Tarsus Yerel Seçiminde DENGE KURULAMIYOR, NİTELİĞE ve BAŞARIYA OY VERİLEBİLİR
Muhalefette Hesaplaşma Yarışı, Cumhur İttifakında Dağılma Yarışı
31 Mart Yerel Seçimine 26 gün var. Tarsus’ta seçim atmosferi İlçe Seçim Kuruluna verilen “ADAYLARA İTİRAZ DİLEKÇELERİYLE” denge kurulamaz bir hal aldı. Geçtiğimiz hafta mevcut Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN için CHP’nin yurt genelinde partiden istifa eden adaylarına verdirdiği itiraz dilekçeleri sonucunda; Tarsus İlçe Seçim Kurulu “ADAY OLABİLİR” kararı alsa da parti temsilcilerinin oylamasıyla (MHP-İYİ P.-CHP-DEM P.) 4’e 3 sonuçla aday olamaz kararı çıktı. Bu kararı Mersin İl Seçim Kuruluna götürerek itiraz eden Memleket Partisine İl’den yine olumsuz karar çıktı. Ardından Tarsus Memleket Partisi Dr. Haluk BOZDOĞAN ile birlikte Ankara Yüksek Seçim Kuruluna müracaat ederek aday olamaz kararına itiraz ettiler. Yine olumsuz çıktı. YSK’nın net olmayan, yoruma açık yasa maddeleri yüzünden haksızlık yaşayan yurt genelindeki onlarca belediye başkan adayı mağdur oldu.
Bu kararın ardından Dr. Haluk BOZDOĞAN oğlu Ozan Mehmet BOZDOĞAN’ı Memleket Partisi Tarsus Belediye Başkan Adayı yaptı.
Tarsus İlçe Seçim Kurulunda bir itiraz dilekçesi daha var. CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali BOLTAÇ hakkında önceki yıllarda kendisine tokat attığını söyleyen bir kadının dilekçesi olduğu söylemler arasında. Aynı konuda Mezitli CHP Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan TUNCER içinde eski Eşi tarafından kendisini sürekli dövdüğü ile ilgili bir itiraz dilekçesinin olduğu da basına sızan haberler arasında. Dr. Haluk BOZDOĞAN’a MHP’den istifa etmiş bir kişinin de CHP ile birlikte aynı gün itiraz dilekçesi verdiği söyleniyor. Doğruluk payları ne kadardır bilemiyoruz, fakat bir şeyler var ki bu konuşmalar yayılıyor. Önümüzdeki günlerde gerçekler olduğu gibi yapılan açıklamalarla ortaya çıkacaktır…
DEM ise Tarsus’ta hem CHP’nin Meclis Üyesi Listesine 6 kişi verip, hem de FORMALİTE ADAY çıkardı. Demek ki formalite adayı Dr. Haluk BOZDOĞAN’ın adaylığına yapılan itirazda seçim kurulundaki DEM Temsilcisinin “aday olamaz” oyunu kullanması için çıkarmışlar. Gerçekten CHP-DEM ortaklığının çok çirkin, siyasi etiğe sığmayan bir davranış ve karar uygulamasına şahit oluyoruz. Zaten “Neden hem CHP’nin listesine DEM’den meclis üyesi verip, hem de DEM’den niye aday çıkarıyorsunuz? Diye sormak lazımdı. İzleyerek nedenini sormadan gördük.
İYİ Parti Adayı Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN
Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN kimseye bulaşmadan yoluna devam ediyor. Cemaatçi kesimlerden kendisine yoğun katılım olduğunu biliyoruz. Basına yansıyan en güzel yanı İyi Partide kavga yok, iftira yok, çekememezlik yok. Ayak kaydırma yok. Tek eksik Burhanettin KOCAMAZ’ın neden SAHALARA İNMEMESİ MESELESİ. Seçmen bunun cevabını arıyor. Burhanettin KOCAMAZ MHP’den Büyükşehir Belediye Başkanıyken 2018 genel seçimlerinde İYİ Parti Mersin’de 2 Milletvekili çıkarmıştı. KOCAMAZ 2019’da İYİ Partiye geçmiş ve sorunlu bir adaylık süreci yaşamıştı. Kendisi İYİ Partide yokken İYİ Partinin iki vekil çıkaran başarısına rağmen 2023’te 1. Sıra Milletvekilliği aldı ve sadece kendisi seçildi. İYİ Parti Mersin’de 2. Vekilliği kaybetti.
Burada akla şu soru geliyor?
