YAPMASI ÇOK ZOR, YIKIP, YOK ETMESİ İSE ÇOK KOLAY OLMUŞTU

Abone Ol

Öncelikle yazılarımda yerel konulara yer verme nedenlerinden söz etmek istiyorum.                                       

5 Bölümden oluşan Mersin Kültür ve Sanat Festivalleri yazı dizimin sonrasında, bir önceki yazımın konusu Mersin Uluslararası Voleybol Turnuvaları olmuştu. Kaya Mutlu’nun Başkanlığı döneminde 1975-1980 ve 1989-1993 yılları arasında Mersin Belediyesince gerçekleştirilen etkinliklere yazılarımda yer vermiştim. Kaya Mutlu’nun Başkanlığı dönemlerinde Mersin Belediyesinde görev yaptığım 12 Yıl boyunca edindiğim Belediyecilik deneyiminin yanı sıra Mersin’in 1973 Yılı sonrasındaki siyasi hareketliliğini de izleme olanağını bulmuştum.  Mersin’in gerek siyasi ve gerekse de Belediye çalışmaları yönünden tanıklık ettiğim 50 yıllık geçmişini tarihe not düşmek ve geçmişi aydınlatmak adına yazmaya çalışıyorum.  

Bugünkü yazımda 1994 Yerel Seçimleri sonrasında Nakliyeciler Sitesi olarak kullanılmaya başlanan Çay Mahallesi Deliçay Mevkiindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim Tesisleri ile Toptancı Haller Kompleksi içerisinde yer alan Üretim Birimlerinin nasıl yok edildiğini, nasıl yok pahasına satıldığını okuyacaksınız. 

MERSİN BELEDİYESİ EĞİTİM TESİSLERİ

26 Mart 1989 Yerel Seçimleri sonrasında dönemin Belediye Başkanı Kaya Mutlu tarafından  “Eğitim Tesisleri”  amacıyla yapılan bu yerleşke, Belediyeye alınacak personellerin eğitim göreceği, Belediye Spor ile Mersin İdman Yurdu Futbol Takımlarının antrenman sahası olarak kullanabileceği, nizami ölçülerde 2 çim sahası ile alt katında lobisi, Kafeteryası ve yemek salonu bulunan futbol takımlarının kamp yapabileceği Belediyeye gelen kamu görevlilerinin de konaklayabileceği 3 katlı konukevini (BELKON), Belediye Kreşini ve 450 Kişilik Tiyatro Salonunu bünyesinde barındırıyordu.  

TİYATRO SALONU (KÜÇÜK SAHNE)                                                                                                   

Kompleksin içerisinde Belediyenin tamamen kendi personel ve ekipmanlarıyla inşa ettiği, oyunlarını sahnelemesi için Devlet Tiyatrolarına tahsis ettiği Küçük Sahne adı verilen 450 koltuk kapasiteli modern bir TİYATRO SALONU bulunuyordu. Küçük Sahnenin açılışı Devlet Tiyatrolarının “Deli Dumrul” oyununun sahnelenmesiyle gerçekleşmişti.  Mersin Kültür ve Sanat Vakfı (MEKSAV) tarafından düzenlenen etkinliklere de Küçük Sahne ev sahipliği yapmıştı.                                         

BELEDİYE KREŞİ

Tesisin önemli bir birimi ise Belediye Kreşiydi.                                                           Son günlerde kapatılma tehdidiyle gündeme getirilen CHP’li Belediyelerin açtığı kreşler, CHP’li Belediyelerin başarılı olduğu önemli hizmetler arasında yer almaktadır. Özel kreşlerin yüksek ücretler talep etmesinden dolayı Belediye kreşleri çalışan anneler için bir kurtarıcı olmaktadır.                                                                                                 Mersin Belediyesinin 1990 Yılında Eğitim Tesisleri içerisinde faaliyete geçirdiği Belediye kreşi, belki de Ülkemizde o yıllarda açılan ilk Belediye kreşiydi.  Kreşin faaliyete geçmesinde ve hizmet vermesinde büyük emekleri olan Kreş Müdürü Ayla Eroğul’dan, Başkan Danışmanı Gazeteci Nermin Yılmaz Ergenekon’dan, Eğitim Tesisleri Özel Kalem Müdürü ve Personel Eğitmeni Nevzat Erol’dan bu vesileyle övgüyle söz etmek istiyorum. Ücretsiz olan Kreş, öncelikle Belediye çalışanlarının çocuklarına hizmet veriyor, çocukların yeme-içme ihtiyaçları ile kreşe geliş gidişleri de Belediyece sağlanıyordu.

