Köşe yazımın 1. Bölümünde 1946-1973 yılları arası ile 1973 ve 1977 Yıllarında yapılan Yerel Seçimleri, 2. Bölümünde ise 1984-1989 ve 1994 yıllarında gerçekleştirilen Yerel Seçimlerde yaşananları anlatmaya çalışmıştım. Yazı dizisinin 3. Bölümde ise 1999-2004-2009 ve 2014 Yıllarında yapılan Yerel Seçimlerdeki gelişmeleri okuyabileceksiniz.
SONUCU BİR TÜRLÜ İLAN EDİLEMEYEN 1999 MERSİN BELEDİYE SEÇİMLERİ
18 Nisan 1999 tarihinde Yerel Seçimler ile Milletvekili Genel Seçimleri birlikte yapılmıştı. 1999 Yılı Şubat ayında Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp, Türkiye’ye getirilmesi DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit’e ve Partisine büyük puan kazandırmış, gerek Milletvekili gerekse de Belediye Başkan Aday Adayları başvurularında DSP’de büyük yoğunluklar yaşanmıştı. 1994 Yılı Yerel Seçimlerinde SHP’den Adana’nın Karataş İlçesinden Belediye Başkanı Adayı olan Macit Özcan bu seçimi kazanamamıştı. DSP’nin yükselişini gören Macit Özcan da DSP’ye geçiş yapmış, 1999 Yılında da DSP’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı gösterilmişti. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde büyük bir sürpriz yaşanmış, CHP aldığı % 8,71 oyla baraj altında kalarak, siyasi tarihinde ilk kez TBMM’ne girememişti. 1999 Yılındaki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine dönecek olursak; Mersin, Türkiye’de en son açıklanan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olmasından dolayı ayrı bir önem taşımıştı. Seçimi hangi Partinin Başkan Adayının kazandığı günlerce belirsizliğini korurken, her gün bir partinin adayı seçimi kazanmış gibi medyada ilan ediliyor, bu durum da kafa karışıklıkları ile birlikte birçok tartışmayı da beraberinde getiriyordu. Bunun nedeni de DSP, CHP, MHP ve HADEP’in Belediye Başkan Adaylarının seçim sonuçlarına devamlı itirazda bulunmalarından kaynaklanıyordu. Seçim Kurulu nezdinde DSP’li Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın Partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adayına büyük desteği sonuç vermiş, DSP Adayı Macit Özcan yüzde 1 den de az oy farkıyla % 19,35 oy alarak, seçimi kazanmıştı. Seçimde CHP Adayı Şefik Zengin % 18,43, MHP Adayı Erdal Yaldızlı % 18,18, HADEP Adayı Alaeddin Erdoğan % 17,48, ANAP Adayı Mehmet Adnan Özçelik ise 12,7 oy almıştı. 1999 Yılında yapılan Yerel Seçimde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir İlçelerinin merkez mahalleleri oy kullanabilmiş, bu ilçelerin köylerinde yaşayan seçmenler ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy verememişlerdi.
2004 YILINDAKİ YEREL SEÇİME 3 AY KALA BAŞKAN MACİT ÖZCAN CHP’ye KATILARAK, CHP’nin BÜYÜKŞEHİR ADAYI GÖSTERİLDİ.
1999 Yılında DSP’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Macit Özcan, İsmail Cem’in 2002 Yılında kurduğu Yeni Türkiye Partisine (YTP) katılan ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. 3 Kasım 2002 tarihinde gerçekleştirilen Milletvekili Genel Seçimlerinde % 1,15 oy alarak hayal kırıklığı yaşayan Yeni Türkiye Partisinden zamanla kopmalar yaşanmaya başlamıştı. YTP’ye katılan ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Macit Özcan’da 2002 Genel Seçimlerinden sonra Partisinden istifa ederek, Belediye Başkanlığına bağımsız olarak devam etmişti. 2004 Yılında yapılacak Yerel Seçimlere 3 ay kala, Aralık 2003 de CHP’ye katılan Macit Özcan, Genel Başkan Deniz Baykal tarafından CHP’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak atanmıştı. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Yerel Seçimde CHP Adayı Macit Özcan % 34,04, SHP Adayı Fikri Sağlar % 22,54, AKP Adayı Mahmut Arslan % 19,96, MHP Adayı Behiç Çelik ise % 18,58 oy almışlardı. Bu sonuçlarla Seçime 3 ay kala CHP’ye katılan Macit Özcan 2. Kez Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.
