29 Ekim Salı günü Cumhuriyetimizin 101. Yılı tüm Yurtta büyük bir coşkuyla kutlandı. Aynı gün 10 saatlik bir sürede Anıtkabir’i 745.920 kişi ziyaret etti. Yurttaşlarımız Yurdumuzun dört bir yanından hatta Yurt dışından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında atasına koştu. Bazıları söylemlerinde ATATÜRK adını anmasalar da Halkımız tamamen kendi özgür iradesiyle, Atasına saygısını Anıtkabir’e gelerek, gösterdi. Onun için Dünya durdukça  "Bu sevda, bu özlem bitmez, bitmeyecek de” Cumhuriyetimizin kurucusu Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü şükran, özlem ve saygıyla anıyorum. 

MERSİN BÜYÜKŞEHİRDEN BEKLENEN PROJELER

*Aşıklar Parkı

*Nostaljik Tramvay

*Hafif Raylı Sistem

Bugünkü köşe yazımda Büyükşehir Belediyesince Mersin’de uygulanabilecek bazı projelere değineceğim.

  • AŞIKLAR PARKI

1970’li yılların ortalarına kadar Çamlıbel Mevkiinde Atatürk Caddesi üzerinde yer alan bu park yöre sakinlerinin yanı sıra Mersinliler tarafından da aktif olarak kullanılıyordu. Kentin şehir içi otobüsleri ve dolmuşları da dahil olmak üzere Atatürk Caddesinin tüm trafik akışı bu parkın kuzey ve güneyindeki yan yollardan sağlanıyordu. 1970’li yılların başında trafiğe açılan Kentin güney caddesi İsmet İnönü Bulvarı Orduevi kavşağında Cengiz Topel Caddesiyle kesişerek, sonlanıyordu. Bu nedenle de Atatürk Caddesi trafiği zorunlu olarak Aşıklar Parkının da olduğu Atatürk Caddesi güzergahından işliyordu. Trafik akışının yoğun olduğu bu güzergahta Kent içi trafiği rahatlatmak amacıyla Aşıklar Parkının içerisinden bugün de kullanılan mevcut yol açıldı ve yolun açılmasıyla da Aşıklar Parkının sadece adı kaldı. Ancak o bölge Aşıklar Parkı olarak hala anılmaya devam ediyor. Çamlıbel’in simgesi olan AŞIKLAR PARKI Büyükşehir Belediyesince yapılacak bir düzenlemeyle bugün yeniden canlandırılabilir. Trafik akışı eskiden olduğu gibi parkın yan yollarından sağlanabilir. Parkın tekrar kullanıma sunulmasıyla Çamlıbel’e de canlılık getirilebilir ve Yöre insanlarına da anılarını tekrar yaşama olanağı sağlanabilir.   Bu öneriyi Akdeniz Belediyesi yerine Büyükşehirden talep etmemim nedeni Aşıklar Parkının bulunduğu Atatürk Caddesindeki trafik akışının Büyükşehir Belediyesince düzenlenerek, sağlanacak olmasından dolayıdır.  

  • NOSTALJİK TRAMVAY

Şimdiki Ulu Cami ve Ulu Çarşının bulunduğu alan Mersin’in eskileri tarafından Gümrük Meydanı olarak anılmaktadır. Zira Ziraat Bankasının bulunduğu yer Gümrük binası olduğundan dolayı meydana da bu isim verilmiştir.                                      1900’lü yıllarda Gümrük Meydanından Müftü Köprüsüne kadar tramvay hattının olduğu, bu hatta düzenli olarak tramvay çalıştığı Merhum Şinasi Develi’nin Dünden Bugüne Mersin kitabında da yer almaktadır. Atatürk Caddesinin Gümrük Meydanından Cumhuriyet Alanına kadar olan bölümü trafiğe kapalı olmasından dolayı çarşı esnafınca da durgunluk yaşanan bu kesime canlılık getirmek, Mersinlilere de nostalji yaşatmak amacıyla İstanbul Beyoğlu/İstiklal Caddesi ile Moda-Kadıköy arasında çalışan nostaljik tramvaylardan mümkünse 2 adedi İstanbul Büyükşehir Belediyesinden satın alınabilir, ya da projesi temin edilerek, Büyükşehir Belediyesince imal ettirilebilir.  Tren İstasyonu karşısındaki Katolik Kilisesinden başlayarak, Uray Caddesi ve Atatürk Caddesi güzergahından Müftü Köprüsüne kadar döşenecek raylar sonrasında da Nostaljik Tramvay hizmete açılabilir. Dolmuş ve otobüsün çalışmadığı Uray ve Atatürk Caddelerinde de bu sayede nostaljik tramvaylarla toplu taşıma ulaşımı Büyükşehir Belediyesince sağlanmış olur.

