12 EYLÜL DARBESİ SONRASI SİYASİ YAŞAM VE BİR MEBUSLUK HİKAYESİ (2)

Yazı dizimin ilk bölümünde 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel ile MSP Lideri Necmettin Erbakan ve MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’e getirilen siyasi yasaklar, yeni anayasayı yapmak üzere 1981 Yılında Milli Güvenlik Konseyince Danışma Meclisinin oluşturulması, Danışma Meclisinin yaptığı, MGK tarafından onaylanan yeni anayasanın 1982 Yılında Halkoylamasına sunulması ve 1983 Yılı Mayıs ayından itibaren yeni siyasi partilerin kurulması yer almıştı.

SODEP VE HALKÇI PARTİ’nin MERSİN’DE ÖRGÜT KURMA ÇALIŞMALARI

Halkçı Partinin Genel Merkezinde Milletvekili Adaylarının belirlenmesi ile ilgili yaşanan gelişmeleri aktarmadan önce Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisinin(SODEP) Mersin’deki örgütlenme çalışmalarından söz etmek istiyorum.  Seçime katılıp/katılmayacağı belli olmadan önce SODEP seçime katılacakmış gibi Mersin’de de örgütlenmesini hızla tamamlamıştı. CHP'nın Mersin siyasetinde önde gelen isimleri özelliklede 12 Eylül 1980 öncesinin Kaya Mutlu ve ekibine Parti içinde muhalif olanlar SODEP örgütlenmesinde etkin ve aktif rol alarak Kaya Mutlu ve Ekibini bu yapılanmadan uzak tutmaya çalışmışlardı. SODEP’in örgütlenme faaliyetleri yürütenler Kaya Mutlu ve Ekibini dışlayarak, bu konuda oldukça başarılı da olmuşlardı.

Erdal İnönü'nun Kurucu Genel Başkanlığı MGK tarafından veto edilmesi sonrasında SODEP Genel Başkanlığına eski valilerden Cezmi Kartay getirilmişti.

SODEP Genel Merkez Yönetimi Mersin örgütlerinin kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere Yakup Kepenek'i görevlendirmişti. Kepenek’in Mersinde gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda SODEP Mersin(İçel) İl Başkanlığına Savaş Hayırlıoğlu, Mersin Merkez İlçe Başkanlığına TBMM 14. Dönem CHP Ankara Milletvekili Cumhuriyet Senatosu Başkan Vekili Cengizhan Yorulmaz’ın oğlu Fuat Bora Yorulmaz, İlçe Sekreterliğine ise Fikret Karayağmurlu getirilmişti. Sosyal demokrat tabanın ağırlıklı olarak Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) içerisinde yer almasından dolayı Halkçı Partinin Mersinde örgütlenmesi sancılı ve bir hayli gecikmeli olmuştu. Mersin’de örgütlenme ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken, 6 Kasım 1983 tarihinde yapılacak Milletvekili Genel Seçimine Halkçı Parti (HP), Anavatan Partisi (ANAP) ve Milliyetçi Demokrasi Partisinin (MDP) katılabileceği kesinleşmişti.  3 Parti de seçime katılabilmek için gerekli olan 30 Kurucu Üye koşulunu yerine getirebilmişti.                  

Halkçı Parti (HP) Genel Başkanı Necdet Calp ve Parti Yöneticileri seçim süreci ile birlikte yürüyen seçim takviminde sorun yaşamamak amacıyla Mersin örgütünün kurulabilmesi için eski Belediye Başkanı Kaya Mutlu ile irtibata geçmişti.                                                  

Kaya Mutlu'nun iletişimini koparmadığı eski ekibiyle yaptığı görüşmeler sonucunda, 1980 öncesinin Mersin Belediyesi eski Meclis Üyesi Turan Elginin kısa dönem askerlik görevini yeni tamamlamış olan oğlu Ali İhsan Elgin Başkanlığında HP Mersin İl Yönetimi oluşturulmuştu. Mersin Merkez İlçe Başkanlığına İşçi Emeklileri Cemiyeti Başkanı Semiha Tokatlı, İlçe Sekreterliğine ise İsmail Sağlar atanmıştı. Halkçı Parti’nin Mersin örgütlenmesi içerisinde yer alarak, İl Disiplin Kurulunun kurucu üyesi olmuştum. Partinin İl ve Mersin Merkez İlçe Yönetimleri Milletvekili Aday Adayı da olan Muzaffer Ezer’in ortağı Ali Rıza Atasay’ın Özgür Çocuk Parkında bulunan apartman dairesinde faaliyete geçmişti.