29 MART 2009 YEREL SEÇİMLERİ
29 Mart 2009 Tarihinde yapılan Yerel Seçimlere de CHP Adayı olarak katılan Macit Özcan aldığı % 30,9 oyla 3. Kez Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. 2009 Yılında Mersin Büyükşehir sınırları kapsamına ilçe yapılan Mezitli’nin merkez mahalle ve beldeleri de alınmış, Kuyuluk, Tece ve Davultepe Belediyelerinin tüzel kişiliği sona erdirilerek, belediyeleri kapatılmıştı. Macit Özcan, 2004 Yılında yapılan Yerel Seçime göre 2009 Seçimlerinde % 3 civarında bir oy kaybı yaşamıştı. 2009 Yerel Seçiminde CHP’li Macit Özcan’ın rakipleri olan MHP Adayı Mahmut Tat % 24,7, AKP Adayı Mustafa Eyiceoğlu % 21,1 ve DTP Adayı Alaeddin Erdoğan ise % 18 oy almışlardı.
30 MART 2014 YEREL SEÇİMİNDE MERSİN’İN MÜLKİ SINIRI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRI OLDU. MERSİN İL GENELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İÇİN OY KULLANDI.
Nüfusu 750.000 ve üzeri olan iller 6360 Sayılı Yasa ile Büyükşehir Belediyesi statüsüne alınmış ve 30 Mart 2014 Tarihinde yapılacak Yerel seçimler de yasanın yürürlüğe girmesi kabul edilmişti. Söz konusu yasaya göre aralarında Mersin’in de bulunduğu 30 İlin mülki sınırları büyükşehir belediyesi sınırları olarak kabul edilmişti. Bunun yanı sıra İl Bütünündeki tüm köyler yasaya göre mahalleye dönüştürülmüş, köylerin tüzel kişiliğine de son verilmişti. 2014 Yılı Yerel Seçimleri öncesinde gerek Parti içerisinde ve gerekse de seçmen nezdinde büyük tepki ve olumsuz eleştirilerle karşı karşıya kalan Macit Özcan’ın CHP Genel Merkezi tarafından 4. Kez Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmesi durumunda CHP’nin Mersin’de seçimi kesin kaybedeceği konuşulmaya, tartışılmaya başlanmıştı. Kaybetme endişelerinin en önemli nedenlerinden biri de CHP’nin Macit Özcan’ı Başkan Adayı gösterdiği takdirde Mersin kırsalındaki Milliyetçi oyların MHP’ye kayacağı yönündeydi. CHP’nin kalesi olarak bilinen Mersin’de seçimi kazanabilmek amacıyla Macit Özcan’ın yanı sıra CHP’nin önemli isimleri Devlet ve Kültür Eski Bakanı, Parti Meclisi Üyesi Fikri Sağlar, Serdal Kuyucuoğlu, Ahmet Akın ve Taner Gündinç Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olarak CHP’ye başvurularını yapmışlardı. Macit Özcan dışındaki diğer aday adayları Büyükşehir Başkan Adayının tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecek ön seçimle belirlenmesini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez Yönetiminden talep etmişlerdi. Ancak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Yönetimi Mersindeki Parti Üyelerinin, duyarlı Mersin seçmeninin ve Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylarının ön seçim taleplerini dikkate almayarak, bir anlamda kaybetmeyi de göze alarak Macit Özcan’ı 4. Kez Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı göstermişlerdi. Macit Özcan’ın karşısında en güçlü aday 4 dönem Tarsus Belediye Başkanlığı yapan MHP Adayı Burhanettin Kocamaz’dı. MHP Adayı Burhanettin Kocamaz seçimi % 31,94 oy alarak kazanırken Macit Özcan % 28,33, AKP Adayı Mustafa Sever ise % 28 oy almıştı. 2014 Yılı Yerel Seçimlerinin en önemli özelliği Büyükşehir Belediyesi sınırlarının İlin mülki sınırları olması ve Mersin’in 13 İlçesinin mahalleye dönüşen tüm köylerinin de Büyükşehir Belediye Başkanı için oy kullanmasıydı. Büyükşehir Belediye Başkanlığını MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın kazanmasıyla Mersin’in Sosyal demokrat seçmeninin korktuğu başına gelmiş, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez Yönetiminin Macit Özcan ısrarı ve inadı CHP'ye çok pahalıya patlamış, Büyükşehir Belediye Başkanlığı göz göre göre MHP’ye teslim edilmişti.
Bir sonraki yazımda 2019 ve 2024 Yerel Seçimlerinde yaşanan gelişmeleri aktaracağım.
Devam Edecek
Münif APARI