Adana’nın Saimbeyli ilçesinde yaşayan MoldovaGülcan Tutar, geleneksel Saimbeyli kilimlerini dünya pazarına sunmayı amaçlıyor. 2001 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tanıştığı eşi Salim Tutar ile Adana’nın Saimbeyli ilçesine yerleşen Gülcan Tutar, yöreye özgü kilim dokuma sanatını öğrenmek için Saimbeyli Halk Eğitim Kursuna katıldı. Kilim dokuma sanatında usta öğretici olduktan sonra, ilçedeki kadınlarla birlikte kilim üretmeye başladı.

Tutar, “2001 yılında eşimle tanıştım ve Saimbeyli’ye geldim. Moldova’da kadın doğum uzmanı olarak eğitim aldım, ancak burada kilim dokuma sanatına yöneldim. Saimbeyli kilimleri, kadınlarımıza önemli bir gelir kaynağı olabilir ve çok değerli bir üründür. Kooperatifleşerek ve devlet desteğiyle bu kilimleri dünya pazarına tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.

Adana’da soya hasadı başladı Adana’da soya hasadı başladı

Saimbeyli Kaymakamı Emre Açar, kilimlerin geleneksel Türk el sanatı olarak büyük bir değer taşıdığını ve devletin kadınların kalkınmasını desteklemeye devam edeceğini belirtti. “İlçemizdeki halk eğitim merkezinde kilim kurslarında öğretmenlerimize ve öğrencilere teşekkür ediyorum. Saimbeyli kilimlerinin ulusal ve uluslararası pazarda yer alması için destek devam edecektir” şeklinde konuştu.

Gülcan Tutar’ın kızı Rümeysa Tutar ise, “Sanatla büyüdüm ve Türk kültürü olan bu kilimlerin herkes tarafından tanınmasını istiyoruz” dedi.

Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, kilimlerin ata geleneği olan bir el sanatı olduğunu vurgulayarak, yerel yönetim desteğiyle bu geleneği yeniden canlandıracaklarını belirtti. “Kadınlarımızın destekçisi olmayı sürdüreceğiz” dedi. Ayrıca, halk eğitim bünyesindeki usta öğreticiler Sariye Yenen ve Elif Tanrıkulu da, kilimlerin dokuma tezgahlarında Saimbeyli’nin Mavi Kelebeği, doğası ve Türk motiflerinin işlendiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi