Bundan önceki 4 yazımda 12 Eylül askeri darbesi sonrasında yaşananları, 1983 yılında siyasi partilerin kurularak, siyasal yaşama ilk adımların atılmasını, Halkçı Parti’nin 6 Kasım 1983 Milletvekili Genel Seçimleri sürecinde Mersin’de yaşanan gelişmeleri yazmıştım.

MERSİN İL VE MERKEZ İLÇE YÖNETİMLERİ YENİDEN YAPILANDIRILIYOR.

Bir önceki yazımda Halkçı Parti’nin Mersin (İçel) Milletvekili Aday listesinin kesinleştiği yer almıştı. 6 Kasımda yapılacak seçime 1 ay gibi kısa bir süre vardı. İl Başkanı Ali İhsan Elgin Milletvekili Adayı olmuş, boşalan İl Başkanlığının yanı sıra İl ve İlçe Yönetimlerinde de milletvekili aday adaylığı istifalarından dolayı bazı boşluklar oluşmuştu. Deneyimli siyasetçi Mersin Belediyesinin 1980 öncesinin Belediye Başkanı Kaya Mutlu seçim kazanmanın yolunun güçlü örgüt yapısından geçtiğini çok iyi bilen siyasi bir kişilikti.  Bu amaçla öncelikle İl Başkanı ve İl Yönetimi ile Mersin Merkez İlçe Yönetiminin yeniden yapılandırılması gerektiği hususunda hiç zaman kaybetmeden temaslara başlamıştı. Kaya Mutlu kısa sürede gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda o güne değin aktif olarak siyasete bulaşmamış, siyaseten yıpranmamış, CHP kökenli bir aileden gelen Mersin’in sevilen, dürüst, beyefendi iş insanı Kurukahveci Arabağa Markasının sahibi Uçar Ailesinin en büyüğü, 1980 öncesinin Mersin Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Vekili Avukat Yalçın Toroğlu’nun kayınbiraderi Mustafa Uçar’ın Halkçı Parti İl Başkanı olmasında karar kılınmıştı. Mustafa Uçar’ın Başkanlığında kurulacak yeni yönetimde İl Sekreteri olarak görev yapacaktım.   İl Saymanlığı için ise Muhammet Sarkın öngörülmüştü.  İl Yönetim Kurulunda görev alacak bazı isimler ise Muzaffer Ezer, Mehmet Menemenci, Recep Akan, Abdullah Örs ve Hakan Kıroğlu’ydu. Mersin Merkez İlçe Başkanlığı görevine Semiha Tokatlı devam edecek, İlçe Sekreteri İsmail Sağlar, İlçe Saymanı olarak da Hüseyin Tinli görev yapacaktı. İlçe Yönetiminde görev alan bazı isimler ise Ahmet Uçar, Burhanettin Erdoğan, Hüseyin Özer ve Ülker Babacan’dı. Tarsus İlçe Başkanı Bedrettin Sarpkaya, Mut İlçe Başkanı Mustafa Yorgun ve Anamur İlçe Başkanı Şevket Erkan görevlerine devam edeceklerdi.

YENİ YÖNETİM LİSTELERİ HALKÇI PARTİ GENEL BAŞKANI NECDET CALP’E SUNULUYOR.

