ÇOBİ - DER, yaşamsal olanaklar açısından dezavantajlı durumda olan 0-6 yaş çocukların her anlamda sağlıklı gelişimine destek olmak amacıyla Mersin'de kurulmuş bir STK'dır.
Bugünün çocukları, yarının büyükleri olacak; yarının toplumu ve tercihleri, bugünlerde çimlenen filizlerden şekillenecek.
Erken Çocukluk Dönemi: Temel Taşların Atıldığı Dönem
0-6 yaş dönemi, bireyin kişiliğinin, karakterinin ve tüm benlik özelliklerinin temel taşlarının atıldığı en önemli dönemdir. Çünkü bilinen o ki 0-6 yaş dönemi, beyindeki miyelinleşmenin oluştuğu dönemdir. Bu demek oluyor ki, bu dönemde çocuk hamur gibidir; istenilen kıvama gelebilir.
Anne-babalara düşen en önemli görev, çocuklarını sosyalleşebilecekleri, yaratıcı özelliklerini ve yeteneklerini keşfedebilecekleri, bağımsızlıklarını ve benliklerini özgürce tamamlayabilecekleri, olumlu davranış örüntülerini kazanabilecekleri ortamlar sağlamaktır. Bu dönem, kişilik gelişiminin temel taşlarının atıldığı bir dönemdir.
Zihinsel Gelişim: Anne Karnında Başlar
Bebeklerin zihinsel gelişimi anne karnında başlamaktadır. Gelişim, çocuğun öğrenmesi, anlaması, duyması, konuşması, etrafıyla ve kendisiyle ilişkileri, yürümesi, el-kol hareketleri, oyunları gibi özellikleri kapsayan bir süreçtir. Bu süreç anne karnında başlar ve ömür boyu devam eder.
Türkiye'deki Çocuk Nüfusu
2023 yılı sonu itibariyle Türkiye nüfusunun %26'sı, yani 22 milyon 206 bini çocuk olarak belirlenmiştir. 0-6 yaş grubuna bakarsak, bu oranın %11,5 olduğunu görürüz. Türkiye'nin çocuk nüfus oranı, Avrupa Birliği üye ülkelerinden daha yüksektir.
Bu da, "İyi bir eğitim verebilirseniz, iyi bir gelecek sizi bekliyor" demektir. Tabii, öncelik bu yaş grubuna, Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği sağlıklı barınma, beslenme, eğitim ve sosyalleşme olanakları sunmaktır. Hatta daha önceden işe başlayıp anne-baba adaylarını eğitmek gerekir.
ÇOBİ - DER'in Çalışmaları
ÇOBİ - DER, bu konularda gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak yola çıkmıştır. STK olmanın gereği, bu konuya gönül vermiş üyeleriyle farkındalık yaratacak çalışmalar yapmaktadır. Öncelikli olarak dernek lokalinde üyelerini bu konularda bilinçlendirme eğitimi çalışmaları yürütmektedir.
Bu çalışmalara paralel olarak, kent varoşlarında belirlenen ve iletişim kurulabilen dezavantajlı bölgelerdeki çocukların gelişimine destek çalışmaları da yürütülmektedir. Yerel yönetimlerle de görüşerek mahallelerin uygun yerlerine etrafı çevrilmiş, güvenli çocuk parkları, çocuk oyun alanları vb. ücretsiz yararlanılabilecek alanlar oluşturulması konusunda talep, görüş ve önerilerini sunmuş ve süreci izlemektedir.
Daha Fazla Gönüllü ile Daha Fazla Çocuğa Ulaşmak
Bu çalışmaların daha çok gönüllü ile daha fazla çocuğa ulaşması gerekir. ÇOBİ - DER, bu konuda bir köprüdür.
Kaynak ve Kaynak Kişi
ÇOCUK BİLİMSEL GELİŞİM DERNEĞİ (ÇOBİ - DER)
Tanıtım Kitapçığı
Mustafa DURU - Dernek Başkanı