EĞİTİM TESİSLERİ NAKLİYECİLERE TAHSİS EDİLEREK, YOK EDİLDİ.

27 Mart 1994 de yapılan Yerel Seçimleri SHP Adayı Kaya Mutlu’nun kaybetmesi sonrası, seçimleri kazanan ANAP Adayı Okan Merzeci döneminde Eğitim Tesisleri Nakliyecilere tahsis edildi ve Tesis, Nakliyeciler Sitesi adı altında faaliyet göstermeye başladı. 450 Koltuklu Küçük sahne adı verilen Tiyatro Salonu yok edildi. Kreş ve derslikler kapatıldı. Belediye Konuk evi (BELKON) kaderine terk edilerek, metruk bir hale getirildi. Çim antrenman sahaları yok edilerek, tırlara park yeri yapıldı.                                                                                                 Sonuçta Kaya Mutlu döneminde onca emek harcanarak, yapılan Eğitim Tesisleri bünyesindeki Tiyatro Salonu (Küçük Sahne), Belediye Kreşi, Belediye Konukevi ile nizami ölçülerdeki çim futbol sahaları yok edildi.                              

 1994 SONRASINDA BAŞKA HANGİ TESİSLER YIKILDI, YOK EDİLDİ.

** BELEDİYE OTOBÜSLERİ: Belediyenin Toplu Taşıma hizmeti veren onlarca otobüsünün tamamı satıldı. Belediye toplu taşıma hizmetinden tamamen çekildi.

*Toptancı Haller Kompleksi bünyesinde faaliyet gösteren Üretim Tesislerinin tamamı kapatılarak, yok edildi.

**YEMEK FABRİKASI: Mutfağı günde 10.000 kişiye yemek üretme kapasitesine sahipti. Belediyenin 6.000 çalışanının yanı sıra Belediye dışına da hizmet verebilecek şekilde kurulmuştu. Yemek Fabrikasının mutfak ekipmanlarının ne olduğu maalesef bilinmiyor. 

**DİKİMEVİ: Tüm Personelin iş elbiseleri bu atölyede dikiliyordu. Belediye dışına da hizmet verebilecek potansiyele sahipti. Dikimevindeki makinaların sonlarının ne olduğu bilinmiyor.

**OFSET BASIMEVİ (MATBAA): 70 X 100 cm ebadında aynı anda çift renk baskı yapabilme olanağına sahip, kamera odası ve renk ayrımı üniteleri bulunan o dönemlerde Mersin’de eşi bulunmayan Belediyenin tüm baskı işlerini gerçekleştiren Belediye Matbaası kapatıldı. Kültür Bakanlığının kitap basım işleri de bedeli karşılığında Belediye Matbaasında gerçekleştiriliyordu. Basımevi Tesisinin kime ya da kimlere hangi koşullarda hangi bedelle satılıp/satılmadığı, öğrenilemedi.

**AHŞAP ÜRETİM TESİSLERİ: Güneykent ve Halkkentin kapı, pencere ve mutfak gibi ahşap doğrama işlerini üreten, Belediye personelinin masa-sandalye gibi ihtiyaçlarını karşılayan, parkların oturma gruplarının imalatını gerçekleştiren Ahşap Üretim Tesisleri de yok edilme furyasından nasibini aldı. Tesis, koşulları belirsiz bir biçimde önce birilerine devredildi. Sonrasında devralan kişide büyük olasılıkla ederinin altında bir bedelle satarak, tesisi elden çıkardı. Sonuçta bu tesiste kapandı ve yok oldu gitti. Bu güzide tesisi Mersin Belediyesine kazandıran Merhum Abdullah Doğan’ı saygıyla anıyorum. Ruhu şad olsun. Bu tesisin kurulmasındaki en büyük yardımcısı olan oğlu Rüjdan Doğan’ın emeklerinden de övgüyle söz etmek istiyorum. 