KOCAMAZ’IN ESKİSİ GİBİ HALK’TA KARŞILIĞI YOK MU?
Bana göre yok. Ama 2018 genel seçimlerinde başarı göstermiş İYİ Partinin TEMEL Ekiplerini dağıttığı halde neden en azından memleketi Tarsus’ta partiye verdiği zararı telafi etmeye çalışmıyor? Neden sahalara inmiyor? Halkta eskisi gibi karşılığının olmadığını mı görüyor? Yoksa bilmediğimiz başka bir durum mu var? Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN İyi Partinin ön seçiminde Tarsus’ta 1. Olmuştu. KOCAMAZ’ın bu 1.’liği kendisine yediremediği konuşuluyor. Bu doğru bir davranış değil. Dilerim böyle değildir. Bir Öğretmene böyle bir davranış şekli yakışmaz. Yakışanı, yeni isimleri siyasete hazırlamak ve başarılarına destek vermektir. Burhanettin KOCAMAZ İyi Partiye olan milletvekili seçilme borcunu ödemek için SAHALARA DÖNECEK Mİ? Diye Tarsus’ta bekleniyor. Çünkü seçimde eski Millet İttifakı paydalarında bir denge kurulamadı. Ayrıştıkça ayrıştılar ve hatta tamamen koptular. Seçimi 3’den 1’i (Memleket P.-CHP-İYİ P.)kazanır diyebileceğimiz kesin bir tahmin yapamıyoruz.
Kısacası Sosyal Demokrat diyeceğimiz veya Millet İttifakı dağılsa da; yerelde birbirlerine destek olurlar, güç oluştururlar diyebileceğimiz muhalefetin seçime giren partilerinde bir denge yok. Birliktelik yok. Sanki geneldeki iktidar ve muhalefet gibi keskin şekilde yerelde birbirleriyle yarışıyorlar. Tam bir HESAPLAŞMA YARIŞI…
GELELİM CUMHUR İTTİFAKINA
Cumhur İttifakının MHP Adayı Mahmut TAT; seçim çalışmalarında en kalabalık, en başarılı adaylık çalışması sürecini topluma, yerel ve görsel basına resmen gösteriyor. Fakat aynı zamanda geçtiğimiz hafta bahsettiğim AKP’yi dağıtan iki kurnaz siyasinin Mahmut TAT’ın kazanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını izliyoruz. Cumhur İttifakı gücünün Halkımızda yarattığı algı ve MHP’nin kökleşmiş oylarında sıkıntı yok. Çünkü yerel seçimlerde CHP’den Dr. Haluk BOZDOĞAN aday olmayana kadar MHP’nin Tarsus’ta yenilmesi imkânsızdı. Neden imkânsızdı, çünkü CHP 1994’ten bu yana daima iki siyasi isim yüzünden kendiliğinden ikiye ayrılır(A.OKSAL-B.SARPKAYA). Dr. Haluk BOZDOĞAN CHP’yi birleştiren ve CHP oylarının üzerine 45 BİN dışarıdan oy potansiyeli ekleyerek 95 BİN oy ile seçim kazanmıştı. CHP bu başarıya el birliği ile yazık etti. Bu nedenle ne kadar kayıp olursa olsun, muhalefet kanadı bu şekilde 3’e bölünmüşken MHP’nin sadece ortağı AKP’deki iç ayrışma Mahmut TAT’a fazla zarar vermeyecektir. Şahsen Mahmut TAT’ın şu an 50 BİN seçmen oyunu garanti görüyorum. Bu tahmini en az üzerinden yapıyorum. Önemli olan partiden kopmaları engellemek, AKP’deki ayrışmaları sandıkta birleştirmektir.
Mahmut TAT, MHP Meclis Listesini diğer üç parti kendisinden önce seçim kuruluna listelerini vermiş olsalar da bu durumu taktik olarak değerlendiremedi. MHP Listesine dışarıdan güçlü siyasileri alamadı. Hâlbuki bu seçimde bölünmüşlüğün bölünmüşlüğünü yaşayan CHP’den çok önemli isimlerle 3 BİN, 5 BİN, 10 BİN seçmen getirecek nice siyasi isimlerin siyasetin dışında kalmalarına izin vermeyip seçimi hareketlendirebilirdi. Çünkü CHP tarafında sandığa gitmeyeceğini, partileri tarafından yok sayıldıklarını belirten seçmen sayısı oldukça fazla. CHP yurt genelinde yerel seçime ideolojik yanını değil, hesaplaşma yanını yansıtacağından önemli isimleri tespit edip meclis üyeliği listesinde daha güçlü bir algı ve sandıkta daha güçlü sonuçlar hesaplanabilirdi. Bu gerçeği diğer adaylar da artı olarak değerlendiremediler.