SEÇİME KATILACAK 3 SİYASİ PARTİNİN MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTELERİ VE LİSTELERDE YAŞANAN MGK VETOLARI

HALKÇI PARTİ MERSİN GEÇİCİ MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİ VE VETOLAR

Seçime katılabilecek HP, MDP ve ANAP geçici Milletvekili Adayları listelerini 4 Eylül 1983 tarihinde Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim etmişlerdi. İçel’den seçilecek milletvekili sayısı ise 7 olarak belirlenmişti.                                                                   

 YSK tarafından da 9 Eylül 1983 tarihinde ilan edilerek MGK incelemesine gönderilen Halkçı Parti’nin Mersin Geçici Milletvekili Aday listesinde aşağıdaki 7 isim yer almıştı.

1)Muzaffer EZER: İş Adamı- İnşaat Müteahhidi. Mersin Merkez İlçe Adayı, Adana doğumlu,  HP Mersin Örgütlerinin kurulmasında görev aldı.

2)Edip ÖZGENÇ: Avukat, 1945 Tarsus doğumlu.

3)Süleyman ŞİMŞEK: (1923-2006)Eğitimci, TBMM 15.(1973-77) Ve 16. Dönem (1977-80) İçel (Mersin) Milletvekili. Mersin Arslanköy kökenli.  

4)Oral MAVİOĞLU: (1942-1984) Avukat. TBMM 15. Dönem İçel(Mersin) Milletvekili. Silifke doğumlu/Erdemli kökenli

5)Abdullah ÖZTÜRK: Ziraat Mühendisi Mersin Merkez kökenli.

6)Yetil ÖZKAN: CHP Gençlik Kolları kökenli, Silifke doğumlu.

7)Remzi KIROĞLU: Emekli Memur, Mersin Merkez Bekirde Köyünden. Çiftçi kökenli. 1977-80 Mersin Belediyesi Meclis Üyesi.

YSK tarafından 9 Eylülde ilan edilen geçici Milletvekili Aday listeleri üzerinde Milli Güvenlik Konseyinin (MGK) incelemesi sonrasında Halkçı Partinin Mersin Milletvekili Aday listesinin 1. Sırasındaki Muzaffer Ezer, 3. Sırasındaki Süleyman Şimşek ve 4. sırasındaki Oral Mavioğlu siyasi geçmişleri nedeniyle veto edilmişti. MDP'den 74, ANAP'tan 81, HP'den 89 Milletvekili Adayının yanı sıra, 428 bağımsız milletvekili adayı da MGK tarafından veto edilmiş, diğer bir ifadeyle Ülke genelindeki 1683 milletvekili adayından 672'sinin üzeri Konsey tarafından çizilmişti.                                                                                                                                    

MGK, veto edilen Milletvekili Adaylarının yerine Partilerden 1 asil ve 1 yedek aday bildirmelerini istemişti.

VETODAN DOLAYI BOŞALAN 3 SIRA İÇİN ANKARA NEZDİNDE GÖRÜŞME SÜRECİ BAŞLIYOR.

Vetolardan dolayı boşalan 1. 3. ve 4. Sıralara bildirilecek Mersin Milletvekili Adayları ile ilgili HP İçel İl ve Mersin Merkez İlçe Başkanlığının müşterek toplantısı sonucunda Genel Merkez nezdinde görüşmeler yapmak ve boş olan adaylıklar için Kurucular Kuruluna öneride bulunmak üzere İl Başkanı Ali İhsan Elgin ile birlikte görevlendirilmiştim. 