**ÖZEL TABANA SAHİP AÇIK HAVA SPOR ALANI: Bir önceki yazım “Bir Zamanlar Mersin’de Uluslararası Voleybol Turnuvaları Vardı” başlığıyla yayımlanmıştı. Uluslararası Voleybol Turnuvalarının oynanması için Hilton Otelinin batısında Menderes Bulvarındaki Kültür Park içerisinde voleybol, basketbol ve hentbol gibi spor karşılaşmalarının da oynanabileceği, özel tabanlı olarak yaptırılan 1.000 M2 alana sahip Açık Hava Spor Alanı 1994 Yerel Seçimleri sonrasında iş makinalarıyla yok edildi. Bu sahada 3 yıl boyunca Ülke genelinde büyük ses getiren Uluslararası Voleybol Turnuvaları gerçekleştirilmişti. Sahanın yok edilmesiyle Mersin’den Filenin Sultanları ve Filenin Efelerinin yetişmesine de engel olundu.

** BÜYÜK SAHNE: Atatürk Parkı içerisindeki yapılaşmaların 1991 Yılında yıkılmasından sonra park içerisindeki 4.000 Kişilik Festival Gazinosu ile giyim fuarı stantlarının bulunduğu üstü kapalı Pazar yeri 1960’lı yıllarda yapılan İmar Planında Fuar Alanı olarak işaretlenen Liman D Kapısının karşısından Toptancı Haller Kompleksine giden Turgut Özal Bulvarı’nın batısında kalan bölgeye taşındı.  1992 Yılının Festival etkinlikleri bu alana kurulan Festival Gazinosunda gerçekleştirildi. Gazinoda Kültür Bakanlığı sanatçıları Kamil Sönmez, Belkıs Akkale ve Süreyya Davulcuoğlu ile Ahmet Özhan ve Mevlevi Grubu Konser verdiler. 

1994 Yılı Yerel Seçimleri sonrasında 4.000 Kişilik Festival Gazinosu ile kapalı Pazar alanı da diğer tesisler gibi yıkılarak, yok edildi. Tesisler başka bir yere taşınmadı ve diğer yok edilenler gibi bunların da akıbeti meçhul kaldı.

YIKILANLAR, YOK EDİLENLER GÖRMEZDEN GELİNDİ.  MİLLİ SERVET YOK EDİLDİ.

Yukarıda 1994 Yerel Seçimleri sonrasında yıkılıp, yok edilen Belediye Tesislerini/değerlerini yazmaya çalıştım. Bin bir emekle satın alınan sayıları 100’ü aşan onlarca otobüs yok pahasına satıldı. Matbaa, Dikimevi, Yemek Fabrikası, Ahşap Üretim Tesisleri, 450 kişilik Tiyatro Salonu, 4.000 kişilik Festival Gazinosu, çok amaçlı Açık Hava Spor Alanı gibi Belediyenin değerleri birer birer yok edilerek, Mersin’e büyük zararlar verildi. Bir anlamda Kaya Mutlu döneminin izleri, eserleri akıl almaz bir biçimde yeni Belediye Yönetimince silindi.                                                                                                                       

SÖZDE MİLLİYETÇİLER OLAN BİTENE SEYİRCİ KALDILAR

5.000 Kişinin işe alınması konusunda, işe alınanları etnik kökenlerine göre değerlendirerek, Mersin Belediye Başkanı Kaya Mutlu’yu eleştirenler;                   Kaya Mutlu’nun Belediyenin öz kaynakları ve kendi personeliyle yoktan var ettiği Mersinlilerin öz malı olan onca tesisin/değerin kendisinden sonraki Yönetimce yıkılarak, yok edilmesine, onlarca otobüsün yok pahasına satılmasına, milli servetin heba edilmesine seyirci kaldılar, olan biteni seslerini çıkarmadan izlediler.                                                                                                  

Nerede kalmıştı milliyetçilikleri, nerede kalmıştı Kent sevgileri, nerede kalmıştı Mersin’e sahip çıkmaları.  

   Takdir ve değerlendirme her zamanki gibi duyarlı Mersin Halkının olacaktır.