Sadece Dr. Haluk BOZDOĞAN, Memleket Partisi Meclis Üyesi listesinde 1. Sıraya CHP Milletvekili Aday Adayı Fikri KABLAN ve eski CHP Kadın Kolları Başkanı Fethiye VERDİ’yi sıralamaya aldı. Memleket Partisinin listesinin farklı oy alacağını seçim sonucunda göreceğiz…
AKP’nin İlçe Başkanı Av. Abdurrahman ALTINSUCU Oldu
Geçtiğimiz hafta Tarsus AKP İlçe Başkanlığına atanan Av. Abdurrahman ALTINSUCU AKP’nin 2019-2024 döneminde Belediye Meclis Üyesiydi. İktidarın Tarsus Belediyesinde sürekli gündem yaratan başarılı tek meclis üyesiydi diyebiliriz. Eğer ALTINSUCU AKP’yi toparlayabilirse Mahmut TAT’ın seçim sürecindeki başarısı daha da güçlenecektir. Resmen dağılma yarışı yaşayarak diğer partilerin meclis üyesi listelerinde yer alan AKP’li siyasilerin çevrelerini yeniden toparlamak gerekiyor. Bu konuda Av. Abdurrahman ALTINSUCU ve AKP Yönetim Kurulu belli başlı AKP’li siyasileri bir araya toplamaları gerekiyor. Aksi takdirde çoğunluğu siyaset dışında kalmış olacaklar. Böylece önümüzdeki dönem defolu ilan edilip, gençlere siyaseti bırakacaklar. Kısacası AKP Tarsus’ta dağılma yarışını yaşıyor. Av Abdurrahman ALTINSUCU’nun yerel seçime giderken AKP’yi yeniden yerelde güçlü isimlerle kurması gerekiyor…
SEÇMEN, ADAYLARIN MESLEKİ NİTELİĞİNE OY VERİR Mİ?
Her iki fikirden siyasi kanatta yazdığım gerçekler yaşanırken, ayrışmalar artık parti içi yarışın ötesine geçip gönülden de olurken, ilacı olmayan süreçte tüm siyasi partilerde ayrışma hızla yaşanmışken; acaba ortada kalan ve kararsız olan seçmen belediyeye en uygun meslekte ve nitelikte olan adaya oy verir mi? Sorusu akla geliyor. Seçimlerde her zaman kararsız seçmenin sonucu belirleyeceğini yazarız. Şimdi Tarsus’ta kararsızlara bir de ortada kalan her partinin siyasetle uğraşan seçmen kitleleri, hatta her siyasi partinin parti emekçileri eklendi. Böyle olunca seçimi tahmin etmek hiç kolay değil. Öyle bir seçim süreci yaşıyoruz ki, çok UÇ MHP’li “CHP Adayına oy vereceğim” diyor. Çok UÇ CHP’li “MHP Adayına oy vereceğim” diyor. Tarsus resmen siyasi partiler dağınıklığının bir örneğini sergiliyor. Çünkü her iki tarafta ayrıca siyasi isimler arasında darmadağın edilmiş gerçekler var…
Seçmen sandığa gittiğinde, böylesine ayrışmış, ideolojinin yok edildiği, emeğin yok sayıldığı bir seçim atmosferinde; kendisine meslek ve nitelik sorusunu sorarsa; eski Belediyeci ve İnşaat Mühendisi Mahmut TAT akla gelen ilk isim olacaktır. Niteliği ve geçmişte belediye imar uygulamasındaki başarıları sandıkta tercih edilebilir. Diğer tarafta ise mevcut Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN işçi kıyımı yapmadığı için, halkımıza yaptığı mesleki ve insani yardımları olduğu için yeniden tercih edilecektir. Tabi artık bu tercih oğlu Memleket Partisi Adayı Ozan Mehmet BOZDOĞAN için ne kadar potansiyelle kullanılır sandıklarda görebileceğiz.
Tarsus 2024 Yerel Seçim süreci partiler arasında ve her siyasi parti içindeki dağılmalar açısından bu şekilde karışık devam ediyor. 31 Mart’ta sandık sayımlarında ve sandık sonucu aktarımında huzurlu bir seçimi geride bırakmalarını tüm adaylarımıza dilerim.
Sevgi ve Saygılarımla
Beyhan BALABAN
Cumhuriyet’in KALEMİ