Yeniden oluşturulan yönetim listelerini onaylatmak üzere Mersin eski Belediye Başkanı Kaya Mutlu,  İl Başkanı Adayı Mustafa Uçar, İlçe Başkanı Semiha Tokatlı, Milletvekili Adayı Fikri Sağlar ve İlçe Sekreteri İsmail Sağlar ile birlikte Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp’le Genel Merkezdeki makamında bir araya gelinmişti. 6 Kasım 1983 Milletvekili seçimlerine 20 gün vardı. Seçim çalışmaları için çok az bir süre kalmıştı. Gülnar İlçesinde İlçe Teşkilatı kurulmamış, kırsal kesimler hiç ziyaret edilmemiş, Erdemli Örgütü de etkin bir yapılanmayla oluşturulmamıştı. Partinin örgütsel anlamda Mersin genelindeki bu olumsuz durumunu Genel Başkan Necdet Calp’e aktaran Başkan Kaya Mutlu, önerdiğimiz İl ve Merkez İlçe Yönetim listeleri onaylandığı takdirde, Mersin’den 3 milletvekilinin seçilebileceği sözünü vermişti. Genel Başkanın yanındaki odada ise MGK’ne verilen ilk milletvekili aday listesinde 3. Sırada olan, ancak Konsey tarafından veto edilen, 1973-1980 yılları arasında 2 dönem CHP Mersin Milletvekilliği yapan Süleyman Şimşek ile oğlu Dr. Soyer Şimşek’de yeni oluşturulacak İçel (Mersin) İl Örgütü için görüşmeler yapıyorlardı. Süleyman Şimşek, oğlu Dr. Soyer Şimşek Başkanlığında İl Yönetiminin kurulması konusunda ısrarcı ve dayatmacı bir tutum izliyordu. Yüksek sesle yapılan konuşmalar Genel Başkanın odasından da duyuluyordu. Yoğun tartışmalara son noktayı koymak için Necdet Calp, yan odaya geçti. Yan odada geçen konuşmaları Genel Başkan daha sonra Bizlere şöyle aktarmıştı. Calp, Süleyman Şimşek’e Kaya Mutlu’nun kendi önerdiği listelerin onaylanması halinde 3 milletvekilinin seçilme sözünü verdiğini, kendisinin bu konuda herhangi bir taahhütte bulunup, bulunmayacağını sormuştu. Bu hususta olumlu bir yanıt alamamış, yine de Şimşekleri küstürmemek adına İl Başkanı olarak Dr. Soyer Şimşek’i uygun bulabileceklerini, ancak Yönetimin Kaya Mutlu’nun önerdiği isimlerden oluşmasını kabul edeceklerini ifade etmişti. Genel Başkanın bu önerisi karşısında Süleyman Şimşek “Çatal kazık çuvala sığmaz. Davul oğlumun sırtında tokmak Kaya Mutlu’nun elinde.  Böyle bir yapıyı kabul edemeyiz “ diyerek Genel Merkezden ayrılmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Kaya Mutlu tarafından önerilen İçel İl ve Mersin Merkez İlçe Yönetim Kurulu listeleri Genel Başkan Necdet Calp’in teklifiyle Partinin MYK tarafından onaylanmış ve atamalar yapılmıştı.

PROPAGANDA ÇALIŞMALARINA HIZLI BİR BİÇİMDE BAŞLANDI.

Mersin’e döner dönmez seçime kadar olan 20 günlük süreçte yürütülecek propaganda çalışmalarının planlaması kapsamında Yönetim Kurullarında görev dağılımı yapıldı.                                                                                                                

 Kaya Mutlu, milletvekili adayı yeğeni Fikri Sağlar’a,  Atatürk döneminin İçel Milletvekili olan dedesi Süleyman Fikri Mutlu’nun köyü olan Mut İlçesinin Navdalı (bugünkü adıyla Elmapınar) Köyünde bir gece kalarak, seçim çalışmalarına bu köyden başlanmasını önermişti. Bu öneri doğrultusunda Milletvekili Adayları Fikri Sağlar ve Ali İhsan ile birlikte İl Sekreteri olarak yer aldığım heyet oluşturuldu. Heyette eski Orman Bölge Müdürü İl Yönetim Kurulu Üyesi Recep Akan ile bazı İl Yönetim Kurulu Üyeleri de yer almıştı.                                                                                                          

Cuma günleri Mut’ta pazar kurulmasından dolayı İlçe Başkanı Mustafa Yorgun öğle saatlerinde Mut İlçe Binasında bulunmamızı, burada toplanacak Partililere konuşma yapmamızın yararlı olacağını, burada yapılacak konuşmanın Mut’un tüm kırsalında da duyulacağını, daha sonra da yol güzergahındaki köyleri ziyaret ederek, akşam saatlerinde Navdalı’ya ulaşabileceğimizi söylemişti.                                                       

Bu bilgiler doğrultusunda oluşturduğumuz heyetle birlikte seçim çalışmalarını başlatmak üzere 20 Ekim 1983 tarihinde Mut İlçesine doğru yola çıkmıştık.  

