Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mersin Bellek Ofisi, Türk Dil Kurumu’nun 2020 yılında başlattığı Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne destek veriyor. Proje kapsamında Türkiye’nin 85 ilinde yer alan 6 bin mahallenin 600’üne gidilerek yerleşik kişilerin konuşma biçimleri ve ağızları kayıt altına alınıyor. Böylece Türkçe Ağız Atlası hazırlanması hedefleniyor. Proje, sona yaklaşırken, Türk Dil Kurumu web sayfasında verilerin erişime sunulması planlanıyor.

Mersin Bellek Ofisi, ’Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne destek veriyor Mersin Bellek Ofisi, ’Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne destek veriyor

Thumbnail Mersi̇n Bellek Ofi̇si̇, ‘Türki̇ye Türkçesi̇ Ağizlari Atlasi Projesi̇’ne Destek Veri̇yor (2)

Mersin’in somut ve somut olmayan kültürel mirasını araştırma, koruma, dijitalleştirme ve gelecek nesillere aktarma amacıyla yürütülen çalışmalar arasında, Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi de önemli bir yer tutuyor. Projenin Mersin il sorumlusunu Profesör Dr. Hürriyet Gökdayı, 10 kişilik akademisyen ve öğrenci ekibiyle kentteki 805 mahallenin 85’ini belirledi. Ekip, köyden fazla çıkmamış, konuşması çok değişmemiş vatandaşlarla iletişime geçerek, bölgenin dil özelliklerini ortaya koyacak sorular yöneltiyor.

Büyükşehir Belediyesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu çalışma, kentimizde konuşulan ve unutulmaya yüz tutmuş ağızların belgelenmesini amaçlıyor” dedi.

Projeye ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Hürriyet Gökdayı, “Projeyle yaşlılardan, az eğitim almış ve konuşmaları değişmemiş bireylerin konuşma biçimlerini kaydediyoruz. Bu çalışma, Türkçe Ağız Atlası’nın hazırlanmasına katkıda bulunacak” dedi. Gökdayı, Türkiye genelinde 600 yerleşim biriminde bu çalışmanın yapılacağını belirtti.

Son olarak, Gökdayı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bellek Ofisi’nin desteğinin projeye önemli katkı sağladığını ifade ederek, “Bu yönden belediyenin desteği bizim işlerimizi kolaylaştırdı. Mersin’in kültürel mirasının korunması ve yaşatılması adına birlikte çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: Ahmet Biracı