MERSİN

Ekmen: Narenciye Üreticisine Destek Şart

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Mersin’in tarımdaki önemli rolüne rağmen bütçeden hak ettiği payı alamadığını belirtti.

Abone Ol

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Mersinli çiftçinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Ekmen, Mersin’in Türkiye'nin tarım gayrisafi millî hâsılasına en fazla katkı veren 3’üncü büyük il olmasına rağmen, tarım bütçesinden hak ettiği payı alamadığını belirtti.

Mersinli narenciye üreticisinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Ekmen, sulama projelerindeki eksikliklere de dikkat çekti. "Mersinli çiftçiye 1 liralık yatırım yaptığınızda, Mersin’den 10 liralık gelir elde ediyorsunuz," diyen Ekmen, tarım sektörünün ülke ekonomisine sağladığı yüksek getiriyi vurguladı.

Kamuoyu Alata Enstitüsü Hakkında Endişeli
Cumhuriyetin ilk tarımsal araştırma enstitülerinden biri olan Alata Enstitüsü’nün son dönemde topraklarının alınarak statüsünün değiştirileceği iddiaları kamuoyunu endişelendirdi. Bu konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüştüğünü belirten Ekmen, "Bakanlığınızın bu konudaki tutumunu biliyorum; ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ayağında yürütüldüğü iddia edilen süreç hakkında kamuoyuna net açıklamalar yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Sulama Projeleri İçin Yetersiz Ödenek Ayrıldı
Sulama projelerinde yaşanan eksikliklere de dikkat çeken Ekmen, “Mersin’de ihalesi yapılmış 9 sulama projesi var, ancak bunların 5’ine 2024 yılı için yalnızca 1 milyon lira ödenek ayrıldı. Buna karşılık Tarsus Hizmet Binası’na 32 milyon lira ayrıldı. Bu önceliklendirme doğru mu?” şeklinde konuştu. Özellikle Pamukluk ve Sorgun Barajı projelerine hız verilmesi gerektiğini belirten Ekmen, projelerin tamamlanma oranlarının yüzde 10 ile 20 arasında olduğunu, bu düşük oranların ise tarım sektörüne büyük darbe vurduğunu dile getirdi.

Narenciyede İşçilik Desteği Şart
Mersin’in narenciye üretiminde ülkenin önde gelen illerinden biri olduğunu ifade eden Ekmen, geçen yıl narenciyenin hasat sırasında bahçede kaldığını hatırlatarak, narenciye sektöründeki işçilik maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti. "Elle toplanması gereken ürünler için Tarım Bakanlığı’nın işçilik desteği sağlaması gerekiyor," diyen Ekmen, Akdeniz sineği gibi sorunların da narenciye sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti.

Meyve Suyu Fabrikası Yetersiz, Destekler Artırılmalı
Narenciye sektöründe çiftçinin sıkıntı yaşadığını belirten Ekmen, Mersin’de sadece bir meyve suyu fabrikasının bulunduğunu, bunun da çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Çiftçinin ürettiği ürünlerin değerinde alıcı bulamadığını dile getiren Ekmen, "Hükûmetin desteğiyle meyve suyu fabrikalarının sayısı artırılmalı, çiftçinin emeği karşılıksız kalmamalıdır" dedi.

Narenciye Ürünlerinden Katma Değer Yaratılmalı
Ekmen, narenciyeden yeterli düzeyde katma değer yaratılmadığını belirterek, narenciye ürünlerinin kozmetik, ilaç ve gübre gibi alanlarda daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Alata Enstitüsü’nün Mersin’de kurulması gereken bir Tarım ve Teknoloji Fakültesi ile birleştirilerek bu alanlarda katma değeri artıracak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Narenciye İçin Taban Fiyat Talebi
Narenciye sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması için taban fiyat uygulamasının önemli olduğunu belirten Ekmen, narenciye ürünlerinin de TMO veya Tarım Kredi gibi kurumlar tarafından taban fiyat belirlenen ürünler arasına alınmasını talep etti.