  • HAFİF RAYLI SİSTEM 

Dönemin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Merhum Kaya Mutlu tarafından 1993 Yılında Devlet Planlama Teşkilatının (DPT)Yatırım Programı kapsamında  “Mersin Hafif Raylı Sistem Projesi Müşavirlik Hizmetleri” 93K Proje numarasıyla yer almıştı. Bu konuda da İtalyan müşavirlik firması dahi belirlenmişti. 27 Mart 1994 tarihinde yapılan Yerel Seçimleri SHP’li Kaya Mutlu kaybettikten sonra iş başına gelen ANAP’lı Merhum Okan Merzeci Toplu Taşıma Hizmetlerinin Belediye eliyle yürütülmesinden yana olmadığı için öncelikle Belediyenin tüm otobüsleri satılmış, bu konulara sıcak bakılmadığından dolayı da hafif raylı sistemle ilgili hiçbir çalışma da başlatılmamıştı, Sonuçta da takip edilmeyen bu proje de rafa kalkmıştı.                                                 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Yerel Seçimler öncesinde dönemin CHP’li Belediye Başkanı Macit Özcan, seçimi tekrar kazandığı takdirde Hafif Raylı Sistem “MERAY” Projesini başlatacağını Tevfik Sırrı Gür Lisesi önüne diktirdiği tabelayla Mersinlilere müjdeliyordu. Başkan Macit Özcan 2004 ve 2009 Yıllarında yapılan 2 seçimi de kazanarak 3 dönem/15 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmasına rağmen hafif raylı sistemle ilgili hiçbir faaliyette bulunmadı. Ancak, görev yaptığı dönemlerde yeni                                                                             otobüsler alarak, Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma hizmeti vermesini tekrar sağlamıştı.                                                                                                               Sayın Vahap Seçer’in 2019-2024 yılları arasındaki ilk döneminde METRO projesinin temeli atıldı. Ancak bu projenin Cumhurbaşkanlığının onayını beklediği, atılacak imzalar sonrasında da finans sorunun çözüleceği ve yapımına hız verileceği belirtiliyor. Mersin’den alanı ve nüfusu daha küçük olan birçok büyükşehirde bugün hafif raylı sistemle toplu taşıma hizmeti veriliyor. Metro projesinin gerçekleşmesi için uzun bir zaman sürecine ihtiyaç olacağı yadsınamaz bir gerçek. Bu amaçla, yapım aşaması daha kolay, maliyeti metroya göre daha düşük olan HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİ gündeme alınarak, yapımına başlanabilir. Limandan başlayarak, İsmet İnönü Bulvarı ve Adnan Menderes Bulvarını takiben Mezitli Babil kavşağına kadar olan güzergah bu proje için uygun olabilecektir. Zira sistemin işleyişi için gerekli alan Atatürk ve Menderes Bulvarındaki Kültür Parktan yararlanarak, sağlanabilecektir. Limandan gelen bu hat Mersin Üniversitesinin Yenişehir Kampüsünün yanından 34. Cadde güzergahından Mersin Üniversitesi Kampüsü ve Üniversite Hastanesine gidebilecek şekilde projelendirilebilecektir. Üniversite ve Tıp Fakültesi Hastanesine giden bu hat daha sonra uzatılarak, Meşot ve Şehir Hastanesine bağlanabilecektir.   Yenişehir Kampüsü ve Tıp Fakültesi Hastanesi sistemin aktarma istasyonları olacaktır. 