MUT İLÇE BİNASINDA PARTİLİLERLE BULUŞMA                              

Bazı kesimlerin engellemesine rağmen Mut İlçesindeki Parti binasında yoğun bir kalabalık vardı. Gerek Partililer ve gerekse de Cuma Pazarı için köylerden gelenler yabana atılmayacak bir kalabalık oluşturmuşlardı. Seçim çalışmalarının startını vereceğimiz o gün için toplanan kitle moral açısından Bizleri bir hayli sevindirmişti.                  

Mut İlçe Başkanı Mustafa Yorgun’un yaptığı açış konuşması sonrasında Bizleri dinlemek için toplanan kalabalığa önce Halkçı Parti ve Genel Başkanı Necdet Calp’i, ardından da Milletvekili Adaylarımız Mut kökenli Fikri Sağlar ve Ali İhsan Elgin’i tanıtarak,  sözü kendilerine bırakmıştım. İlk günün heyecanı ve gençliklerinin verdiği coşkuyla Fikri Sağlar ve Ali İhsan Elgin konuşmalarıyla sempati toplamışlar ve Bizleri dinleyen kitleyle kısa zamanda kaynaşmışlardı.                                                                                 

 İlk kez Mut İlçe Binasında başlattığımız bir uygulama ise bir hayli ilgi uyandırmıştı. Yaptığımız konuşmaları ve adayların vaatlerini banda alıyor, Parti Yönetimi olarak verilen sözlerin yurttaşlar adına takipçisi olacağımızı belirtiyordum. Eski siyasilerin vatandaşın istemlerini sigara paketinin arkasına yazıp, sigarası bitince de paketi atmasından ağzı yanmış olan kırsal kesimde yaşayan yurttaşlarımız bu uygulamamızdan büyük memnuniyet duymuşlar,  konuşmalarının kayıt altına alınmasından dolayı da bir hayli mutlu olmuşlardı. Bu sıra dışı propaganda taktiğimiz tutmuş, Bizlere olan sempati artarak, Bizlerle 40 yıllık dost gibi kaynaşmışlardı.

NAVDALI (ELMAPINAR) KÖYÜNE HAREKET

Parti Binasındaki soru-cevaplı sohbetin ardından Mut İlçesinden Aslan Küçük ve diğer Yöneticileri de alarak Navdalı’ya (Elmapınar) doğru yola çıkmıştık. Yol boyunca ilk durağımız Dağpazarı köyü olmuştu. 1983 Türkiye’sinde köyün elektriği yoktu ve konuşma yapacağımız kahvehaneyi aydınlatan lüks lambası “elektrik” ya da “ışık” olarak tanımlanıyordu. Burada soğuk havaya rağmen köy kahvesini dolduran yurttaşlarla yaptığımız soru-cevaplı koyu sohbeti de kayda aldık ve sonrasında gece konaklama yapacağımız zirvedeki Navdalı Köyüne doğru hareket ettik.                                                                                        

Navdalı’da Durmuş Ali Şeker’in köy kahvesinde akşamın ilerleyen saatine rağmen tahminimizden de fazla bir kalabalık vardı ve soğuk havaya rağmen Bizleri heyecan ve merakla bekliyorlardı. Navdalı’da da maalesef elektrik yoktu ve kahvehane lüks lambasının ışığıyla güçlükle aydınlatılıyordu. Geceyi bu köyde geçireceğimizden dolayı acelemiz de olmadığından kahvehanede Bizleri bekleyenlerle gecenin geç saatlerine kadar 40 yıllık dost gibi koyu bir sohbete dalmış, zamanın nasıl geçtiğinin farkına dahi varamamıştık. Ne de olsa Fikri Sağlar’ın ATA topraklarındaydık.                                                                                                                  

Mersin Belediyesinde birlikte çalıştığım, mesai arkadaşım Mehmet Şeker’in Babası kahvehanenin de sahibi olan Durmuş Ali Şeker’in evinde Fikri Sağlar ve Ali İhsan Elgin ile birlikte konaklamıştık. Diğer arkadaşlarımız ise Muhtar Avni Güler’in evinde misafir edilmişti.                                                                                                                       

Mersin’in sıcağından yazlık kıyafetlerimizle 20 Ekim 1983 günü Navdalı’ya gelmiştik. Konakladığımız evin odasındaki soba gürül gürül yanıyor, dışarı da ise kar atıştırıyordu.

Devam Edecek

Münif APARI