Mut’un Sinobiç adında şimdi mahalle statüsünde olan bir köyü var, 1991 yılında adı "Yeşilyurt" olarak değiştirilmiş. Sinobiç yakınlarında, Ardıçlı Tepe üzerinde Helenistik, Roma, Orta çağ seramiği, iki adet sarnıç ve temel izleri mevcut. Tepenin güney yamaçlarında Roma dönemi lahit mezarlar var. Bölge, 1993 yılından bu yana 1. derecede “Sit Alanı” olarak tescilli. Sinobiç Mut merkeze en yakın köylerden birisi, köye gidiş 10 kilometre dönüş en az 18 kilometre. İlginç değil mi? 2018 yılında köyü D-715 Mut – Karaman karayoluna bağlayan kavşak kapatılmış o günden bu yana köylüler Mut merkeze gelirken 8 kilometre daha fazla yol gitmek zorundalar.

Kavşak haklı gerekçelerle kapatılmış olabilir ancak çözüm bu mu, çözüm köylüleri mağdur etmek mi? Kavşak olmuyorsa örneğin bir “battı-çıktı” ile sorun çözülemez mi?

Başta Emekli Astsubay Hakan Yıldırım olmak üzere köyün ileri gelenleri sorunu yazılı ve sözlü olarak çeşitli makamlara aktarmışlar ama bu zamana kadar sonuç alamamışlar. Geçenlerde köy muhtarı ve köyün ileri gelenlerinden Emekli Astsubay Ali Yıldırım bana ulaştı, basın açıklaması yapacaklarını söylediler. Basın açıklamasına katılamadım ancak yerel ve ulusal basından arkadaşlar katıldılar ve Sinobiçlilerin sorunlarını gündeme getirdiler.

Basın açıklamasında, köylerini karayoluna bağlayan noktada kavşak bulunduğunu daha sonra ise buranın 2018 yılında iptal edildiğini söyleyen Köy Muhtarı Erol Bıçkı, “Mut’a doğrudan gidebilmemiz için 4 kilometre ilerideki kavşaktan dönmek zorunda kalıyoruz. Yolumuz 4 kilometre gidiş 4 kilometre dönüş, 8 kilometre uzuyor. Özellikle hasat döneminde mahallerimizde ürettiğimiz ürünlerin hale ulaştırılmasında da zaman kaybı yaşıyoruz. Yetkililerin sorunumuza çözüm bulmasını istiyoruz” diyor.

Sinobiçliler ayrıca köy tabelasının ve köyde bulunan Sinobiç tarihi eser tabelasının da söküldüğünü, bunların da yeniden yerlerine takılmasını talep ediyor. Emekli Astsubay Ali Yıldırım, “Sinobiç tarihi bir yer. Eskiden levhayı gören turistler geliyordu buraya. Turistlerin ayağı kesildi” diyor.

Haksızlar mı?

Bütün bu açıklamalardan sonra aracıma atlayıp yolu yerinde inceledim; köylüler Yapıntı’dan döndüklerini söylüyorlar ya orada da geri dönüş yasağı tabelası var. Geri dönüşü olmayan garip bir yoldasınız...

Buradan Mut İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı beye sesleneyim; İhsan Bey, lütfen makam aracınıza atlayıp Sinobiç’teki tarihi kalıntıları yerinde görün, sonra D-715 Mut – Karaman karayolundan Mut’a geri dönün, Sinobiçlilerin haklı talebini anlayacaksınız...

Yeşilyurt mahalle sakinleri çözüm bekliyor...