ÖNCEKİ KÖŞE YAZILARIMDAKİ  BAZI KONULARDAN KISA HATIRLATMALAR

  • MERSİN STADYUMUNA “ATATÜRK” ADININ VERİLMESİ

11 Ekim 2024 Cuma günü yayımlanan köşe yazımda Mersin Stadyumuna “ATATÜRK” adının verilmesi için Mersin Milletvekillerine, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarına, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Meslek ve Esnaf Odalarına, Siyasi Partilerin İl ve İlçe Yönetimlerine çağrıda bulunmuş, bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmalarını talep etmiştim. Maçlarını Mersin Stadyumunda oynayan Hatayspor ile Kentimizin 2. Ligdeki temsilcisi Y.Mersin İdman Yurdu takımlarının Yönetimlerinin de bu çağrımı desteklemeleri yararlı olacaktır. Çağrıda bulunduğum kurum ve kuruluşlar Atatürkçü olduklarını bu konuda atacakları adımla göstereceklerdir.  Atatürkçülük sözde değil, özde olur. Mersin Stadyumu ile ilgili dikkatimi çeken diğer önemli husus ise iklim koşullarının uygun olduğu kış aylarında Mersin Stadyumu neden milli maç programına alınmaz. Futbol Federasyonu nezdinde Mersin üvey evlat mıdır?

  • TOROSLAR MAHALLESİNE KAYA MUTLU ADININ VERİLMESİ

Efsane Başkan Merhum Kaya Mutlu, son Belediye Başkanlığı yaptığı dönem olan 1989-1994 Yılları arasında yeni oluşacak mahallelere daha önce Mersin Belediye Başkanlığı yapmış, hayatta olmayan Başkanların isimlerinin verilmesini Belediye Meclisine önermiş, bu öneri doğrultusunda da eski Başkanların isimleri yeni kurulan mahallere verilerek, isimleri yaşatılmıştı. Daha sonraki yıllarda da 1997 Yılında vefat eden Merhum Belediye Başkanı H.Okan Merzeci’nin adı da bir mahalleye verilmişti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin Meclise verecekleri bir önergeyle Kaya Mutlu’nun adı da Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin kararıyla bir mahallede yaşatılabilecektir.

  • 3. ÇEVRE YOLUNA VERİLEN ALİ KAYA MUTLU CADDESİ İSMİNİN ALİ KAYA MUTLU BULVARI OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ VE RESMİ KAYITLARDA TESCİLİNİN YAPILMASI 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde 10 Eylül 2016 tarihinde vefat eden Merhum Başkan Kaya Mutlu’nun adı 3. Çevre Yolu olarak tanımlanan 13. Caddeye verilmişti.  Resmi kayıtlarda bu cadde hala 13. Cadde olarak yer almaktadır. 13. Caddeyle ilgili yön tabelaları Kentin muhtelif bölgelerinde hala mevcuttur. Genişliği ve işlevsel özelliğinden dolayı bu ana artere “ALİ KAYA MUTLU BULVARI” adı verilmesi ve tüm resmi kayıtlarda verilen bu ismin tescil edilmesi, bulvarın giriş-çıkışları ile diğer ana caddelerle kesişme noktalarına görünebilir boyutlarda tabelalarının dikilmesi  uygun olacaktır. Bunun gerçekleşmesi için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin Meclise önerge sunmaları yeterli olacaktır

Forum kavşağındaki 13. Cadde yön levhası

Tıp Fakültesi Hastanesi/Mersin Stadyumu yolu 34. Caddede 13. Caddeyi gösteren yön levhası

DÜZELTME: 25. Ekim 2024 Cuma günü yayımlanan köşe yazımın son bölümlerinde Merhum Kaya Mutlu’nun Merhum Okan Merzeci’ye karşı kaybettiği seçim sehven 26 Mart 1989 seçimi olarak yazılmıştır. Doğrusu 27 Mart 1994 Yerel Seçimleri olacaktı. Sehven yaptığım bu tarih hatasını düzeltir, özür dilerim.