminin ise devletin bütün ihalelerini alan 5’li çeteler, müteahitler ve bunların yanında çalışan tacirlerden tahsil edildiğini belirterek, “Vergi de ne denge kaldı nede adalet. Eğer hazineye bir kaynak arıyorsanız bunun adresi 5’li çeteler, kaçakçılar, bu memleketin mal varlığını alıp, satanlar, kara para aklayıcılardır” dedi

HERKES KAZANCI ORANINDA VERGİLENDİRİLMELİ

TBMM’deHazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi üzerine CHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anayasa’nın 73. Maddesince herkesin kazancı oranında vergi ödemekle yükümlüğü olduğunu ve Maliye Bakanlığı’nın da vergi yükümlüğünü belirlerken adil davranmakla ve herkesin kazancı oranında vergi ödemesini düzenlemekle sorumlu olduğunun altını çizdi.

İKİ YÜZÜN ÜZERİNDE VERGİ ÇEŞİDİ VAR

Bugün gelinen nokta da vergide ne dengenin nede adaletin kalmadığını ifade eden Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “ Şu an 200'ün üzerinde vergi çeşidimiz var. Şimdi, ana kalemlerimize baktığımızda normalde "Gelir vergisi, kurumlar vergisi, özel iletişim vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, emlak vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi" diye adlandırılır. Ama genel olarak uygulamaya baktığımızda her gün karşımıza yeni bir vergi çeşidi çıkmaktadır” dedi.

GELİRLERİN YÜZDE 90’I DOLAYLI VERGİ Maliyenin topladığı vergi gelirlerinin yüzde 90’ının dolaylı vergilerden elde edildiğini kaydeden CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Yani ürününü üretip de maliyetine satamayan çiftçiden; ay sonuna kadar çalışıp kredi kartını bile karşılayamayan, aldığı maaşla anca kredi kartı yükümlülüğünü yerine getirmeye çalışan işçi, memur ve emekliden kaynağında kesilerek elde edilir bu gelirler . Bunun yanında, sabahın seherinden gecenin geç vaktine kadar "Ya Allah, bismillah!" diyerek iş yerini açıp "Acaba bir gelir elde edebilir miyim?" diye umutla bekleyen ancak siftah yapmadan dükkân kapatan esnaf sanatkârlardan alınmaktadır bu vergiler” dedi.

5’Lİ ÇETE VE MÜTEAHHİTLERİN VERGİ PAYI YÜZDE 10

Mersin Milletvekili Dinçer, yüzde 10’luk vergi diliminin ise devletten her türlü ihaleyi alan 5’li çetelerden, müteahhitlerden ve onların yanında çalışan tacirlerden tahsil edildiğini ifade ederek, “ Maliyenin topladığı vergilerin büyük bölümü, fakir fukara ve gurebadan, işçiden, memurdan, çalışan emekliden alınır. Emeklimiz 7.500 lirayla ev kirasını bile karşılayamazken sabah namazıyla ekmek büfelerine gidip saatlerce ucuz ekmek kuyruğunda beklerken işte, o emeklinin o ekmeğe verdiği ücretten bile alınan dolaylı vergilerle elde ediliyor bu yüzde 90'lık vergi. Yüzde 10'u kimden alınıyor? Yüzde 10'una baktığımızda her türlü ihaleyi alan, yol, baraj yapan, efendime söyleyeyim, devletin bütün ihalelerini kendine alan 5'li çetelerden, ihaleyi alan müteahhitlerden ve bunun yanında çalışan tacirlerden ancak yüzde 10'luk bir vergi dilimi tahsil edilebiliyor; gerisinin tamamı dolaylı vergiler. Nerde vergi adaleti, nerede kaldı vergide denge” diye konuştu.

SURİYELİLER KAZANCIMIZA HAKSIZ ORTAK

Konuşmasının devamında kayıt dışı ekonomiye değinen CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Esnaf sanatkârlarımız, çalışan, tacirlerimiz bütün emeklerini, sermayelerini, alın terlerini koyarak iş yeri açarlar. Ancak, bütün vergi salımları bunların üzerine yapılırken bir taraftan da hiçbir vergi yükümlülüğü olmayan, devlete hiçbir yükümlülüğü bulunmayan insanlar var. Bunlardan bir tanesi Suriyeli sığınmacılar. Ülkemize kuralsızca geldiler; kimse bunlara dokunamadı. Valiliklerde toplantı yapıldı "Aman yukarıdan talimat var, ellemeyeceğiz." Vergi yok, çalışma ruhsatı yok, sigorta yok, çöp

vergisi yok, emlak vergisi yok; herhangi bir şey yok, sadece bir yeri kiralayarak yıllarca bizim esnaf sanatkârımızın, tacirlerimizin ekmeğine ortak oldular” dedi.

ESNAFA KÜMESTEKİ KAZ MUAMELESİ

Konuşması parti grubunca sık sık alkışlarla kesilen Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Suriyeli sığınmacıların büyük bölümünün günümüzde hala kayıt dışı çalışmasını sürdürdüğünü kaydederek, “ Bugün bile hâlâ bu kayıt dışı Suriyeliler çalışmakta. Hâlâ bunların büyük bir bölümünün ne vergi yükümlülüğü var ne herhangi bir yükümlülükleri ve benzeri yükümlülükleri var ama denetim yapılırken kime yapılır biliyor musunuz, değerli milletvekilleri? Kümesteki kazlar misali bizim kayıtlı esnafımıza bizim mükelleflerimize denetim yapılır yapılıyor” şeklinde konuştu.

ESNAFTAN PAZARLIK USULU VERGİ ALINDI

Konuşmasında Gelir İdaresi Başkanlığının kurulduğu 2005 yılından sonra esnaf, tacir ve serbest meslek mensuplarına pazarlık usulü vergi yükümlülüğü salındığını kaydeden Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “ Gelir İdaresince öyle bir vergi yükümlülüğü salındı ki ülkeye bizim esnaftan, tacirden, serbest meslek mensubu erbaplardan pazarlık usulü vergi alındı. Gerekçe neydi biliyor musunuz? İnceleme tehdidi. Bu, yapıldı. Bu da yetmedi, yerli mükelleflere güvenilmedi, kasaların başına oturuldu aylarca sözüm ona hasılat tespiti yapıldı. Bunu zaten defterdarlık yapıyordu, mükellefler de beyanını veriyordu. Bu uygulama niye? Bu insanlara bu zulüm niye? Eğer bir kaynak arıyorsanız bugün milyon dolar kaçakçılık yapan kaçakçılara gidin. Kara para aklayan kara para aklayıcılarına gidin. Bu memleketin bütün mal varlığını satan ve alan yabancılara gidin diyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.