Seçime katılacak 3 Partinin veto edilen sıralarına yerleşebilmek için Yurdun dört bir yanından milletvekili aday adayları Ankara’nın yolunu tutmuş, bu nedenle de otobüslerde yer bulabilmek olanaksız hale gelmişti. İl Başkanı Ali İhsan Elgin’le birlikte güçlükle bulabildiğimiz biletle gece Ankara’ya yola çıkabilmiştik. Yol boyunca Ali İhsan Elgin’le yaptığımız sohbette listenin 1. 3. Ve 4. Sırasının boş olduğunu, Milletvekili Adaylığı gibi bir düşüncesinin olup/olmadığını ısrarla sormuştum. Askerden yeni geldiğini, Babasının Barış Otelini işleteceğini, daha önce Adana’da da otel işletmeciliği yaptığını, ekonomik yönden düzenini kurmak istediğini, Kaya Mutlu ve Yalçın Tunçak’ın ısrarları sonucunda geçici bir süre için İl Başkanlığını kabul ettiğini, milletvekili olma gibi bir tercih için çok erken olduğunu belirtmişti.  8 Saatlik yolculuk süresinde Ali İhsan Elgin’in milletvekili olmak gibi bir düşüncesinin olmadığı kanaatine varmıştım ya da Ali İhsan Elgin Benim böyle algılamamı istemiş, bu konuda hiç renk vermemişti.  Gerçek düşüncesinin ne olabileceğini Ankara’da öğrenebilecektim.                                                                                                            

Ali İhsan Elgin ile sabaha karşı Ankara’ya varmış, Mersin Örgütünün rezervasyon yaptırdığı Halkçı Partinin Bülten Sokaktaki Genel Merkezine çok yakın olan Tunalı Hilmi Caddesi üzerindeki Tunalı Otele yerleşmiştik. Mersin’den Ankara’ya yola çıkmadan önce Merkez İlçe Başkanı Semiha Tokatlı sabah saatlerinde Otele Kaya Mutlu ile birlikte İlçe Sekreteri İsmail Sağlar’ın geleceğini ve veto edilen sıralarla ilgili Bizlerle istişare yapacağını söylemişti.

TUNALİ OTEL LOBİSİNDE KAYA MUTLU  VE İSMAİL SAĞLAR İLE BULUŞMA

İlçe Başkanı Semiha Tokatlı’nın söylediği gibi Kaya Mutlu ile Merkez İlçe Sekreteri olan yeğeni İsmail Sağlar Tunalı Otele geldiler ve kısa bir sohbetin ardından Kaya Mutlu doğrudan Ali İhsan Elgin’e “Ali İhsan Sen Milletvekili Adayı mısın, ya da aday olmayı düşünüyor musun” diye sordu. Ali İhsan bu soru karşısında şaşırdı, belli ki soru tahmin etmediği yerden gelmişti. Yanıtı sadece “hayır” oldu, ancak Kaya Mutlu sorusunu inatla birkaç kez daha tekrarlayıp, hep hayır cevabını alınca sehpanın üzerindeki boş A4 kağıdına Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp’e hitaben “İçel (Mersin)İl Örgütünün önerisidir” diye yazmamı söyledi ve MGK tarafından veto edilen 1. 3 ve 4. Sıralara isim önerilerini sıraladı ve Ali İhsan Elgin’e bu isimler üzerinde mutabık olup/olmadığını veya kendisinin herhangi bir isim önerisinin bulunup/bulunmadığını sordu. Ali İhsan Elgin ise bu sorulara  “Yazdırdığınız isimler Benim için de uygundur. Benim bir isim önerim yok, bildirilecek isimleri tamamen Size bırakıyorum. Diye yanıt verdi ve listeyi İl Başkanı olarak imzaladı. 

Bir sonraki yazımda Konsey tarafından veto edilen 1.-3. Ve 4. Sıralara önerilen yeni isimleri ve Halkçı Parti Genel Merkezinde yaşanan aday belirleme sürecini okuyabileceksiniz.

DEVAM EDECEK

Münif APARI